Alimente care favorizează constipaţia

.

Cât de neplăcută este constipația și cât de multe probleme de sănătate poate atrage după ea! Dacă te confrunți adesea cu această problemă, învață să eviți diverse alimente care favorizează constipația. Află la ce riscuri te expui, dacă ești prea des constipată și cum poți ajuta digestia sănătoasă!

Multe alimente care favorizează constipația au pătruns în meniul nostru zilnic, iar cele mai periculoase pentru sănătate sunt alimentele ultraprocesate. Cu un program de lucru încărcat și cu o mulțime de probleme de rezolvat zi de zi, apelăm mulți dintre noi la preparatele de-a gata, la preparatele de tip fast-food și diverse ingrediente care pot fi gătite rapid, în câteva minute.

Dar acestea sunt de fapt alimente care favorizează constipația, alimente care afectează digestia pe termen lung și care favorizează procesele inflamatorii din organism, apariția unor boli cronice de stomac sau ficat, boli coronariene și chiar forme severe de cancer.

Constipația este adesea tratată superficial, mai ales în primele etape. Dar este o condiție serioasă, care atrage după sine o mulțime de probleme medicale și care ne afectează profund calitatea vieții. Dacă ești preocupată de sănătatea ta și dacă știi că ai început deja să ai probleme cu digestia, află ce este constipația, ce consecințe are și cum poate fi prevenită.

Ce este de fapt constipația

Constipația pare o problemă banală și mulți dintre noi luăm măsuri prea târziu împotriva ei. Constipația apare la orice vârstă și aduce cu ea o mulțime de probleme în viața de zi cu zi, dar și probleme medicale serioase, dacă nu este prevenită.

Fiecare persoană are tranzitul ei, la unele este mai rapid și pot avea scaun în fiecare zi, la altele este mai lent și pot avea scaun la fiecare două zile. Cu toate acestea, constipația nu înseamnă să ai doar un tranzit lent. Ea se instalează în momentul în care ai mai puțin de 3 – 4 scaune pe săptămână și eliminarea lor se face greu, inclusiv cu disconfort și dureri. Un alt simptom clasic al constipației este senzația că nu ai eliminat totul dintr-o dată. Într-adevăr, nu este doar o senzație. Persoanele constipate sunt mai tot timpul balonat și au probleme să își curețe complet colonul, deoarece materiile care trebuie eliminate se acumulează în colon, se întăresc, își măresc volumul și sunt mult mai greu de expulzat.

Simptomele constipației sunt de obicei următoarele:

  • scaune rare;
  • consistența crescută a scaunului;
  • mai puțin de 3 scaune pe săptămână;
  • disconfort la defecație;
  • tenesme rectale (senzatia de eliminare incompletă);
  • meteorism (balonare puternică);
  • disconfort sau durere abdominală.

Factori care favorizează constipația

Sunt o mulțime de alimente care favorizează constipația, iar alimentația reprezintă unul dintre principalii factori care declanșează această problemă medicală, atât la copii, cât și la adulți. Pe lângă alimentație, despre care poți citi în detaliu mai jos, trebuie să iei în considerare și alți factori care perturbă digestia sănătoasă și determină constipația:

  • deshidratarea și consumul redus de lichide sănătoase (supe, ciorbe, iaurturi, lapte, apa plată)
  • sedentarismul și mai ales statul pe scaun ore întregi;
  • stresul excesiv;
  • creșterea în greutate și obezitatea;
  • administrarea unor medicamente sau a unor suplimente pe bază de calciu și fier;
  • fumatul;
  • vârsta înaintată;
  • sexul (femeile sunt mult mai afectate de constipație decât bărbații)
  • foarte rar lipsa unor enzime sau bacterii probiotice benefice, care stimulează digestia;
  • lipsa somnului și a odihnei necesare zilnic.

Așadar, constipația este adesea o consecință a unui stil de viață haotic, dezechilibrat, nesănătos. Dacă ești sedentară și stai pe scaun ore întregi zilnic, dacă nu faci deloc mișcare sau sport, dacă iei în greutate rapid și nu prea obișnuiești să bei apă, cu siguranță vei începe să te confrunți cu simptomele constipației. Hidratarea corectă și mișcarea în mod constant te ajută să previi constipația, în paralel cu un regim alimentar echilibrat și sănătos, bazat mai mult pe legume, verdețuri și alimente bogate în fibre.

Ce alimente favorizează constipația

Dacă recunoști simptomele constipației și începi să te confrunți tot mai des cu această problemă, ține cont de aceste alimente care favorizează constipația pentru a le evita cât mai des cu putință.

Alimentele ultraprocesate

Alimente care favorizează constipaţia

Preparatele gata făcute din comerț, alimentele de tip fastfood conțin multă sare și un procent ridicat de grăsimi hidrogenate, care favorizează constipația. Te-ai putea gândi că alimentele grase ajută la eliminarea bolului alimentar. În realitate, însă, grăsimile grele, din carne de porc sau din uleiuri hidrogenate, se comportă ca un liant care blochează digestia și evacuarea normală a resturilor alimentare.  

În plus, toate alimentele prăjite în ulei, pe cât de gustoase par, pe atât de dificile sunt pentru digestie. Începând cu hamburgerii, cârnații, chiftelele și șnițelele, până la gogoși sau clătite, acestea îngreunează digestia, te balonează și te constipă.

Alimentele bogate în grăsimi saturate

Chiar dacă nu consumi fastfood, dar gătești acasă foarte des diverse alimente pline de grăsime, trebuie să știi că acestea reprezintă factori de risc pentru sănătatea stomacului și a întregului organism. Încearcă să consumi mai rar carne prăjită, cârnați și chiftele, pulpe de pui prăjite sau gătite la cuptor cu multă grăsime, brânzeturi grase precum telemeaua, cașul și cașcavalul. Nici brânza topită nu este mai bună! Așadar, consumă porții reduse din aceste alimente care favorizează constipația. 

Produsele de patiserie și prăjiturile

Merdenelele, pateurile cu brânză, carne sau ciuperci, covrigii, prăjiturile de tot felul, pline de creme grase și zahăr sunt de fapt alimente ultraprocesate care conțin foarte puține ingrediente sănătoase. Chiar dacă unele dintre ele mai au și bucăți de fructe, nu înseamnă că sunt sănătoase și ușor de digerat. Grăsimea și zahărul sunt în cantități mari în aceste alimente, în detrimentul fibrelor. De aceea, trebuie să le consumi ocazional și în cantități moderate.

Bananele

Fructele sunt alegeri sănătoase pentru digestia ta. Cu toate acestea, bananele pun un semn de întrebare. Dacă sunt consumate pe stomacul gol, dimineața, bananele favorizează constipația din cauza aportului ridicat de zaharuri. Dacă ai o dietă cu 2000 de calorii pe zi, ai nevoie de un aport de aproximativ 30 de grame de fibre pe zi. Bananele sunt o sursă bună de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Dar este bine să consumi banane cu iaurt sau cu un smoothie, după o cafea sau un ceai, astfel încât fibrele solubile din banane să se transforme într-un gel care favorizează mișcarea bolului alimentar și eliminarea mai rapidă a scaunului.

Orezul alb

Alimente care favorizează constipaţia

În prezent, știm tot mai multe despre diferența dintre orezul alb și orezul brun, adică cel parțial decorticat și știm deja că cel din urmă este cea mai bună alegere pentru digestie. Orezul alb este bogat în carbohidrați simpli și are un conșinut foarte redus de fibre, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru o digestie bună. În schimb, orezul brun conține un procent mai mare de fibre care favorizează digestia.

Încă de mici știm că bunicile noastre ne dădeau orez fiert în apă sau orez cu puțin lapte, dacă aveam probleme cu stomacul și diaree. Așadar, dacă te confrunți cu constipația, evită pilaful. În schimb, poți consuma prepatate cu orez și multe legume gătite la cuptor sau la tigaie, orez cu prune uscate sau supe cu orez.

Brânza sărată și grasă

Branza, în mod special brânzeturile grase și tari, favorizează constipația din cauza grăsimii, a calciului și a concentrației mari de sare. Consumă cantități mici de brânză și întotdeauna încearcă să o combini cu alimente bogate în fibre precum legumele și fructele.

Gustările crocante, dulci sau sărate

Sarea și zahărul în concentrații mari constipă! Fii atentă când mănânci chips-uri, pufuleți, crochete, grisine sau biscuiți. Sunt gustări delicioase, dar nu aduc niciun aport de nutrienți sănătoși precum sărurile minerale sau fibrele. În cel mai bun caz le poți combina cu iaurt sau cu limonade pentru a preveni constipația.

De asemenea, dulciurile de orice fel ține minte că și ele te constipă, dar o excepție face ciocolata. Ciocolata cu lapte sau ciocolata amăruie nu constipă, din contră la unele persoane chiar favorizează eliminarea bolului alimentar.

Legume care favorizează constipația

În pofida faptului că fibrele din legume și verdețuri sunt cele mai bune pentru o digestie sănătoasă, există câteva legume care te pot constipa, mai ales dacă sunt asociate cu multă carne și sosuri sărate. Iar acestea sunt fasolea, lintea, mazărea și ceapa. În sine, aceste legume nu vor afecta negativ digestia. Dar dacă sunt preparate cu multă carne roșie, grăsimi și sosuri picante, vei avea probleme mari cu tranzitul. În plus, se știe că legumele din familia boabelor (fasolea) sau ceapa provoacă și balonare neplăcută.

Ouăle

Unele persoane pot avea probleme cu digestia din cauza ouălor, fie că le consumă fierte sau pregătite la tigaie. Ouăle au un procent mic de fibre și nu ajută prea mult digestia, dar nici nu o încetinesc, dacă sunt combinate cu legume și pâine din cereale integrale.

Se știe că ouăle fierte sunt chiar un bun remediu când suferi de diaree. Dar, dacă ai tendința să consumi multe ouă cu pâine albă, mezeluri și brânzeturi, vei observa că te constipă rapid. Este mult mai bine să combini ouăle cu salate de legume și cu iaurturi.

foto: Shutterstock/Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton