Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analizele medicale

.

Medicii ne recomandă să facem analizele medicale cel puțin o dată pe an. Dar înainte să mergi la recoltare, ține cont ce alimente nu se consumă cu o zi înainte să faci analizele. De asemenea, trebuie să ții cont și de ceilalți factori care pot influența negativ rezultatele analizelor.

Analizele medicale sunt obligatorii cel puțin o dată pe an pentru orice persoană responsabilă și preocupată de sănătatea ei. Dar mulți dintre noi ne întrebăm dacă este bine să bem anumite băuturi sau să mâncăm anumite alimente cu o zi înainte să faci analizele.

Este evident că alcoolul este interzis, dar sunt o mulțime de alte băuturi non alcoolice și alimente care pot influența și denatura rezultatul analizelor. Acestora li se adaugă și alți factori precum țigările, fie ele clasice sau electronice, efortul fizic și sportul.

Înainte să faci analizeze medicale trebuie să ții cont de o serie de recomandări și sfaturi pe care ți le oferă de obicei medicul de familie. Iar noi îți explicăm mai jos de ce este bine să ții cont de toate aceste recomandări.

Cât de des trebuie să faci analizele medicale

O persoană sănătoasă, cu un tonus bun și o energie ridicată este suficient să facă analizele medicale uzuale, o dată pe an. Astfel, poate urmări evoluția unor indicatori precum glicemia, colesterolul, uremia sau hormonii tiroidieni care, în cazul în care arată valori anormale, necesită investigații suplimentare.

Așadar, o persoană care are grijă de sănătatea ei și are un tonus bun este suficient să facă analizele medicale o dată pe an. Dar persoanele care au diverse probleme de sănătate, mai ales legate de inimă, stomac, rinichi, tiroidă sau ficat este bine să repete analizele medicale de două ori pe an sau ori de câte ori sunt recomandate de medicul curant.

De fiecare dată, înainte de a merge la recoltarea de sânge, este bine să ții cont de anumite sfaturi și recomandări pentru a nu influența sub nicio formă rezultatele reale ale analizelor. Trebuie să ții cont de faptul că alimentația prea grasă, prea dulce sau sărată influențează rezultatele analizelor. De asemenea, băuturile sunt interzise, inclusiv apa minerală îmbuteliată. La acestea se mai adaugă sportul și chiar nivelul de stres. În mod surprinzător și guma de mestecat este pe listă.

Ce analize medicale uzuale sunt recomandate

Analizele medicale sunt diferite în funcție de vârstă, de sex, de anumite riscuri de sănătate și chiar de moștenirea genetică. Dar există un pachet de analize uzuale pe care este bine să îl facem fiecare dintre noi în fiecare an. Acesta este denumit adesea profil de screening general și include:

  • Profilul lipidic (include următoarele teste: Colesterol LDL, Colesterol HDL, Colesterol Total, Colesterol Non-HDL, Lipide totale și Trigliceride)
  • Glucoza serică
  • Hemogramă cu formulă leucocitară, Hb, Ht, indici
  • Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)
  • Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT)
  • Calciu ionic
  • Magneziu seric
  • Feritina
  • Acidul uric seric

Analizele de sânge sunt esențiale pentru a depista din timp orice anomalie, orice boală incipientă. Datorită lor, pot fi verificate organele esențiale, aportul de hormoni, nivelul de hidratare, nivelul de coagulare a sângelui, apariția unor boli de sânge precum leucemia sau bolile inflamatorii, apariția unor boli coronariene care pot duce ulterior la un infarct. Ureea și creatinina sunt teste speciale pentru funcția rinichilor, transaminazele sunt importante pentru ficat, iar VSH sau viteza de sedimentare a hematiilor arată un nivel crescut de inflamații și infecții, dacă depășește valorile normale.

Ce nu trebuie să faci înainte de analizele medicale

Ține cont de anumite restricții generale înainte să faci analizele medicale. Este foarte important ca rezultatele să fie cât mai aproape de realitate. Spre exemplu, efortul fizic intens poate denatura testele care arată riscul de inflamații în corp, iar alimentele dulci vor ridica alarmant nivelul glicemiei, chiar dacă acesta se încadrează în limite normale atunci când consumi dulciuri moderat.

În general, se recomandă să nu mănânci cu 8 – 12 ore înainte de recoltarea sângelui. Unele analize pot necesita un post alimentar mai lung, în timp ce altele nu sunt influențate de momentul în care ai mâncat ultima oară. Analizele care evaluează funcția rinichilor, a ficatului, a tiroidei și numărul de celule din sânge nu necesită restricții alimentare. Recoltarea pe nemâncate (à jeun) este recomandată înainte de evaluarea glicemiei și a trigliceridelor, deoarece alimentele afectează nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge. În schimb, restricțiile de mai jos sunt necesare pentru a nu influența alte teste importante de sânge.

Evită stresul cel puțin cu o zi înainte

Impactul stresului se observă de-a lungul unei perioade mai mari de timp. Cu toate acestea, este bine să încerci să fii cât mai puțin stresată cu o zi sau două înainte de analize, deoarece stresul major influențează testele hormonale și testele de sânge care arată inflamații sau infecții în organism.

Evită alcoolul

Este bine să eviți băuturile alcoolice sau bomboabele umplute cu alcool cu cel puțin 24 de ore înainte de analize, de recomandat chiar 48 de ore. Alcoolul te deshidratează și scade nivelul electroliților din sânge, crește nivelul glicemiei și al enzimelor hepatice.

Evită țigările și nicotina

Fumatul provoacă inflamație în organism și poate afecta nivelul unor markeri inflamatori cum ar fi proteina C reactivă (PCR). Substanțele chimice din fumul de țigară pot influența și nivelurile de colesterol din sânge.

Continuă să iei tratamentul obișnuit

Dacă urmezi un tratament medical indicat pentru o anumită afecțiune, fie ea virulentă sau cronică, nu opri tratamentul! Continuă să iei pastilele conform schemei indicate de medicul curant.

Mai multe tipuri de tratamente influențează rezultatul analizelor de sânge, printre care:

  • insulina și medicamentele antidiabetice orale;
  • tratamentele pentru hipertensiune arterială;
  • statinele și alte medicamente pentru reducerea colesterolului;
  • medicamentele imunosupresoare;
  • tratamentele cu hormoni tiroidieni;
  • corticosteroizii.

Evită efortul fizic sau sporturile solicitante

În mod surprinzător, efortul deosebit pe care îl faci, dacă practici un sport foarte solicitant, poate denatura unele rezultatele la testele medicale. Spre exemplu, organismul poate fi deshidratat sau poate scădea prea mult glicemia. De aceea, este bine să eviți sportul solicitant cu o zi înainte de a merge la recoltare!

Ce alimente să eviți cu o zi înainte să faci analizele

Recomandarea generală, pentru un set de analize obișnuite, este să nu consumi niciun fel de aliment cu 8 ore înainte de recoltare. În unele cazuri, când există suspiciuni cu privire la nivelul trigliceridelor, al glicemiei sau colesterolului, este bine să te abții să mănânci ceva cu 12 ore înainte de recoltare. Este permis doar consumul de apă plată în cantități normale, așa cum ești obișnuită să bei în mod general.

Așadar, trebuie să te abții să mănânci orice cu 8 ore înainte de recoltare. Dacă mergi la recoltare dimineața devreme, la orele 7 sau 8, atunci nu este un efort deosebit să nu mai ronțăi nimic de seara până a doua zi dimineața. Chiar dacă ești tentată să pui lămâie în apă, să bei un ceai sau să mănânci un fruct, trebuie să știi că nivelul glicemiei și al electroliților va fi influențat.

Dacă medicul specifică să nu mănânci nimic, ar fi bine să te conformezi.

Oricum, cu o zi înainte să faci analizele medicale, este bine să te abții de la:

  • alimentele de tip fast food
  • dulciurile concentrate
  • mâncăruri foarte grase, sărate sau picante
  • preparate de patiserie
  • lactate, inclusiv laptele sau iaurtul degresat

Este indicat să mănânci preparate ușoare, supe, ciorbe, carne slabă sau legume cu aproximativ 24 de ore înainte de analize și să te abții de la orice mâncare cu 8 ore înainte de a merge la recoltare.  

Consumul de apă și cafea

Apa este permisă cu 8 sau 12 ore înainte de recoltarea de sânge sau urină, dar nu orice apă! Evită apa minerală, apa carbogazoasă sau apa infuzată cu fructe sau îmbunătățită cu vitamine. Consumă doar apă plată sau apă de la robinet.

Cafeaua de asemenea trebuie evitată deoarece este diuretică, stimulează eliminarea de apă din organism și modifică rezultatul glicemiei și al nivelului de electroliți din sânge. Oricât de greu ți-ar fi să reziști să bei cafea dimineața, până nu se termină recoltarea, fă un efort! Cafeaua poate denatura foarte mult rezultatele unor teste de sânge.

Analize care se fac pe nemâncate

Medicul recomandă la fiecare set de analize, dacă ai voie să mănânci sau nu. Recoltarea de sânge se face în general a jeun, adică pe nemâncate, înainte de micul dejun. Iată ce analize pot fi grav alterate, dacă mănânci ceva:

  • nivelul glicemiei din sânge sau glucoza serică
  • profilul lipidic sau nivelul de colesterol din sânge și concentrația de trigliceride
  • testele specifice pentru funcția rinală: ureea, creatinina serică
  • hemoleucograma
  • testarea funcției hepatice
  • determinarea concentrației de vitamina B12 (risc de anemie)
  • sideremia sau nivelul de fier din sânge
  • determinarea GGT – risc de boli hepatice sau de probleme ale vezicii biliare

Alte analize pentru care nu ai voie să mănânci

Pe lângă numeroasele analize de sânge care impun un post negru cu 8 – 12 ore înainte de recoltare, există și alte analize medicale care te împiedică să mănânci sau chiar să bei apă cu câteva ore înainte.

Exudatul faringian – dacă suspectezi o infecție la nivel de faringe/laringe și trebuie să faci un exudat, nu ai voie să mănânci sau să bei nici măcar apă cu cel puțin 8 ore înainte. Apa și orice aliment vor determina o scădere a germenilor patogeni. De asemenea, sunt interzise spălatul pe dinți sau clătirea gurii cu apă de gură.

Recoltarea de spută – sunt situații în care probele de spută sunt necesare pentru depistarea unor infecții la nivel bucal sau la nivelul căilor respiratorii. În cazul în care trebuie să dai o probă de spută, te poți spăla pe dinți, dar nu este bine să bei nimic și nici să mănânci cu câteva ore înainte, în funcție și de recomandarea medicului.

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton