La ce boli te predispune colesterolul mare

.

Desi necesar pentru o sanatate de invidiat, colesterolul nu se bucura de o reputaţie prea buna, fiind responsabil pentru principalele afecţiuni cardiovasculare şi nu numai.
Se stie ca organismul are nevoie si de grasimi pentru a se dezvolta si a funcţiona normal. Numai ca noi, oamenii, ne simţim atrasi exact de ceea ce nu trebuie, mai ales când vine vorba de mâncare. Alimentele cu un conţinut ridicat de grasimi, în special de origine animala, „gâdila” papilele gustative. Produsele de patiserie sunt delicioase. Ce sa mai spunem de prajituri, biscuiţi, îngheţata, pâine alba?! Consumate zilnic, în cantitaţi mai mari decât cele obisnuite, acestea pot duce, treptat, la cresterea colesterolului „rau” si, implicit, la complicaţii grave. Aşa se face ca mai bine de jumatate dintre români sufera de diverse boli cauzate de nivelul ridicat al colesterolului.

Colesterolul, inamicul tăcut

Colesterolul este un alcool organic de care sunt legaţi acizii graşi. Se gaseşte în maduva spinarii, în sistemul nervos central şi în membranele celulare. El ajuta la sinteza bilei, contribuie la formarea hormonilor sexuali, la metabolismul vitaminelor liposolubile, precum A, K, E şi D. Mai mult decât atât, ajuta sistemul imunitar sa lupte împotriva bolilor. Colesterolul este cunoscut si sub numele de „inamic tacut”, deoarece nivelul lui crescut nu da semne ani întregi, aşa încât lumea îl ignora. Aşa se face ca e depistat în urma unor analize de rutina când, de cele mai multe ori, a apucat deja sa faca ravagii în organism. Iar îngoşarea vaselor de sânge, diabetul sau hipertensiunea arteriala sunt doar câteva dintre consecinţele nefaste, ce dau complicaţii precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, verificarea periodica a nivelului colesterolului este obligatorie pentru menţinerea starii de sanatate. Si factorii ereditari au rolul lor, desigur, mai ales daca ţinem cont de faptul ca 70% din colesterol este produs de ficat, însa prevenţia ramâne importanta.

Ce rişti dacă ai colesterolul mare

Ignorând, vreme îndelungata, valorile peste limite ale colesterolului rişti boli dintre cele mai grave. În România, aproximativ 150.000 de oameni mor anual de boli cardiovasculare, cauzate, în principal, de colesterol, hipertensiune, obezitate, fumat, diabet, sedentarism.
În plus te mai poţi alege cu…
…ficat suprasolicitat Constipaţia, hemoroizii, oboseala, pierderea apetitului, greaţa, acneea sunt doar câteva dintre semnalele pe care le da ficatul obosit. Ia masuri, caci el e responsabil cu filtrarea toxinelor şi cu producerea colesterolului!
…diabet de tip 2 Este cea mai frecventa boala necardiovasculara asociata atât la pacienţii cu un nivel ridical al colesterolului total în sânge, cât si la hipertensivi. În general, se instaleaza pe fondul obezitaţii şi al sedentarismului.
…ateroscleroza Este poate cea mai periculoasa, dat fiind ca se manifesta foarte târziu, când reuşeşte sa „astupe” arterele celor mai importante organe, precum creierul, inima sau rinichii. Studiile arata ca debuteaza înca din copilarie. Aşadar, trebuie luate masuri privind alimentaţia şi modul de viaţa înca de la vârste fragede. Netratata, cauzeaza cardiopatie ischemica, infarct, atac de cord, tulburari de ritm cardiac, calcifierea pereţilor vaselor de sânge.
…hipertensiune arteriala Deloc surprinzator, aproape toţi pacienţii cu un nivel ridicat al colesterolului total în sânge sufera de hipertensiune. Colesterolul e vinovat şi de apariţia accidentelor vasculare si chiar de cea a bolii Alzheimer.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton