De ce este bine să mergi la salină

.

Terapia cu aerosolii din salină are beneficii recunoscute de câteva secole și bine studiate. Ori de câte ori ai ocazia, este bine să mergi la salină pentru sănătatea ta, pentru căile respiratorii și pentru plămâni, dar și pentru relaxare sau recuperare medicală.

Haloterapia sau terapia la salină este de ajutor la orice vârstă, pentru numeroase afecțiuni, dar și pentru odihnă și relaxare. Este bine să mergi la salină cu atât mai mult dacă ai probleme respiratorii sau dacă ai un fond alergic. Descoperă care sunt beneficiile terapiei cu aerosoli salini, care sunt cele mai potrivite perioade să mergi la salină și care este durata optimă a ședințelor de terapie în salină.

Ce sunt aerosolii salini

Terapia la salină se bazează pe inhalarea așa numiților aerosoli de sare sau aerosoli salini. Așa cum, la malul mării, faci terapie cu aerosoli marini, încărcați cu sarea din mare și alte oligoelemente specifice mediului marin, aerosolii din saline sunt mai benefici și chiar mai concentrați decât cei marini.

Aerosolii salini sunt particule foarte fine de sare pe care le inhalezi în mod natural când mergi la salină, în decursul orelor petrecute în mina de sare. Beneficiile sării pentru sănătate sunt binecunoscute și au fost exploatate din vremuri străvechi. Se știe bine că sarea are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, că poate distruge o mare parte din bacteriile nocive și poate trata inflamațiile articulațiilor sau unele boli de piele. Aerosolii salini, aceste microparticule de sare, au aceleași efecte benefice dacă sunt inhalați și ajută la tratarea multor afecțiuni ale căilor respiratorii.

În plus, trebuie să știi că aerul din salină are o puritate ridicată, este lipsit de substanțe nocive, de chimicale și gaze poluante sau de alergeni. Cristalele de sare captează praful și diverse particule din atmosferă, astfel încât aerul devine mai curat și sănătos, oferind echilibrul necesar sistemului imunitar. Ionii negativi din aerul salin au efect de detoxifiere a sângelui, prevenind răspândirea infecțiilor și inflamației.

Prin inhalarea aerosolilor salini în mod natural, aceștia pătrund pe căile respiratorii superioare, parțial în organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) și ajută la eliminarea impurităților și microorganismelor care pot provoca diverse boli respiratorii. De asemenea, ei ajută la curățarea căilor respiratorii și la fluidizarea mucusului, astfel încât după ce mergi la salină mai multe zile în șir vei constata cât de ușor este să respiri liber și să ai sinusurile decongestionate.

Terapia cu aerosoli este o terapie uscată, prin inhalararea microparticulelor de sare, dar și o terapie umedă, deoarece aerosolii pot fi absorbiți și prin piele, ajutând în felul acesta la tratarea unor afecțiuni ale epidermei.

Aerosolii salini și efectele lor terapeutice

Salinoterapia sau haloterapia reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru o serie de afecțiuni, beneficiile salinei fiind recunoscute mai ales în cazul anumitor boli respiratorii. Inhalarea aerosolilor salini (haloterapia uscată) sau absorbția lor prin piele (haloterapia umedă) sunt principalele modalități prin care sarea pătrunde în organism.

Curele de aerosoli salini sunt benefice și au efecte pe termen lung nu doar pentru cei care suferă de astm sau rinită alergică, ci pentru toți cei care petrec câteva zile în foste mine de sare, în salinele naturale, dar și în cele artificiale.

Specialiștii au descris multiple beneficii ale aerului salin, printre care:

  • efectul bacteriostatic sau antimicrobian, de combatere a anumitor bacterii și microorganisme care întrețin bolile respiratorii sau alergiile;
  • efectul mucolitic și expectorant și anume eliminarea mult mai ușoară a mucozităților și secrețiilor nazale încărcate de bacterii;
  • efectul antiinflamator: aerosolii salini calmează mucoasele iritate ale nasului sau faringelui;
  • efectul antialergic, de hiposensibilizare locală, astfel încât persoanele care suferă de alergii sezoniere pot suporta mai ușor alergenii de exemplu praful sau polenul;
  • stimularea sistemului imunitar prin combaterea inflamațiilor la nivelul căilor respiratorii;
  • efect antistres prin inducerea unei stări de relaxare și combaterea stărilor de oboseală accentuată.

Ce afecțiuni poți trata când mergi la salină

România are un număr impresionant de saline naturale, cu efecte terapeutice sigure și de lungă durată. Fostele mine de sare sunt amenajate azi cu toate facilitățile moderne pentru a petrece aici câteva ore plăcute în fiecare zi, dacă urmezi o cură cu aerosoli salini.

Terapia la salină vine în ajutorul tuturor celor care suferă de afecțiuni respiratorii, indiferent de vârstă, dar și a celor care suferă de insomnie, stres sau al pacienților în perioada de recuperare după intervenții medicale. Este o terapie eficientă și pentru persoanele care suferă de alergii la puf, polen, gaze de eșapament sau animale.

Iată câteva dintre bolile și afecțiunile pentru care merită să mergi la salină și să urmezi o cură de cel puțin 10 zile cu aerosoli salini:  

  • Astmul broșnic
  • bronșita asmatiformă,
  • bronsiectazie (fara hemoptizie),
  • pneumoconioza,
  • traheobronșita cronică,
  • rinita cronică,
  • sinuzita maxilară/cronică,
  • bisinoza,
  • silicoza gr. 1 sau 2,
  • polipoza faringiană,
  • amigdalita cronică,
  • insuficiența respiratorie restrictivă,
  • emfizemul pulmonar,
  • nevrozele,
  • starea de oboseală cronică
  • diverse alergii la praf, polen sau animale.

Salina este benefică îndeosebi în tratarea problemelor respiratorii, a bolilor cronice ale aparatului respirator, dar și patologia cronică din sfera ORL (rino-sinuzitele cronice, laringo-traheo-bonșitele).

Dacă mergi la salină, este bine să știi că terapia umedă cu aerosoli salini este benefică și în cazul unor boli de piele sau boli ale articulațiilor, astfel:

  • reumatisme cronice degenerative și inflamatorii, reumatismul abarticular;
  • bolile neurologice (hemipareza, para și tetrapareza, pareza periferică, neuropatiile periferice);
  • bolile metabolice și de nutriție (guta, obezitatea);
  • bolile dermatologice (psoriazisul);
  • bolile endocrine (hiposecrețiile glandulare);
  • depresiile, nevrozele, anxietatea;
  • bolile ginecologice inflamatorii.
  • stresul cotidian

Salina naturală versus salina artificială

În România sunt renumite salinele naturale de la Slănic Prahova și de la Praid. Bine cunoscută și foarte utilizată este și Salina Turda. Alături de ele putem profita de beneficiile aerosolilor în salina Cacica din Bucovina, în salina Ocnele Mare sau în salina Ocna Sibiului.

Toate aceste saline mari și bine amenajate pentru terapie și pentru petrecerea timpului liber atrag mii de vizitatori tot timpul anului, deopotrivă turiști, dar și pacienți. Pe lângă salinele naturale, amenajate în fostele ocne de sare, în marile orașe s-au înființat saline artificiale, care pot reproduce la fel de bine efectele salinelor naturale.

Conform experţilor care au evaluat efectul terapeutic al salinei naturale, acesta este determinat de următorii factori:

  • Aerul subteran foarte curat, aproape pur, lipsit de alergeni și noxe, o caracteristică a microclimei peşterilor şi a orizonturilor de mină închise exploatării;
  • Temperatura medie constantă în jur de 16 – 18 grade Celsius, ideală pentru o respirație bună, pentru relaxarea și tonifierea organismului;
  • Aerosolii reci de sare;
  • Concentraţia ridicată de dioxid de carbon a aerului;
  • Ionizarea negativă ridicată din unele grote subterane mult mai mare, în comparaţie cu ionizarea de la suprafaţă;
  • Circulaţia scăzută a aerului insesizabilă pentru organism, astfel încât nu provoacă senzaţia de frig;
  • Valoarea scăzută a Ph-ului din aer care împiedică dezvoltarea virusurilor și a bacteriilor.

Spre deosebire de salina naturală, salina artificială trebuie să fie echipată cu aparatură specifică pentru a imita cea mai mare parte a condițiilor dintr-o mină de sare. La bază, salina artificială este o cameră îmbrăcată în blocuri de sare groase, iar temperatura și umiditatea sunt controlate cu ajutorul unui sistem de ventilație. Blocurile de sare se montează deopotrivă pe pereți, pe podea și pe tavan, astfel încât întreaga încăpere să imite cât mai bine o grotă de sare.

Pentru realizarea aerosolilor de sare se folosesc aparate speciale denumite halogeneratoare. Acestea mărunțesc sarea, o trec printr-un filtru și emit în încăpere particule foarte fine de sare naturală, pură. O salină artificială trebuie să folosească doar sare pură, adusă din mine de sare recunoscute și păstrate în condiții optime, unde sarea nu este afectată de poluanți sau gaze toxice. De asemenea, sarea folosită în halogeneratoare nu trebuie să conțină anti aglomeranți, acele substanțe care împiedică formarea bulgărilor de sare și care fac parte din familia ferocianurilor.

Cât durează terapia la salină și ce efecte are în timp

Haloterapia sau terapia cu aerosoli salini este o terapie la îndemâna oricui și se poate face oricând în timpul anului. Cu toate acestea, medicii specialiști recomandă haloterapia primăvara și toamna

O cură cu aerosoli salini poate fi făcută oricând în timpul anului, dar primăvara și toamna sunt perioadele cele mai indicate. În salină, temperatura este constantă și nu depășește 12 – 15 grade, iar umiditatea este ridicată, așa cum este în timpul primăverilor sau al toamnelor ploioase. Organismul se adaptează mai ușor toamna sau primăvara la condițiile din salină, pentru a sta aici cel puțin 5 – 6 ore pe zi.

Pentru copii este recomandată o perioadă de câteva zile de acomodare, începând cu 1,5 ore în primele două zile, până la 3 ore pe zi.

Dar copiii până la 3 ani și bătrânii de peste 65 de ani nu au voie să petreacă mai mult de 2 – 3 ore pe zi la salină. Pentru ei sunt recomandate doar vizitele scurte. 

O cură la salină poate să dureze între 14 și 21 de zile și este recomandată după crizele de astm și după viroze sau boli pulmorane, inclusiv după Covid-19.

Efectele unei cure prelungite la salină se resimt până la 3 sau 6 luni, de aceea sunt recomandate două perioade de cură cu aerosoli salini pe an.

Contraindicații ale terapiei în salină

Persoanele în vârstă cu probleme cardiace sunt sfătuite să viziteze salinele pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Haloterapia trebuie evitată și în caz de hipertiroidism, tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia, hemofilia sau problemele de coagulare. De asemenea, persoanele care au pusee de febră sau vertij este bine să evite salina.   

Alte contraindicații:

  • afecţiuni digestive precum gastrita acută hiperacidă, hepatita acută, colecistita acută;
  • afecţiuni renourinare acute, litiaza vezicală/ renală;
  • diabet zaharat decompensat;
  • colagenoze, afecţiuni reumatismale acute/cronice în puseu inflamator;
  • afecţiuni neurologice periferice şi centrale (traumatism craniocerebral, abces cerebral, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, epilepsie);
  • postoperator pentru o perioadă de 1-2 luni.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare august 20, 2024 3:36 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale