Pete pe piele pot apărea în orice moment al anului, dar în sezonul estival, intră în centrul atenției bolile de piele. Orice modificare vizibilă a ei creează disconfort. Dar nu despre aspectul estetic trebuie să-ți faci griji. Afecțiuni ascunse se pot citi pe… piele!
Pete pe piele, pete roșii pe față, pete albicioase pe piele, soarele atât de îndrăgit scoate la iveală multe… Expusă în acest sezon, pielea e cea care arată semnele bolilor, prin… pete. În general, modificările de culoare a pielii sunt umite discromii sau depigmentări. Însă nu toate petele reprezintă boli de piele, ci pot fi și simptome ale unor afecțiuni ale organelor interne.
Melanina este hormonul responsabil de culoarea pielii. Dacă există o perturbare de secreție, pot apărea tulburări precum hipercromia, hipocromia și acromia. Hiper-cromia este o intensificare a culorii pielii. În această categorie intră pistruii, petele de bătrânețe, reacția după terapia cu radiații. Și o serie de boli cronice duc la apariția petelor. Hipocromia şi acromia sunt tulburări care duc la decolorarea pielii, fiind dobândite la naștere sau ca urmare a bolilor. Mai toată lumea tratează cu indiferență sau cu leacuri prescrise de oricine numai de medic nu, aceste apariții stranii la suprafața pielii. Din păcate, prea puțini iau legătura cu un specialist.
Dacă observi pete pe piele, dă fuga la medic
Citește cu atenție ce urmează, ca să-ți dai seama cât de grave pot fi bolile care se ascund în spatele unor pete banale.
Pete maronii pe piele – disfuncția glandelor suprarenale
Ai niște pete maronii pe piele? E posibil să aibă legătură cu glandele suprarenale. Ele pot să dispară sau să se estompeze la un moment dat, dar chiar și așa nu este bine să le ignori niciodată. Dacă ai pete maronii pe piele, este posibil sa suferi de boala Addison sau insuficiența corticosuprarenală primară. Alte semne sunt starea de slăbiciune, scăderea în greutate, căderea părului, stările de greață.
Pete albicioase pe piele – lichen scleros sau atrofic
Ai pete albe sau pete albicioase pe piele? Dacă sunt pete mici, lucioase, care apar, atât în zona organelor genitale, dar și pe întregul corp, poate fi vorba de lichen scleros sau atrofic. Este o dermatoză inflamatorie cronică ce se manifestă la început prin leziuni cutanate mici, poligonale, care apoi se unesc în plăci. Cel mai adesea apar în zona genitală, pe spate și pe umeri. Nu se știe foarte bine care sunt cauzele acestei boli, dar poate fi vorba de factori autoimuni. Pentru a obține un diagnostic precis, este nevoie de o biopsie a pielii.
Dacă ai pete roșii pe corp, poți să suferi de purpură. E o boală care pare banală, la prima vedere, dar e destul de gravă și nu trebuie trecută cu vederea niciodată. La început, apar pete roșiatice pe piele. Dacă te și învinețești des, ia legătura cu medicul! Spre deosebire de eritem, pata de purpură nu se decolorează dacă este apăsată. Se poate confunda cu dermita gambelor, cauzată de varice. Purpura trombocitopenică se poate manifesta și prin sângerări gingivale și nazale.
Pete pe fata – melasma
Dacă ai pete maronii gri pe față, este posibil să suferi de melasmă, o hiperpigmentare a pielii. Se manifesta prin pete maronii pe piele, în special pe buza superioară, frunte, nas, pomeți. Dar poți să ai melasmă și pe umeri, piept sau antebrațe. Cauza nu se știe foarte clar, însă melasma are legătură cu melanocitele, adică celulele care produc melanină și dau culoare pielii. Pete maronii specifice melasmei pot să apară în timpul sarcinii sau când iei contraceptive.
Pete maronii sau pete de ficat – hemocromatoza
Pete maronii pe piele pot să apară și atunci când fierul nu este metabolizat corect și când ficatul nu mai prelucrează pigmenții. „Petele de ficat” sunt întâlnite la cei cu ciroză, diabet, afecțiuni ale stomacului sau colecistului. Apar pe față, gât, membre și sunt galben-maronii la început, apoi gri-albăstrui.
Pete rotunde pe piele – pitiriazis versicolor
Dacă ai pete pe piele cu formă aproximativ rotunda, poate să fie vorba de pitiriasis versicolor. Este o infecție cauzată de o ciupercă. Apar pete mici, rotunde, pe piept și pe spate, în nuanțe maronii. Din fericire, nu este nimic grav și petele maronii pot să dispară rapid dacă urmezi un tratament cu un unguent antifungic.
Pete albe pe piele – vitiligo
Dacă ai pete albe pe piele, este posibil să suferi și de vitiligo, însă această boală este una rară. Doar 3% dintre oameni suferă de această boală, dată de tulburări grave de metabolism. Se manifestă prin pete albe mari, care apar, de obicei, în urma unor traume. Pielea devine extrem de sensibilă și este nevoie de protecție solară continuă, altfel apar arsuri grave.
Pete roșii pe piele la copii – hemangioamele
Pete roșii pe piele pot să existe din naștere și la copii. Este vorba de hemangioame. „Acele pete roșii din naștere, care afectează peste 10% dintre copiii până la un an, se pot trata cu ajutorul laserului Vbeam Perfecta, cel mai avansat la acest moment. În plus, se pot trata cu acesta și cicatricile roșii, lacurile venoase, vergeturile roșii. Reduce și aspectul cenușiu al cearcănelor, roșeața difuză. Este indicat și pentru pentru tratamentul pistruilor, petelor pigmentare, rozaceei, vinișoarelor dilatate de pe față, cuperozei, dar și pentru reducerea roșeții de la nivelul decolteului și gâtului. Tratamentul este nedureros și vindecarea este întotdeauna estetică”, spune medicul specialist.
Nu uita! Dacă ai pete roșii pe față, pete albicioase pe piele, pete maronii pe corp sau orice alt fel de pete și leziuni la nivelul pielii, este foarte important să merge la medic pentru a obține un diagnostic corect.