O banană sau un bol de pilaf aromat sunt de obicei de ajuns pentru a trata stomacul supărat când ai diaree. Dar, dacă problema persistă, este indicat să ții o cură cu alimente recomandate pentru diaree, pe lângă tratamentul prescris de medic.
Cuprins
- 1 Cum este definită diareea
- 2 Factori care favorizează scaunele moi
- 3 Când devine diareea o problemă medicală
- 4 Cum tratezi diareea acasă
- 5 Regimul alimentar recomandat când ai diaree
- 6 Ce alimente trebuie să eviți când ai diaree
De cele mai multe ori, când ai diaree, problema se rezolvă în câteva ore, mai ales dacă mănânci pâine prăjită, o banană sau alte alimente recomandate pentru diaree. Când problema persistă și este însoțită de dureri de stomac, deshidratare și stare de rău generală, ai nevoie de un tratament complex și de un regim alimentar adecvat.
Diareea poate fi cauzată, spre exemplu, de alimente prea grase sau de alimentele fermentate și trece de la sine în câteva ore, dar ea poate ascunde și unele probleme de sănătate mai profunde. Diareea în sine nu este o boală, ci un simptom neplăcut, de aceea trebuie să cunoști în primul rând cauzele, pentru a alege cele mai bune remedii.
Cuprins
Cum este definită diareea
Un singur scaun prea moale sau apos nu este neapărat un semnal de alarmă grav. Dacă problema nu se mai repetă în decurs de 24 de ore, iar stomacul tău își revine, probabil a fost doar un efect trecător al unor alimente nepotrivite sau al unor bacterii pe care sistemul imunitar a reușit să le distrugă rapid.
Când diareea se repetă de cel puțin trei ori în timpul zilei, scaunele sunt foarte apoase, mirosul este înțepător și ai crampe dureroase, atunci trebuie să iei măsuri. Diareea persistentă trebuie tratată imediat atât cu medicamente specifice, antidiareice, cât și cu alimentele cele mai potrivite să te ajute când ai diaree.
Scaunele frecvente și moi provoacă o deshidratare puternică a organismului, ceea ce poate genera noi probleme de sănătate, dureri de cap și amețeli, o stare generală de rău. Deshidratarea este cu atât mai dificilă în cazul copiilor care, în cele mai multe cazuri, au nevoie de ajutor de specialitate.
Factori care favorizează scaunele moi
De cele mai multe ori diareea este un episod izolat, care poate dura câteva ore sau cel mult o zi, fără să fie însoțită de dureri de stomac, doar de balonare și, eventual, senzație de greață. Aceasta este diareea acută, care poate fi declanșată de alimente prea grase sau prea picante, de unele medicamente sau de mâncarea ușor alterată.
Acest tip de diaree se vindecă ușor cu furazolidon și câteva felii de pâine prăjită cu brânză sau alte alimente recomandate când ai diaree.
În cazul în care te confrunți cu scaune moi sau apoase pentru o perioadă de câteva zile, trebuie să te adresezi un medic pentru un tratament complex, deoarece ea poate ascunde probleme de sănătate.
Iată și cele mai răspândite cauze ale diareii:
Infecții cu bacterii
Hrana alterată, alimentele fermentate, fructele și verdețurile care nu au fost bine spălate sau apa contaminată pot declanșa episoare scurte de diaree. Acestea pot fi tratate cu medicamente antidiareice și antibiotice, în funcție de gravitatea cazului, la recomandarea unui medic specialist.
Infecții cu virusuri
Iata care sunt cele mai frecvente virusuri responsabile de apariția diareii:
- rotavirusurile;
- virusul hepatitei;
- herpes simplex virus;
- cytomegalovirusul;
- coronavirusurile;
- parvovirusurile;
- astrovirusurile;
- enterovirusurile.
Infestare cu paraziții
Exemple de paraziți care cauzează diareea sunt:
- Giardia lamblia;
- Cryptosporidium;
- Entamoeba histolytica.
Acești paraziți se întâlnesc în sursele contaminate de apa sau alimente. Paraziții cauzează infecții ale tractului digestiv care se manifestă prin diaree. Aici intră de obicei și așa numita diareea călătorului, mai ales în cazul în care ajungi în zone exotice, unde sursele de apă sunt puternic contaminate.
Intoleranța alimentară
De multe ori, intoleranța alimentară la fructoză, lactoză sau gluten, se poate manifesta prin balonare, dureri de stomac și diaree.
Afecțiuni inflamatorii
Sindromul de colon iritabil este adesea însoțit de diaree, mai ales atunci când consumi alimente prea iuți, prea dulci sau prea grase. De asemenea, afecțiunile intestinale inflamatorii precum boala Crohn, boala celiacă sau colita ulcerativă pot fi cauze ale acestei stări neplăcute.
Când devine diareea o problemă medicală
Așa cum subliniază toți medicii, diareea nu este o boală în sine, ci un simptom. Dacă este un episod scurt, iar stomacul se repară într-o zi sau două, fără dureri prea mari, trebuie doar să fii mai atent la ce mănânci și să alegi alimente recomandate când ai diaree.
Dar sunt și cazuri în care diareea este însoțită de febră, crampe dureroase, amețeală și deshidratare. În acest caz, este necesară consultarea unui medic, deoarece problema poate fi mult mai gravă și necesită un tratament adecvat, pe lângă ceaiuri și alimente ajutătoare.
Dacă diareea este însoțită de febră, greață și vărsături în mod cert este vorba de o infecție bacteriană sau de un virus. Dacă observi sânge sau mucus în materiile fecale, a apărut deja o hemoragie la nivelul tranzitului intestinal și sunt necesare investigații complexe.
Deshidratarea, adică pierderea de electroliți, afectează grav musculatura și organele esențiale, așadar ea trebuie tratată rapid, mai ales în cazul copiilor cu un sistem imunitar mai slab.
Cum tratezi diareea acasă
Episoadele scurte, care nu sunt însoțite de simptome îngrijorătoare precum febra sau deshidratarea, pot fi tratate în câteva ore acasă.
Poți cere de la farmacie medicamente antidiareice: acestea reglează tranzitul intestinal și reduc numarul scaunelor. Una sau două pastile de Imodium sau Furazolidon sunt de obicei suficiente.
De asemenea, mai poți cere de la farmacie medicamente antispastice: acestea reduc crampele si durerile abdominale.
Pe lângă medicamentele specifice este bine să bei apă plată și ceaiuri din plante care ajută când ai diaree precum: ceaiul de mentă, ceaiul de fenicul sau ceaiul de mușețel.
Regimul alimentar recomandat când ai diaree
Indiferent de tipul de diaree și indiferent de cauza ei, pe lângă tratamente și ceaiuri din plante, este bine să ții un regim destul de strict până când stomacul tău se reface și scapi de orice problemă.
Brânzeturile sărate
Telemeaua și cașcavalul sunt cele mai bune brânzeturi recomandate pentru a scăpa de diaree. Sărurile de calciu și sarea acționează ca un cheag care ajută stomacul și totodată previn deshidratarea.
După una sau două zile de brânzeturi sărate, se recomandă iaurt dietetic, îmbunătățit cu probiotice pentru a reface flora intestinală.
Orezul fiert
Un pilaf foarte simplu, făcut cu supă de legume (nu de carne), ajută să controlezi episoadele de diaree și să scapi de balonare. Dar nu consuma în exces pilaf sau orez fiert! Două – trei porții sunt suficiente pentru a pune capăt episoadelor scurte de diaree.
Bananele
Dintre fructe, cele mai bune sunt bananele ușor verzi, nu cele prea bine coapte și moi. Amidonul din banane ajută stomacul să își revină și vei controla mai ușor diareea. Bananele sunt o sursă bună de potasiu (un electrolit important, care se poate pierde atunci când ai diaree), precum și o sursă bogată de pectină (un amidon benefic pentru tractul digestiv).
Pâinea prăjită
În pofida numelui, pâinea prăjită este mai degrabă o pâine coaptă fie în toaster, fie în tavă la cuptor. Pâinea nu trebuie să fie unsă cu unt și nici arsă, doar ușor rumenită. Se recomandă în mod deosebit pâinea intermediară coaptă.
Fulgii de ovăz
Înmuiați în ceai sau iaurt dietetic, fulgii de ovăz ajută tranzitul intestinal, combat inflamația și vor reduce episoadele de diaree. Ei se consumă după ce au trecut câteva ore de la primul episod acut, deoarece stomacul are nevoie de câteva ore pentru a combate inflamația și pentru a digera alimente bogate în fibre precum fulgii de ovăz.
Cartofi fierți întregi
Evită piureul în care se pune unt sau supă grasă de carne. Un cartof fiert întreg și decojit, cu o felie de brânză și o felie de pâine prăjită este de ajutor când ai diaree. Amidonul din cartof ajută și el la reglarea tranzitului intestinal și împiedică pierderea de lichide.
Piept de pui fiert
O carne albă și slabă, așa cum este piepul de pui, fiert simplu în apă cu sare poate fi de ajutor când te confrunți cu diareea, dar trebuie consumat la 6 ore după primul episod de diaree, când stomacul deja s-a mai calmat. Pieptul de pui fiert combate foamea și îți redă energia pierdută.
Ce alimente trebuie să eviți când ai diaree
Regimul alimentar când ai diaree este destul de sărac, bazat pe orez, pâine prăjită și puțină carne de pui fiartă. Dar el trebuie urmat cel puțin două zile pentru a restabili flora intestinală. Între timp, trebuie să eviți o mulțime de alimente care pot agrava diareea.
- Alimentele prăjite în ulei sau untură;
- Alimentele prea grase
- Alimentele prea dulci
- Orice preparat de tip fast-food, inclusiv pizza
- Mezelurile
- Legumele care balonează și fermentează ușor: fasolea, mazarea, varza sau conopida;
- Lactatele grase precum untul, brânza grasă, smântâna etc.
Respectă regimul alimentar și evită să consumi alimente fermentate, expirate, care au deja un miros ciudat. Respectă și igiena mâinilor și ai grijă să păstrezi mâncarea în cele mai bune condiții la rece, într-un frigider spălat și igienizat.
Nu în ultimul rând, menține curățenia în casă, igienizează baia, toaleta, clanțele și întrerupătoarele și ai grijă să îți cureți mâinile cu o soluție dezinfectantă după ce folosești toaletele publice, transportul în comun sau alte obiecte din spațiul public.
foto: Shutterstock
Ultima modificare februarie 1, 2025 2:34 pm