Cele mai bune alimente bogate în vitamina D nu trebuie să ne lipsească din frigider, mai ales iarna. Vitamina D este unul dintre cei mai importanți factori de susținere ai imunității. Organismul o sintetizează folosind lumina soarelui, dar avem nevoie și de alimente bogate în vitamina D pentru o concentrație optimă.
Cuprins
- 1 Ce rol are vitamina D în organism
- 2 Necesarul zilnic de vitamina D
- 3 Deficitul de vitamina D: simptome comune
- 4 Alimente bogate în vitamina D
- 5 Tipuri de pește bogate în vitamina D
Laptele, ouăle, cerealele sau ciupercile se numără printre cele mai sățioase alimente bogate în vitamina D, totodată accesibile ca preț pentru orice buzunar. Ar trebui să le consumăm zilnic și să ieșim la plimbări lungi în zilele însorite, când organismul nostru are nevoie de soare pentru a sintetiza vitamina D.
Această vitamină este sintetizată la nivelul pielii sub influența razelor ultraviolete de tip B. Practic, atunci când stăm la plajă sau când stăm la soare pe o bancă în parc, organismul nostru produce singur vitamina D. Toamna și iarna, trebuie să profităm de zilele însorite și să petrecem măcar o jumătate de oră la soare pentru sănătatea noastră. Dar trebuie să consumăm și alimente care conțin vitamina D, între care laptele de vacă sau laptele de capră sunt cele mai bune.
Persoanele care petrec mult timp în interior, în ateliere sau birouri, persoanele care muncesc de acasă și persoanele care se confruntă adesea cu deficiențe de vitamine trebuie să își suplimenteze dieta cu alimente bogate în vitamina D, cu atât mai mult în sezonul rece.
Cuprins
Ce rol are vitamina D în organism
Vitamina D este supranumită vitamina soarelui, deoarece organismul nostru are nevoie de lumina soarelui pentru a beneficia de aceasta. Vitamina D este unul dintre factorii importanți care susțin imunitatea organismului.
Este cunoscut faptul că vitamina D ajută la absorbția calciului în organism și ea are astfel un rol important în dezvoltarea sistemului osos la copii, dar și în procesul de mineralizare a oaselor în cazul adulților.
Studiile recente au demonstrat că vitamina D este importantă și pentru sănătatea inimii, pentru sistemul imunitar, pentru prevenirea gripei și a bolilor tractului respirator. Mai multe studii au demonstrat că suplimentarea nivelului de vitamina D3 în cazul copiilor a crescut rezistența acestora la îmbolnăvirea cu virusurile gripale de sezon.
Pe scurt, vitamina D participă la:
– procesul de diviziune celulară
– absorbția normală a calciului și fosforului
– menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge
– menținerea sănătății sistemului osos și a dinților
– funcționarea normală a sistemului imunitar
– menținerea funcției normale a sistemului muscular.
Necesarul zilnic de vitamina D
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, care se sintetizează la nivelul pielii. Medicii ne recomandă să încercăm să obținem vitamina D din surse naturale, din alimentele bogate în grăsimi sănătoase și din plimbările noastre lungi în zilele însorite.
Deficitul de vitamina D nu afectează doar oasele și dezvoltarea organismului, ci și procese importante care susțin inima și întreaga sănătate a corpului.
Iată necesarul zilnic de vitamina D, stabilit de Institutul Național pentru Sănătate din SUA
Bebeluși: 10 micrograme – 400 UI
Copii și adolescenți: 15 mcg – 600 UI
Adulți: 15 – 20 mcg, 600 UI
Deficitul de vitamina D: simptome comune
- Dureri musculare
- Dureri osoase
- Dureri de coloana
- Oboseala accentuată
- Slăbiciune
- Stări depresive
Alimente bogate în vitamina D
Cele mai multe alimente sau preparate care ne oferă surse importante de vitamina D sunt accesibile tuturor și pot fi consumate zilnic, în orice sezon.
Iată ce concentrație de vitamina D găsești în porția de 100 gr din următoarele alimente
- Ouăle, fierte tari – 2,2 mcg
- Laptele de vacă sau de oaie – 1,2 mcg
- Iaurtul – între 0,9 – 1,2 mcg
- Margarina – 10,7 mcg
- Laptele de soia – 1,2 mcg
- Laptele de migdale – 1 mcg
- Sucul de portocale – 1 mcg
- Cerealele pentru micul dejun – între 1 – 8 mcg
- Ciupercile – între 5 – 8 mcg
- Tofu – 10 mcg
Tipuri de pește bogate în vitamina D
Printre cele mai bune și sănătoase alimente bogate în vitamina D se numără peștele gras care are și o concentrație mai mare de acizi grasi Omega 3 și Omega 6.
Concentrația de vitamina D la porția de 100 gr
- Somonul – între 13 și 20 mcg
- Păstrăvul – 19 mcg
- Peștele spadă – 16 mcg
- Sturionul – 16 mcg
- Ulei de pește din ficat de cod – 250 mcg
- Tonul – 16 mcg
- Sardinele 5 mcg
Ultima modificare ianuarie 26, 2023 3:04 pm