Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

.

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate
Cartofi mov, alături de cartofi albi si roz

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui.

Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură.

Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet

  • Calorii: 87
  • Proteine: 2 gr
  • Carbohidrați: 20 gr
  • Fibre: 3,3 gr
  • Grăsimi: mai puțin de 1 gr
  • Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
  • Cupru: 21% din DZR
  • Fier: 2% din DZR
  • Potasiu: 8% din DZR
  • Vitamina B6: 18% din DZR
  • Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți.

Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Aceste substanțe au un rol protector împotriva razelor UV și ajută organismul să se protejeze de acțiunea agresivă a factorilor de mediu, precum și a substanțelor nesănătoase din hrană (acizi grași, e-uri, coloranți și arome sintetice). Antocianinele au rol antioxidant, antiinflamator, anticarcinogen, previn bolile vasculare și afecțiunile cardiace.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Consumă cartofii mov fierți în coajă, gătiți la aburi sau la cuptor, într-un mod cât mai dietetic. Dacă ai probleme cu tensiunea, după câteva săptămâni de regim cât mai sărac în grăsimi, cu una sau două porții de cartofi mov pe zi, vei observa că tensiunea arterială nu mai are oscilații atât de mari.

În plus, gătiți în mod dietetic, cartofii mov nu te îngrașă, ba chiar pot constitui o gustare sățioasă dacă ții o cură de slăbit.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge.

În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

Cum se consumă sănătos cartofii mov

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Așa cum am menționat mai sus, pentru a te bucura de proprietățile acestor legume și de beneficiile lor, ar trebuie să le pregătești cât mai dietetic.

Cartofii mov sunt mult mai sănătoși dacă sunt fierți în coajă sau gătiți la abur. Îi poți pregăti și la cuptor, alături de alte legume, cu foarte puțină grăsime.

Cartofii mov dau o culoare frumoasă în orice salată cu alte soiuri de cartofi, maioneză și plante aromatice.

Pot fi adăugați în piure, alături de cartofi albi, și vei obține o nuanță roz-purpurie apetisantă.

Dar mult mai sănătoși sunt în diverse garnituri cu roșii, dovlecei sau vinete pentru fripturi și brânzeturi.

Pulpa coaptă și pasată poate colora foarte apetisant plăcintele cu carne și cartofi. De asemenea, pot fi folosiți drept bază la musaca.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton