Ce este verbina, planta sacră bogată în virtuți terapeutice

.

Verbina sau verbena officinalis este o plantă cunoscută și folosită pentru beneficiile ei din vremea egiptenilor antici. În vremurile vechi era considerată o plantă sacră datorită parfumului ei și a proprietăților sale terapeutice.

Verbina este una dintre cele mai vechi plante medicinale folosite pentru a trata durerile și inflamațiile. Încă din vremea strămoșilor daci și a romanilor, ceaiul de verbină era folosit pentru dureri de cap, pentru stări accentuate de oboseală și pentru diverse dureri de stomac sau dureri musculare.

Verbina versus verbena decorativă

Ce este verbina, planta sacră bogată în virtuți terapeutice

Planta medicinală verbina poartă numele științific de verbina officinalis. Înrudită cu ea mai sunt multe soiuri de verbine decorative cum ar fi verbena de grădină, lantana sau lămâița. Familia Verbenaceae cuprinde aproximativ 1100 de soiuri de plante cu flori, unele dintre ele cu proprietăți medicinale, dar cele mai multe decorative.

Majoritatea plantelor din această familia au flori mov sau liliachii, așa cum are și verbina. Hibrizii de verbenă sau lantana au și flori portocalii, galbene, roșii sau albastre, și sunt folosite doar pentru décor.

Cum se cultivă verbina

Planta medicinală verbina este cunoscută încă din Antichitate și crește în mod spontan pe un areal generos în țara noastră, de la câmpie până la 1500 de metri altitudine.

Verbina este ușor de recunoscut după ciucurii cu mici floricele mov-liliachii și după frunzele mici, ușor crestate, dispuse în perechi, față în față pe tulpinile înalte și subțiri.

Verbina poate fi întâlnită la câmpie, pe lângă fânețele și livezile de deal, în poienițele bine luminate de la munte, unde crește alături de margarete și clopoței.

Planta poate fi cultivată și în grădină, într-un loc însorit, în pământ bine săpat și reavăn. Nu este deloc pretențioasă și poate fi cultivată în orice tip de sol. Verbina se seamănă din semințe a finalul lunii martie, când trece pericolul de îngheț. Bine îngrijită în grădină, planta poate atinge și un metru înălțime.

Când se poate recolta planta

În scop medicinal, de la verbină se pot folosi lăstarii, florile și frunzele tinere, aflate în partea superioară a tulpinilor. Acestea sunt cele mai aromate și concentrează cele mai multe proprietăți terapeutice.

Florile de verbină se recoltează în lunile iulie – august când sunt cele mai bogate în substanțe benefice pentru sănătate.   

Cum se depozitează verbina

Părțile fragede ale plantei, adică lăstarii, frunzele și florile se usucă pe hârtie la soare, într-un spațiu ferit de praf și curenți de aer.

Florile și frunzele complet uscate se depozitează în pungi de hârtie și se păstrează într-un loc uscat și bine aerisit, alături de celelalte ceaiuri. O cutie din sticlă sau din metal cu capac etanș este de asemenea recomandată.

Proprietățile terapeutice și beneficiile plantei

Ce este verbina, planta sacră bogată în virtuți terapeutice

Verbina conține o serie de substanțe amare și saponozide, taninuri, adenozină, betacaroten și acizi care amplifică proprietățile terapeutice ale plantei.

Efectele benefice ale plantei

  • Antiinflamator
  • Calmant
  • Astringent
  • Cicatrizant
  • Diuretic
  • Antireumatic
  • Antipiretic
  • Analgezic
  • Digestiv

Dureri și afecțiuni care pot fi ameliorate cu verbină

Infuzia din flori de verbină și din muguri are un efect calmant puternic și este adesea folosită pentru durerile de stomac, pentru durerile de oase și durerile de cap.

Decoctul de verbină poate fi folosit pentru diverse răni, inflamații, ulcerații și echimoze.

Ceaiul de verbină este bun pentru diverse afecțiuni legate de:

  • Ficat
  • Colecist
  • Hipertensiune arterială
  • Insomnii
  • Stres
  • Depresie
  • Gripă
  • Tuse
  • Afecțiuni urinare
  • Litiază

Ceaiul de verbină are și contraindicații

Verbina se folosește cu prudență. În concentrații mari, infuzia de verbină poate provoca dureri de stomac și vărsături.

Ceaiul de verbină este interzis copiilor și femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează.

Concentrația optimă pentru ceaiul de verbină este de jumătate de linguriță la o cană de apă, lăsat să infuzeze timp de 20 de minute. Se îndulcește cu miere sau zahăr brun.

Perioada optimă de consum nu trebuie să depășească 5 – 7 zile, câte două căni de ceai pe zi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton