Ceaiuri pentru ficatul gras

.

Tratamentele naturiste ajută ficatul și sunt recomandate în special ceaiuri pentru ficatul gras, împreună cu tratamentele prescrise de medic. În cazul în care ai descoperit deja că suferi de steatoza hepatică, apelează la aceste ceaiuri pentru ficatul gras pentru a combate boala!

Știai că un tratament de lungă durată cu ceaiuri pentru ficatul gras poate ajuta ficatul să se regenereze în proporție de peste 80%. Bineînțeles, ceaiurile nu fac minuni fără tratamentul prescris de medicul curant! În același timp, pentru a combate boala ficatului gras trebuie să îți schimbi și stilul de viață, să consumi alimente mult mai sănătoase, mâncare gătită în casă, cu foarte puțini grăsimi și uleiuri hidrogenate.

Ficatul intervine în sinteza colesterolului, participă în metabolismul glucidelor și proteinelor și depozitează vitamine esențiale precum vitamina A sau vitamine din grupul B. Este un organ esențial, robust și puternic, dar trebuie să ai grijă de sănătatea ta, dacă vrei să ai un ficat sănătos pe tot parcursul vieții.

Ficatul se îmbolnăvește, și nu este singurul, de la preparatele prea grase, de la alimentele prăjite, pline de grăsimi hidrogenate, zahăr și aditivi controversați. Întregul organism are de suferit, de aceea este bine să iei măsuri din timp și să reduci la minimum alimentele nesănătoase, de tip fast food, consumul de alcool sau de țigări.

Ce este boala ficatului gras

Ficatul gras sau boala ficatului gras poartă numele științific de steatoză hepatică. Termenul de steatoză înseamnă acumulare de grăsime. Această boală se manifestă în condițiile în care celulele hepatice, numite hepatocite, acumulează grăsime în exces.

Este normal să existe un nivel scăzut de grăsime în ficat, însă, dacă grăsimea reprezintă peste 5%-10% din ficat, înseamnă că deja suferi de boala ficatului gras.

Steatoza hepatică este de 2 feluri, în funcție de posibilele cauze:

•    Steatoza hepatică alcoolică – determinată de consumul zilnic de alcool (peste 20 gr. alcool pur pe zi în cazul femeilor, respectiv 30 gr. alcool pur pe zi în cazul bărbaților)
•    Steatoza hepatică non-alcoolică – apare în cazul în care suferi de diabet zaharat sau dacă ai o toleranță alterată la glucoza orală, în caz de dislipidemie, în urma unor infecții virale cronice precum infecția cu virus hepatic B sau C sau infecția cu HIV.

Care este rolul ficatului în organism

Pentru a înțelege mai bine de ce este periculoasă boala ficatului gras, trebuie să cunoști și rolul esențial pe care îl are acest organ. Ficatul face parte din sistemul digestiv și are un rol de bază în metabolism.

Ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașină care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.

Funcție metabolică

  • Sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor și a lipidelor;
  • Participă în metabolismul glucidelor și proteinelor;
  • Sinteza unor elemente ale sângelui, precum albuminele, globulinele, și antitrombina;

Funcție secretorie

  • Producerea bilei;

Funcție imunizantă

  • Neutralizarea corpurilor externi din organism, în special a toxinelor, jucând astfel un rol important în imunitatea corpului;

Funcție excretorie

  • Descompune hemoglobina;

Alte funcții

  • Depozitează numeroase vitamine, precum vitamina A și vitamina B12, precum și o serie de microelemente esențiale.
  • Rol în sinteza unor factori care fac sângele coagulabil;
  • Sinteza și inactivarea unor hormoni.

Simptome resimțite când ficatul se îmbolnăvește

Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, adică nu prezintă simptome specifice. Steatoza hepatică este o boală care se instalează pe tăcute și rămâne multă vreme bine ascunsă, deoarece simptomele apar destul de târziu, când ficatul este deja încărcat de grăsime.

Cele mai frecvente simptome care ar putea indica un ficat gras sunt:

  • Senzație de plenitudine în partea dreaptă a abdomenului
  • Durere abdominală
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate
  • Greața și senzația de vomă
  • Slăbiciunea, senzația că nu mai poți face efortul fizic pe care îl făceai de obicei
  • Oboseală extremă
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor în stadiile avansate ale bolii, când ficatul nu mai poate procesa eficient bilirubina.

În lipsa unor simptome specifice în stadiile de început ale bolii, aceasta poate fi depistată doar prin teste de laborator precum:

  • determinarea transaminazelor,
  • valorile glicemiei,
  • valoarea bilirubinei,
  • fosfataza alcalină,
  • profilul lipidic.

De ce este periculoasă steatoza hepatică

În cazul în care depistezi deja că ai un ficat gras, trebuie să urmezi tratamentul indicat de medic și să îți schimb radical regimul alimentar, astfel încât să nu mai existe alte cauze de natură alimentară care să pună în pericol ficatul.

Reține faptul că ficatul gras este un ficat foarte bolnav, care deja nu mai poate procesa corect grăsimile, bilirubina, proteinele și glucidele, iar odată cu el se îmbolnăvesc și alte organe care depind de activitatea ficatului.

Creșterea în greutate și obezitatea reprezintă unul din riscurile majore pe care le presupune un ficat bolnav. De asemenea, crește riscul de diabet și numeroase persoane care nu consumau neapărat dulciuri și zahăr au descoperit că au diabet din cauza faptului că ficatul lor era bolnav.

Este foarte important să adopți o dietă echilibrată, bazată pe alimente proaspete, cât mai multe legume și verdețuri, cât mai puține grăsimi și zaharuri. Foarte importantă este și mișcarea, deoarece o viață sedentară crește riscul de boli cronice precum ficatul gras, obezitatea, hipertensiunea și bolile cardiace.

De asemenea, este foarte important să îți faci analizele în fiecare an și să monitorizezi nivelul colesterolului și al glicemiei, valorile tensiunii arteriale și valorile bilirubinei.

Ficatul gras se poate însănătoși!

O schimbare spre bine pentru sănătatea ta poate ajuta ficatul să se recupereze, dacă steatoza este în stadii incipiente. Cu cât descoperi mai repede boala, cu atât sunt șanse mai mari de recuperare și vindecare completă. Iar în acest proces joacă un rol important și cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras.

Tratamentul indicat de medic, dieta sănătoasă, cu mai multe legume și mai puțină carne, precum și tratamentele naturiste vor ajuta ficatul să își reia funcțiile și să combată depunerile de grăsime.

Consultă medicul curant cu privire la suplimentele alimentare care pot ajuta ficatul! Nu lua tratamente naturiste sau ceaiuri pentru ficatul gras după ureche! Ține cont de sfatul medicului și consultă inclusiv un nutriționist pentru o dietă sănătoasă care să ajute ficatul!

Ceaiuri pentru ficatul gras

Plantele amare medicinale sunt recunoscute din vechime drept cele mai bune plante pentru digestie și pentru ficat. Ciulinul mov și păpădia sunt remedii de când lumea pentru bolile ficatului, iar ceaiurile și infuziile din aceste plante, consumate în mod regulat, ajută ficatul gras să se recupereze.

Ceaiul de armurariu

Scaiul mov sau ciulinul, cunoscut în lumea botanică drept armurariu, conține silimarină și un complex de flavoinoide și substanțe amărui cu proprietăți antiinflamatoare și hepatoprotectoare.

De la această plantă se consumă semințele din care se prepară infuzii benefice pentru ficat și stomac.

Infuzia de armurariu se face dintr-o linguriță de semințe măcinată la o cană de 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se consumă de două ori pe zi, după masa de prânz și după cină.

Armurariul ajută la regenerarea celulelor hepatice și previne depunerile de grăsimi în ficat. El reduce inflamația pe care o provoacă steatoza hepatică și poate îmbunătăți rezistența la insulină.

Ceaiul de păpădie

Rădăcina de păpădie este bogată în flavonoizi amărui și conține acid clorogenic care ajută celulele hepatice să elimine depunerile de grăsimi. Păpădia este recunoscută pentru efectul ei hepatotonic. Ea stimulează producția de bilă și previne astfel acumulările de grăsimi și toxine în ficat. Este și unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru rinichi.

Infuzia din rădăcină de păpădie se numără printre cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras și chiar ajută la regenerarea acestui organ. Pentru infuzie se folosesc 2 lingurițe de rădăcină uscată de păpădie la 250 ml de apă clocotită. Se lasă să infuzeze 5-10 minute și se consumă câte două căni înainte de mesele principale ale zilei.

Ceaiul de anghinare

O altă plantă amăruie excelentă pentru ficat este anghinarea. O poți consuma pregătită la cuptor, dar și sub formă de ceai medicinal. Anghinarea conține cinarină, un compus care ajută la stimularea funcției hepatice și a secreției biliare. Ea contribuie la reducerea colesterolului și a grăsimilor acumulate în ficat.

Infuzia de anghinare se face dintr-o linguriță de frunze uscate la 250 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 – 2 căni pe zi, preferabil după mese pentru a stimula digestia și pentru a ”topi” grăsimile grele, pentru a combate balonarea și problemele de digestie.

Ceaiul de turmeric

Curcuma sau turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul, ale cărei rădăcini conțin curcumină, un compus cu efect hepatoprotector și antiinflamator. Curcumina stimulează fluxul biliar, previne inflamația și depunerile de grăsimi în ficat.

Infuzia de turmeric se face dintr-o linguriță de pudră la 250 ml de apă fierbinte timp de 5-10 minute. Se consumă 1 – 2 căni pe zi, de preferat între mese.

Ceaiul verde

Încearcă să înlocuiești o vreme cafeaua pe care o bei cu frișcă sau cu lapte și să consumi dimineața ceai verde. Mai multe studii au demonstrat că un consum moderat de ceai verde, adică o ceașcă dimineața, are efecte tonice pentru ficat și bilă. Ceaiul verde consumat pe termen lung, dar fără să abuzezi de el, poate preveni diferite afecțiuni hepatice și digestive, inclusiv cancerul hepatic.

Se infuzează 1 linguriță de ceai verde într-o cană cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se consumă 1 – 2 căni pe zi, de preferat dimineața sau după-amiaza.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton