În sezonul rece, clementinele se numără printre cele mai iubite citrice, dulci, suculente și aromate. Clementinele sunt o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți care ajută imunitatea organismului și ne apără de răceli și viroze.
Clementinele sunt adesea confundate cu mandarinele, fiind la fel de rotunde și portocalii. Dar ele sunt un pic mai mici decât mandarinele, sunt mai dulci, mai colorate și mai suculente.
Clementinele: fructele și pomul
Clementinele au fost obținute prin încrucișarea mandarinelor cu portocalele dulci și prin selecția unor fructe mai dulci și mai suculente.
În afară de faptul că sucul de clementine este foarte gustos, ele au devenit foarte populare și datorită faptului că au coaja subțire și se curăță foarte ușor.
De asemenea, clementinele mai sunt apreciate datorită faptului că au foarte puține semințe sau chiar deloc. Ele sunt mai mici decât portocalele, dar sunt mai suculente și mai puțin acide decât portocalele sau mandarinele.
Pomul care face clementine, numit și Citrus clementina, crește îndeosebi în zonele calde din Asia, India și Mediterana. Poate atinge 9 – 10 m înălțime, dar în livezile de citrice el este menținut la o înălțime mai joasă.
Pomul face flori albe și foarte parfumate la finalul primăverii, iar fructele lui încep să fie bine coapte și bune de cules din luna noiembrie.
Clementinul poate fi cultivat și în vase mari de ceramică, în oranjerii, dar și în ghivece drept arbust ornamental, apreciat pentru florile lui foarte parfumate.
Acești pomi se înmulțesc doar prin altoire, deoarece fructele lor nu conțin semințe viabile pentru a da naștere unor noi plante.
Clementinul a fost descoperit la începutul secolului XX în livada unui preot francez din Alger, numit Clement Rodier. Acest misionar este considerat părintele clementinelor, iar numele lui a fost folosit pentru a boteza noul tip de citrice.
Clementinele, principalele valori nutriționale
La fel ca toate fructele citrice, clementinele sunt apreciate pentru conținutul bogat de săruri minerale, magneziu și fier, pentru vitamina C, vitamina A și betacaroten. Ba chiar sunt recomandate și în dietele de slăbit, având un procent destul de scăzut de calorii.
Iată și principalele substanțe nutritive dintr-o porție de 75 gr de pulpă de clementine.
Calorii: 47
Proteine: 0,8
Lipide: 0,2
Carbohidrati: 12
Fibre: 1,7
Vitamina C: 40% din Doza Zilnică Recomandată
Folați: 5% din DZR
Tiamina: 5% din DZR
Colină: 10 mg
Potasiu: 130 mg
Calciu: 22 mg
Fosfor: 15 mg
Magneziu: 7 mg
Beneficiile majore pentru sănătate
La fel de sănătoase, nutritive și valoroase precum portocalele sau mandarinele, clementinele sunt apreciate pentru sucul lor bogat și pentru gustul dulce, dar și pentru concentrația mare de vitamina C, folați, calciu și potasiu. Spre exemplu, o singură clementină poate conține aproximativ 100 mg de potasiu, în timp ce o banană, care este de trei ori mai mare și mai grea, conține în medie 230 mg de potasiu.
Clementinele asigură o hidratare foarte bună a organismului și mențin pielea mai tânără și mai elastică. Datorită folaților și antioxidanților, sunt fructe valoroase pentru imunitate, pentru apărarea organismului și pentru combatarea unor forme de cancer grave precum cancerul de stomac, cancerul de prostată sau cancerul de col.
Clementinele stimulează sistemul nervos, previn deteriorarea celulară, precum și apariția prematură a unor boli precum demența sau Alzheimer;
Sucul parfumat de clementine alungă stresul și oboseala și ne ajută să fim mai activi
Stimulează pofta de mâncare
Clementinele refac forțele organismului după efort
Stimulează producția de colagen și protejează pielea
Mențin pielea și tenul hidratate, elastice, suple și frumoase
Pot preveni virozele, răcelile și infecțiile respiratorii
Pectina din coaja albă este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
mandarinele sunt recomandate în diete pentru senzația de sațietatea și concentrația mare de vitamine și săruri minerale;
Pot preveni infecțiile renale precum cistita și calculii renali,
Ajută activitatea rinichilor și a ficatului
Ajută activitatea cardiacă și previn depunerile de colesterol pe artere
Reglează nivelul de zahăr din sânge și sunt recomandate diabeticilor
Protejează ochii și mențin acuitatea vederii la distanță datorită betacarotenului
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Sunt recomandate persoanelor anemice și femeilor cu menstruații abundente
Au foarte puține calorii și sunt recomandate drept gustări sănătoase în dietele de slăbit.
Cum se consumă clementinele
Cel mai bun gust îl au clementinele bine coapte și dulci, care se consumă ca atare sau în salate de fructe alături de banane, kiwi, mere, pere, portocale sau mango.
Gustul de clementine este pus în valoare de combinația cu ciocolată neagră pentru cremele de prăjituri.
Clementinele suculente pot fi folosite pentru suc proaspăt, foarte hrănitor și valoros pentru sănătate.
Ele mai pot fi folosite în dulceață, împreună cu portocalele sau în gemuri cu alte citrice mai puțin suculente așa cum sunt mandarinele.
Coaja de clementine se poate păstra cu zahăr în borcane de sticlă pentru aluaturi de prăjituri.
Clementinele mai acre pot fi folosite și drept garnitură pentru un pește gătit la cuptor sau pentru carnea albă de curcan.
Cum se păstrează clementinele în condiții optime
Clementinele pot fi păstrate la temperatura camerei, departe de soare, timp de 3 – 4 zile. Valabilitatea lor poate fi prelungită dacă sunt depozitate în frigider, în lada pentru fructe, unde pot rezista aproximativ 7 – 10 zile.
Clementinele bine coapte trebuie consumate în 2 – 3 zile, pentru că mucegăiesc ușor. Iar, dacă faci suc de clementine, acesta trebuie păstrat la frigider și consumat timp de aproximativ 3 zile înainte de a fermenta.
Clementinele nu pot fi congelate, deoarece își pierd gustul bun după decongelare.