Ce este soia. Beneficii, proprietăți și contraindicații

.

Soia este înrudită cu fasolea și mazărea și este una dintre cele mai vechi și sățioase legume cultivate în Asia. Culturile de soia s-au răspândit ușor pe tot globul, deoarece este o plantă prolifică, dar astăzi este controversată din cauza modificărilor genetice.

Boabele de soia din care se obține laptele de soia cresc în păstăi, la fel ca și boabele de fasole. În alimentație se folosesc păstăile verzi și fragede, cu un gust apropiat de cel al păstăilor de mazăre, dar și boabele uscate de soia care se pot hidrata pentru a fi gătite în diverse preparate.

Tot din boabele uscate de soia se obțin laptele și uleiul de soia, precum și alte produse alimentare:

tofu, alune din soia, pateuri, brânzeturi, lapte, iaurt din soia, miso – o pastă condimentată, edamame – care este soia verde, sau tempeh – un soi de boabe de soia fermentate cu ajutorul mucegaiurilor.

Cultura de soia. Varietăți de culoare

Soia provine din estul Asiei de unde s-a răspândit pe tot globul, fiind o plantă puțin pretențioasă, gustoasă, cu valori nutritive deosebite și foarte ușor de cultivat. Culturile de soia modificată genetic dețin în prezent cea mai mare pondere.

Se cultivă

– soia roșie cu boabe mai dulci, care se consumă și germinate;

– soia verde cu boabe mici, asemănătoare cu lintea, care sunt mai nutritive germinate;

– soia galbenă cu boabele cele mai mari din care se obține lapte și ulei pentru industria alimentară și cosmetică.

Ce produse se obțin din soia

Boabele de soia – este important să vină din culturi bio sau organice, nemodificate genetic.

Făina de soia – nu conține gluten și poate fi folosită la produse de patiserie împreună cu făina albă de grâu.

Laptele din soia și laptele praf din soia – este gustos, dar nu conține suficient calciu și săruri minerale, precum laptele de vacă sau de capră.

Tofu – brânza vegetală care se obține din laptele de soia

Uleiul de soia – folosit mai mult în industria cosmetică.

Granule și cuburi din soia – folosite pentru chiftele sau șnițele, sunt un bun înlocuitor pentru carne, în cazul în care ții o dietă vegetariană.

!!! Multe produse derivate din soia conțin adaosuri de grăsimi hidrogenate, zaharuri, coloranți și conservanți, inclusiv vitamine sintetice care nu aduc niciun beneficiu organismului. Evită aceste produse și încearcă să găsești boabe în stare naturală sau lapte de soia din culturi nemodificate genetic și fără substanțe adăugate.

Valorile nutritive ale boabelor de soia

produse soia postul pastelui

Soia conține aminoacizi esențiali, protide, lipide, glucide, săruri minerale, enzime, lecitine, vitamine. Între vitamine pot fi menționate A, B1, B2, C, D și E. Dar cea mai mare concentrație de elemente nutritive este concentrația de proteine. Soia este considerată o proteină completă, având toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care îi conțin proteinele, de aceea este atât de apreciată de vegetarieni.

O porție de 100 de grame de boabe de soia are următoarele valori nutritive

  • 127 kilocalorii
  • 11,12 grame proteine
  • 5,76 grame grasimi
  • 9,95 grame carbohidrati
  • 3,8 grame fibre.

Ce beneficii are soia pentru organism

Cu toate că boabele de soia au fost modificate genetic și sunt tratate cu tot felul de substanțe pentru a mări producția, această legumă rămâne totuși o legumă hrănitoare și bună pentru sănătate. Este indicat să încerci să consumi soia o dată pe săptămână și să cumperi boabe de soia organice, din culturi naturale.

Soia este benefică pentru inimă și circulație

Soia este bogată în antioxidanți, care contribuie la protejarea vaselor de sânge, a inimii și a sistemului circulator, în general. 

Ameliorează simptomele menopauzei

Produsele din soia cum ar fi tofu sau laptele din soia sunt recomandate femeilor aflate la menopauză, deoarece ameliorează durerile și bufeurile specifice. Fitonutrienții precum genisteina, daidzeina și glyciteina sunt trei substanțe care au un efect similar cu cel al estrogenului și sunt de ajutor în menopauză.

În plus, un consum mai mare de soia la menopauză ajută la întărirea oaselor, după cum arată un studiu realizat în 2019.

Reduce grăsimile rele din organism

boabe de soia

Grăsimile din soia sunt grăsimi bune, care combat depunerile de colesterol rău pe arterele inimii. Datorită acestor grăsimi și datorită proteinelor complexe, soia este considerată o legumă bună pentru inimă și pentru circulație.

Te ajută să slăbești

Datorită concentrației mari de fibre și proteine complexe, soia este un aliment sățios, recomandat adesea în dietele de slăbit. Orice preparat cu soia poate înlocui alimentele pe bază de carne și te poate ajuta să elimini grăsimile din alimentație. Cu toate acestea, soia trebuie consumată moderat chiar și atunci când ești la dietă.

Previne diabetul

Mai multe studii recente au demonstrat că soia poate crește receptivitatea organismului la insulină, poate regla concentrația zahărului din sânge și poate preveni diabetul.  

Contraindicații. În ce situații trebuie să eviți soia

Această legumă este foarte bogată în fitoestrogeni, de aceea persoanele care au dereglări hormonale sau diverse afecțiuni care pot deregla nivelul hormonal al organismului trebuie să consume doar ocazional soia.

În plus, soia conține și substanțe specifice numite izoflavone care inhibă activitatea tiroidei. Astfel că persoanele care suferă de afecțiuni ale tiroidei trebuie să evite soia și laptele de soia. Persoanele cu un fond alergic, care dezvoltă ușor alergii la diverse alimente de natură vegetală ar trebuie să consume soia moderat sau chiar deloc dacă observă apariția unor pete roșii și mâncărimi pe piele.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton