Știai că nu este bine să te culci imediat după ce mănânci? Este un obicei pe care îl au foarte mulți oameni, dar care nu este deloc prielnic pentru organism. Află ce alte lucruri nu este bine să faci imediat după ce mănânci și care este explicația lor!
Nutriționiștii și medicii recomandă să eviți diverse activități dificile sau odihna întinsă pe pat imediat după ce mănânci, mai ales după o masă copioasă, cu multe grăsimi și proteine. Digestia preparatelor pe care le-ai consumat începe imediat după ce mănânci și poate dura câteva ore, în funcție de tipul de alimente.
În tot acest timp, organismul consumă un procent important de energie pentru a descompune nutrienții valoroși și pentru a evacua materiile de care nu are nevoie. Digestia este un proces complex pe care ar trebui să îl ajutăm prin anumite activități ușoare.
De multe ori, însă, majoritatea oamenilor se implică în activități sau fac diverse lucruri care îngreunează digestia, iar acest lucru favorizează balonarea, o senzație de disconfort și chiar dureri abdominale. De aceea este bine să știi ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci, dar și ce acțiuni sunt benefice pentru digestie.
Înainte de a afla ce nu trebuie să faci imediat după masă, ar fi bine să reții cum se petrece digestia, cât timp durează și ce alimente se digeră mai greu sau mai ușor.
În funcție de fiecare persoană în parte, procesul digestiv este ușor diferit. Cu toate acestea, de la ingerarea alimentelor și până la evacuarea materiilor nefolositoare poate trece cel puțin o zi, iar în cazul persoanelor care au probleme cu digestia, intervalul se poate prelungi la două sau chiar trei zile.
În primele ore după masă, alimentele masticate ajung în intestinul subțire unde are loc un prim proces de descompunere care durează între 6 și 8 ore. Ulterior, bolul alimentar ajunge în intestinul gros, unde procesul de descompunere poate dura în medie 24 de ore. Dar contează foarte mult ceea ce mănânci.
Alimentele bogate în proteine precum friptura, ciupercile, aluaturile grase se digeră mai greu și este nevoie chiar de două zile pentru a le descompune. În schimb, fructele și legumele se digeră cel mai repede, în mai puțin de 12 ore.
Timpul de digestie al alimentelor
Este bine să știi cât de ușor sau cât de greu se digeră ceea ce mănânci. În funcție de alimentele pe care le ai la masă, vei avea o digestie ușoară și totodată anumite beneficii pentru sănătate. Alimentele prea grase și grele, alimentele procesate sau dulciurile concentrate trebuie consumate cu precauție, dacă ții la sănătatea inimii tale, la silueta ta și la sănătatea generală a organismului pe termen lung.
Alimente care se digeră în 30 – 60 de minute
Supele de legume – 20 de minute
Sucurile de fructe – 20 de minute
Salatele, legumele sau fructele procesate la blender – 30 de minute
Pepenii, citricele, strugurii – 30 de minute
Merele, perele, piersicile, cireșele – 40 de minute
Legume suculente precum salata verde, roșiile, castravetele, țelina, ardeiul gras roșu și verde – 40 de minute
Legumele gătite la aburi, legumele cu frunze verzi – 45 de minute
Gălbenușul de ou – 30 de minute
Oul întreg – 45 de minute
Peștele slab, fructele de mare – 30 de minute
Peștele gras – 45 – 60 de minute
Alimente care se digeră în 60 – 90 de minute
Rădăcinoase precum morcovi, gulii, sfecla, păstârnacul – 50 de minute.
Legume cu amidon – cartoful, cartoful dulce, anghinarea – 60 de minute
Boabe precum orez brun, mei, hrișcă, făină de porumb, ovăz – 90 de minute
Legume bogate în carbohidrați și proteine – lintea, mazăre, fasole roșie – 90 de minute
Lapte degresat, ricotta, brânză cottage sau slabă – 90 de minute
Pâinea – 3 ore
Orezul fiert – aproximativ 2 ore
Carnea de pui – 1 oră și 1/2 – 2 ore (fără piele)
Alimente care se digeră în 2 – 6 ore
Brânză cottage din lapte integral – 120 de minute
Semințe de floarea soarelui, dovleac, susan – 2 ore
Migdale, alune, caju, pecan – până la 3 ore.
Boabele de soia – 2 ore
Laptele – 3 ore
Ciupercile – 5 – 6 ore
Cartofii prăjiți – 3 – 4 ore
Cartofii fierți – 3 ore
Cașcaval, parmezan, brânza tare – 4 – 5 ore
Carnea de curcan – 2 până la 2 ore și 1/4
Carnea de miel, vită – între 3 și 4 ore
Carnea de porc – 4 ore 1/2 – 5 ore
Lucruri pe care nu este bine să le faci după ce mănânci
Dacă ai citit cu atenție timpul de digerare al alimentelor, ai observat deja că toate preparatele pe bază de carne, cele care conțin multe grăsimi și proteine se digeră cel mai greu.
Dacă servești o masă copioasă, cu friptură, cartofi prăjiți, mezeluri grase și la final prăjituri pline de zahăr și grăsimi hidrogenate, digestia va fi îngreunată. Tocmai de aceea, este bine să știi ce lucruri să eviți imediat după masă. Așa cum este bine să știi ce să eviți înainte de masă, pe stomacul gol, este bine să știi și ce să eviți după o masă plină.
Nu te întinde în pat
Nu ajuți deloc stomacul să digere ușor alimentele, dacă te întinzi în pat imediat după masă. Dacă stai întinsă în pat, bolul alimentar va trece mai greu prin intestine, se vor acumula gaze și vei fi balonată. Dacă ai acest obicei, să știi că odihna la orizontală imediat după masă favorizează și constipația.
Nu te culca imediat după masă
Așa cum nu este bine să te odihnești după masa de prânz întinsă în pat, nu este bine să te culci seara imediat după cină, mai ales dacă ai servit alimente grele. Când mănânci mult seara și te culci imediat după masă, somnul tău nu va fi deloc odihnitor. Vei avea un somn agitat, vei visa mult și chiar vei avea coșmaruri.
Organismul solicită mai multă energie pentru a digera alimentele și tulbură ciclul circadian, care reglează orele de somn. Mai multe studii și statistici au arătat că mesele copioase târzii, însoțite și de băuturi alcoolice, provoacă tulburări de somn, apnee și chiar coșmaruri intense.
Nutriționiștii ne recomandă să mâncâm seara cu trei ore înainte de culcare și chiar să facem mișcare ușor după masă, spre exemplu o plimbare pe jos sau cu bicicleta.
Evită să faci baie fierbinte cu stomacul plin
Nu există o explicație științifică foarte clară, dar un duș fierbinte imediat după o masă copioasă s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. În timpul digestiei, temperatura corpului crește ușor, dușul te încălzește și el și este posibil să ți se facă rău în baie. Poți avea și senzație de greață sau chiar o ușoară senzație de vomă, din cauza aburilor fierbinți. Așteaptă măcar 30 de minute după masă pentru a face duș.
Evită fumatul
Mulți fumători abia așteaptă să termine masa pentru a servi o cafea și pentru a fuma o țigară sau două. Dar inhalarea fumului toxic de țigară inflamează esofagul și căile respiratorii. El poate irita inclusiv mucoasa stomacului.
Aceste procese nu sunt rapide și imediate. Ele se petrec în timp, se agravează și favorizează apariția unor boli digestive de lungă durată precum gastrita. În plus, numeroase studii au demonstrat că fumul de țigară irită stomacul și împiedică absorbția tuturor nutrienților valoroși din alimentele consumate.
Evită consumul excesiv de lichide
În timpul mesei este bine să servești un pahar sau două de apă. După masă, unii dintre noi preferăm un suc de fructe sau băuturi de tip cola, bere sau vin. Orice băutură servești după masă trebuie să fie în cantitate moderată.
Evită să bei în exces sucuri acidulate, chiar dacă ți se pare că acestea ajută digestia. Este doar o impresie greșită, deoarece acidul respectiv îngreunează digestia, provoacă balonare și inflamează mucoasa stomacului. Băuturile în exces după masă diluează sucul gastric și pot provoca inclusiv dureri abdominale, așa numitele crampe după masă.
Evită porțiile prea mari de dulciuri
O masă bună se încheie adesea cu un desert. Dar, cu cât sunt mai grele alimentele din meniu, cu atât ar trebui să fie mai ușor desertul. După o friptură grasă, nu consuma imediat o felie mare de tort de ciocolată, oricât ar părea de apetisantă. Stomacul va digera foarte greu astfel de combinații. În plus, cu cât sunt mai multe grăsimi saturate, cu atât există riscul să acumulezi kilograme. După un meniu bogat în grăsimi și proteine, încearcă un desert ușor, o spumă de fructe, o înghețată, o șarlotă ușoară sau minitarte cu fructe.
Alimentele bogate în zahăr declanșează o creștere rapidă a nivelului de glucoză în sânge, ceea ce afectează energia și tonusul organismului. Vei avea senzația de somnolență și vei simți nevoia de să dormi imediat după masă, ceea ce nu este deloc sănătos pentru stomac și pentru inimă.
Evită fructele acidulate
Imediat după masă este bine să eviți fructele precum merele, portocalele, mandarinele, strugurii sau pepenii. Fructele acidulate se consumă mult mai bine cu o jumătate de oră înainte de masă. Dacă sunt consumate după o masă copioasă pot provoca balonare și disconfort, deoarece acidul și celuloza sunt greu de tolerat de un stomac plin, care are deja de digerat alimente mai grele.
Ce ar trebui să faci după o masă copioasă
Ai citit mai sus o mulțime de sfaturi despre ceea ce nu trebuie să faci după ce mănânci. Dar iată și câteva sfaturi utile după masă:
Cea mai bună alegere este o plimbare ușoară; ieși în parc, ieși în propria grădină, fă câțiva pași în apropiere de casă imediat după prânz sau după cină; doar 5 minute de mers pe jos după masă stimulează digestia, reduce zahărul din sânge și previne simptome neplăcute precum balonarea și greața.
Stai câteva minute în picioare, chiar dacă nu reușești să ieși la plimbare; fă mișcare în casă, fă puțină ordine, spală vasele sau joacă-te cu copiii;
Bea apă la temperatura camerei, dar nu mai mult de două pahare. Apa ajută la transportul bolului alimentar și stimulează digestia.