Ai nasul înfundat tot timpul? Tot ce trebuie să știi despre operația care te scapă de această problemă

.
Simți că ai mereu nasul înfundat, chiar și atunci când nu suferi de vreo răceală? Obstrucția nazală este unul dintre cele mai frecvent întâlnite simptome în practica ORL.

Există mai multe cauze pentru care nasul tău este înfundat, având componente inflamatorii, alergice, structurale sau tumorale. Unele dintre cele mai comune cauze ale obstrucției nazale sunt deviațiile de sept nazal, rinitele de diferite feluri și rinosinuzitele acute sau cronice. În unele situații, obstrucțiile nazale sunt temporare, ca în cazul rinitelor acute din cadrul răcelilor, sau permanente, cum ar fi în cazul deviațiilor importante de sept nazal sau în cazul rinitelor cronice care determină hipertrofia (creșterea în volum) cornetelor nazale inferioare. 

Deși în unele cazuri pacienții se pot obișnui în timp cu scăderea progresivă a capacității respiratorii nazale, tratamentul de permeabilizare nazală are efecte favorabile asupra sănătății generale și a stării de spirit. Tratamentul chirurgical al modificărilor care determină obstrucție nazală este des întâlnit, atunci când soluțiile medicamentoase nu au avut efecte favorabile sau persistente în timp, după cum explică Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL la Clinica Medicum.

În ce constă operația care te scapă de nasul înfundat – și când este recomandată

Chirurgia deviațiilor de sept nazal, cunoscută și sub denumirea de septoplastie, este o procedură chirurgicală frecventă în chirurgia ORL. Se efectuează, în general, pentru deviații importante ale septului nazal care determină îngustarea semnificativă a uneia sau a ambelor fose nazale. Septul nazal este o structură formată din os și cartilaj, care separă cele două fose nazale, și le împarte ideal în două cavități egale. De multe ori, septul nazal poate prezenta deviații minore, care nu pun, însă, probleme respiratorii. Totuși, există multe cazuri în care deviațiile sunt importante, iar atunci necesită o intervenție corectoare.

Intervenția chirurgicală se efectuează în anestezie generală și are ca scop eliminarea părților deviate ale septului nazal și repoziționarea septului restant, astfel încât acesta să fie drept și situat pe centrul cavității nazale. De obicei se folosește o singură incizie ascunsă în cavitatea nazală prin care se obține accesul către părțile deviate ale septului. Intervenția are rol funcțional, și nu determină modificări estetice ale nasului. De asemenea, după operațiile de deviație de sept, nu apar echimoze sau umflături ale feței, iar pacientul își poate relua activitatea normală în câteva zile. Vindecarea după aceste proceduri durează în medie 2-3 săptămâni, perioadă în care nasul se vindecă și se elimină crustele și secrețiile care se mai formează după operație. De obicei, respirația nazală devine mai bună imediat după operație, însă rezultatul definitiv este mai clar după aproximativ 4-6 săptămâni. 

Cornetele nazale sunt structuri osoase acoperite de țesut moale (mucoasă, submucoasă, glande, etc.) situate pe pereții laterali ai foselor nazale. Sunt mai multe perechi de cornete nazale (inferioare, mijlocii, superioare), însă cel mai frecvent implicate în problemele de respirație nazală sunt cele inferioare. Hipertrofia cornetelor nazale inferioare are cauze multiple, iar tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul chirurgical se indică atunci când răspunsul la soluțiile medicamentoase maximale nu este favorabil.

Citește și: Te înțeapă inima? Acestea sunt cele mai des întâlnite cauze

Citește și: Cum scapi de durerea de stomac – remedii rapide, la îndemâna oricui

Citește și: Operația de micșorare a stomacului – reguli pentru o recuperare rapidă și un stil de viață echilibrat

Citește și: Din ce în ce mai mulți părinți își duc copiii la dentist pentru controlul stomatologic preventiv

Procedeele chirurgicale moderne pentru reducția volumetrică a cornetelor nazale urmează un principiu funcțional, și mai exact, de prezervare a mucoasei respiratorii. Astfel, în ultimii ani se folosesc tehnici de reducție submucoasă, fie cu dispozitive care elimină țesutul în exces, fie utilizând curenți de energie înaltă (radiofrecvență, LASER). Reducția cornetelor nazale utilizând radiofrecvența este o procedură minim-invazivă care se poate utiliza în cabinet folosind anestezie locală.

Scopul procedurii este de a crea leziuni termice în grosimea cornetului, iar vindecarea acestora va micșora volumul acestuia, crescând spațiul respirator. Intervenția nu este dureroasă, nu necesită anestezie generală sau spitalizare, iar pacientul poate pleca din clinică după aproximativ 1 oră. Pentru că utilizează doar niște mici înțepături, riscul de sângerare sau de complicații este minim după această intervenție, iar rezultatele sunt de obicei foarte bune. 

Rinosinuzitele  sunt inflamații ale nasului și ale sinusurilor paranazale, caracterizate în general prin obstrucție nazală, dureri de cap sau presiune la nivelul feței și secreții nazale. Din punct de vedere al evoluției, rinosinuzitele pot fi acute sau cronice. De cele mai multe ori, tratamentul este medicamentos și are scopul de a elimina inflamația și factorul infecțios, atunci când există. Chirurgia rinosinuzitelor este indicată atunci când simptomele și semnele persistă în ciuda tratamentelor medicamentoase. Chirurgia sinusurilor paranazale a cunoscut o evoluție impresionantă în ultimii ani, astfel încât procedeele utilizate la acest moment sunt minim-invazive și funcționale.

Pentru aceste intervenții se folosește un video-endoscop de mici dimensiuni, care permite vizualizarea sub magnificație a structurilor importante din cavitatea nazală și sinusuri. Se folosesc instrumente specializate, de mici dimensiuni și de angulații specifice, permițând astfel accesul prin orificiile naturale ale sinusurilor. Scopul tratamentului chirurgical este de a restabili funcția naturală a sinusurilor și de a favoriza evacuarea secrețiilor și ventilația cavităților sinusale. În general, aceste intervenții se fac în anestezie generală iar rezultatele chirurgicale sunt foarte bune.

Vindecarea, ca și în cazul operațiilor de deviație de sept, durează 2-3 săptămâni, timp în care se mai elimină resturile de secreții și de cruste din cavitatea nazală, iar inflamația din nas se reduce progresiv. 

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton