Lucrezi mult la calculator, te ustură ochii, parcă vezi în ceață și, fără să îți seama, te freci la ochi! Este un gest banal, pe care îl facem cu toții atunci când ne ustură ochii, când ne dor sau când se tulbură privirea. Dar acest gest banal poate avea consecințe grave în timp!
Cu cât te freci la ochi mai des, cu atât mai mult crește riscul unor boli care afectează pleoapele, corneea și în cele din urmă acuitatea vederii. Știm că, de cele mai multe ori, simplul fapt că te freci la ochi alungă senzația de durere, de oboseală sau de usturime.
Este un gest banal, pe care îl facem adesea inconștient, din obișnuință. Dar trebuie să ținem cont de faptul că ochii noștri sunt deosebit de sensibili. În plus, trebuie să fim conștienți de faptul că mâinile noastre sunt o sursă de bacterii și microbi care ajung astfel la ochi.
Evită să te mai freci la ochi prea des și ține cont de riscurile la care te expui. Poate că nu te-ai gândit niciodată ce leziuni se pot produce la nivelul ochilor prin acest gest banal. Află ce riscuri presupune și cum poți evita acest obicei apelând la soluții simple, care protejează ochii și vederea.
Noi nu vedem propriu-zis cu ochii, ci cu creierul. Ochiul uman funcţionează, de fapt, ca o cameră video, captând imaginea şi transmiţând datele captate către creier. Comparativ cu o cameră foto, ochiul uman ar avea 576 de pixeli. Ochii transmit imaginile cu susul în jos, iar creierul ”le întoarce”, le ”vede” așa cum sunt în realitate. Acestea sunt curiozități extraordinare despre ochi pe care știința încă nu le-a descifrat în întregime.
Dar ceea ce știm sigur este că ochii reprezintă unul dintre cele mai delicate și sensibile organe. Până și cea mai mică granulă de praf care îți intră în ochi pare cât o pietricică. Nu este de mirare că simți imediat nevoia să te freci la ochi!
Cu toate că ochii sunt foarte delicați, ei sunt dotați cu cei mai rapizi mușchi din tot organismul și sunt capabili să funcționeze la capacitate maximă, fără întrerupere, pe tot parcursul vieții. Ochii nu au nevoie de odihnă! Când simți ochii obosiți sau dureroși, în spatele acestor senzații sunt diverse probleme de vedere sau dureri care au cu totul alte cauze.
Singurul organ mai complex decât ochiul este creierul, iar jumătate din creier este dedicat vederii și percepției vizuale. De aceea, trebuie să ai mare grijă de ochii tăi, să mergi la un consult oftalmologic de îndată ce observi că vederea ta are de suferit și de îndată ce apar simptome ale unor infecții care afectează pleoapele sau corneea. Și, nu în ultimul rând, ai grijă să nu te freci la ochi cu mâinile murdare!
De ce simți nevoia să te freci la ochi
Fiecare dintre noi am simțit la un moment dat senzația aceea neplăcută de nisip în ochi. Lucrând intens la calculator, stând în fum și aburi, privind televizorul ore întregi sau ecranul telefonului mobil, se întâmplă adesea să simți că te dor ochii, că sunt uscați, iritați, obosiți. Iar atunci primul lucru pe care îl faci este să te freci la ochi.
Este un gest care alină pe moment durerea și usturimea. Frecatul la ochi stimulează glandele lacrimale, ochii se umezesc și te simți mult mai bine. Dar ai grijă să nu folosești acest gest prea des și mai ales ai grijă să nu te freci la ochi cu mâinile murdare.
Pentru unii oameni, mai ales pentru cei care petrec multe ore la calculator sau pe telefon, frecatul la ochi devine un gest frecvent, deoarece stimulează nervul vag, care scade ritmul cardiac și se resimte o ușoară detensionare și relaxare. În realitate, însă, frecatul la ochi frecvent poate avea consecințe grave.
Keratoconus – o boală care duce la pierderea vederii
Studii recente au demonstrat că, dacă te freci la ochi frecvent, nu doar că favorizezi apariția unor infecții locale, ci poți favoriza deformarea corneei. Acest lucru va declanșa o afecțiune denumită keratoconus, care progresează lent, dar care duce la pierderea prematură a vederii.
Keratoconus este o afecțiune oculară degenerativă care presupune deformarea și subțierea corneei care, în mod normal, este rotundă. În keratoconus, corneea devine neregulată, cu aspect de con, iar primul simptom este vederea neclară, divizată, deoarece focusul privirii se va duce către mai multe puncte deodată.
Keratoconusul poate să se dezvolte mai ușor la persoanele care suferă de dermatită atopică sau rinită alergică sau care au avut probleme oculare anterioare, cum ar fi conjunctivita alergică, retinita și distrofii retiniene congenitale. Nu este exclus ca utilizarea excesivă a lentilelor de contact și frecarea excesivă (inclusiv ca efect al reacțiilor alergice) a ochilor să cauzeze microtraume la nivelul corneei care favorizează debutul bolii.
Alte boli la care ești expus când te freci la ochi frecvent
Frecarea ochilor poate să îți dea o senzație de ușurare pe moment, dar poate cauza și leziuni sau infecții dureroase. Este esențial, dacă resimți durere oculară, sensibilitate sporită la lumină, vedere neclară, înroșirea ochilor, dureri de cap sau amețeli să te adresezi unui specialist oftalmolog.
Ruperea unor vase de sânge
Frecatul persistent și puternic la ochi poate leza nu doar corneea, ci și vasele de sânge foarte delicate care irigă ochiul. Este posibil să se rupă unele vase de sânge, iar situația necesită un consult medical imediat.
Creșterea presiunii intraoculare
Frecarea ochilor poate duce la creșterea presiunii intraoculare (PIO), factor de risc în apariția glaucomului. Glaucomul este un grup de afecțiuni oculare care se caracterizează prin creșterea presiunii în interiorul ochiului și care poate afecta grav nervul optic. Dacă nu este tratat corespunzător, glaucomul duce la pierderea permanentă a vederii, avertizează medicul specialist oftalmolog Adriana Stănilă.
Conjuctivita
Dacă te freci la ochi cu mâinile murdare, acest lucru favorizează apariția conjunctivitei. Afecțiunea presupune inflamarea conjuctivei, o membrană subţire şi transparentă care protejează partea internă a pleoapelor şi ochiul. Cauzele ei sunt variate: de la bacterii şi virusuri, la substanţe toxice şi alergeni precum polenul sau fumul.
Conjuctivita bacteriană este cauzată de microbii pe care îi putem lua, spre exemplu, de pe mâinile nespălate cu care ne ştergem la ochi. Boala se manifestă prin înroşirea ochilor şi secreţii albicioase.
Conjuctivita virală apare adesea în sezonul rece şi însoţeşte uneori răcelile puternice. Ochii se înroşesc şi lăcrimează abundent, fără să apară secreţii purulente.
Conjuctivita alergică apare la persoanele sensibile la polen, praf sau puful florilor de plop. Acest tip de conjuctivită se manifestă în primul rând prin mâncărime şi senzaţia că ai ceva dureros în ochi.
Blefarita
Numele acestei afecţiuni provine de la cuvântul grecesc „blepharon” care înseamnă „pleoapă”. Blefarita este o infecţie care apare la marginea pleoapelor şi se manifestă în primul rând prin mâncărime şi cruste albe lipicioase. Pleoapele se înroşesc, ochii lăcrimează şi devin mai sensibili la lumină. Praful, microbii sau fardurile expirate favorizează apariţia blefaritelor.
Dacă tratamentul nu este făcut la timp, blefaritele recidivează şi, cu timpul, pot duce la pierderea genelor sau deformarea pleoapelor. Cu cât infecţia este de durată, cu atât există riscul să fie afectată corneea, membrana transparentă de la exteriorul ochiului. În unele cazuri, blefarita poate fi însoţită de conjuctivită sau de infecţia căilor lacrimare.
Urciorul
Infecţia dureroasă a glandelor aflate la baza genelor poartă numele popular de urcior. În termeni medicali, este numită orjelet. La baza acestei infecţii stă stafilococul auriu, o bacterie care sălăşuieşte de obicei pe piele. Frecatul la ochi, transpiraţia şi căldura favorizează răspândirea acestei bacterii şi apariţia orjeletului. Persoanele care suferă de blefarite fac deseori urcioare, dacă nu cer ajutorul unui oftalmolog.
Dacă apare la suprafaţa pleoapei, seamănă cu un furuncul care se înroşeşte şi devine tot mai dureros. Se retrage, de obicei în câteva zile, după ce supurează. Când este ascuns în interiorul pleoapei, este greu de tratat şi este necesară intervenţia medicului care îl va îndepărta chirurgical. Unele urcioare lasă în urmă un chist plin cu lichid care, de asemenea, trebuie îndepărtat chirurgical.
Tratament
„Este o afecţiune care poate fi controlată foarte uşor, dar pacienţii nu îi acordă importanţă. Tratamentul constă în antibiotice timp de o săptămână. Dacă nu se ţine cont de el, urciorul recidivează şi poate lăsa cicatrici urâte pe suprafaţa pleoapei”, avertizează medicul specialist oftalmolog Adrian Burloiu.
„Este foarte important să menţii igiena ochilor, să nu te freci la ochi cu mâinile murdare, să foloseşti mereu o batistă curată şi să nu foloseşti batista altei persoane. Ori de câte ori apar infecţii, pacienţii trebuie să se adreseze unui oftalmolog şi să nu se trateze după ureche. Să nu se spele cu muşeţel la ochi, pentru că se vor irita mai tare. Ceaiul de muţeşel este bun în orice altă parte a organismului, dar nu la ochi. Să evite contactul cu persoanele care au conjuctivite purulente, iar dacă au pe cineva bolnav în familie să nu folosească la comun prosoapele, pernele şi obiectele de igienă personală. În primul rând, curăţenia este cea care ne ţine departe de infecţii”, ne sfătuiește specialistul oftalmolog.
Trei soluții mult mai bune decât să te freci la ochi
Dacă simți nevoia să te freci la ochi, pentru că ți-a obosit vederea sau te ustură pleoapele, încearcă să eviți acest lucru sau, cel puțin, să te dezinfectezi pe mâini înainte. Iată trei soluții simple care alungă durerea, usturimea și senzația de nisip în ochi:
Folosește o batistă curată înmuiată în apă rece sau comprese cu apă rece; nu apăsa compresele tare pe ochi, este suficient doar să le ții pe pleoape și te vor ajuta.
Folosește ser fiziologic pentru a curăța bine ochii;
Folosește lacrimi artificiale pentru a curăța impuritățile și pentru a menține ochii umezi și limpezi.
Nu, în ultimul rând, respectă regula indicată de oftalmologi de a face pauze de la ecrane la fiecare 20 de minute. Ridică privirea din calculator și uită-te în gol spre cer, spre o zonă cu verdeață sau spre plantele tale din cameră. Privirea se va relaxa și nu vei mai simți nevoia frecventă să te freci la ochi!