Care sunt cele mai frecvente boli oftalmologice. Ai grijă de ochii tăi!

.

Ochii exprimă de multe ori, fără să-ţi dai seama, trăirile tale cele mai profunde, stările emoţionale, de aceea se şi spune că sunt oglinda sufletului. Cum să-i protejezi atunci când boala pune stăpânire pe ei, învaţă de la noi.

Ce este miopia şi cum se tratează

Cei care suferă de miopie au o vedere foarte bună de aproape şi total neclară la distanţă. Ea debutează  de obicei în copilărie şi poate fi depistată foarte uşor la un control oftalmologic de rutină.
În cazul acestei boli nu există un tratament propriu-zis, ci poate fi vorba doar despre o  corecţie. Aceasta se face în timp prin intermediul lentilelor divergente, cele cu „minus”.

Ce este glaucomul

Acesta poate fi de trei feluri: glaucom cu unghi deschis, cel mai des întâlnit, glaucom cu unghi închis, întâlnit în 10% cazuri şi glaucom congenital, cea mai rară formă. Netratat, glaucomul poate duce la orbire. Simptomele care îţi pot da de bănuit că ai putea avea vreuna dintre formele prezentate sunt: înceţoşarea bruscă a vederii, durere puternică la nivelul ochiului afectat, înroşirea ochiului afectat, greaţă şi vărsături, vederea unor puncte negre la unul sau la ambii ochi sau dificultăţi de vedere care apar treptat.
În prezent, majoritatea tratamentelor glaucomului sunt îndreptate spre scăderea presiunii de la nivelul ochiului. În funcţie de gravitate, doctorul îţi poate prescrie medicaţie, tratament laser sau tratament chirurgical.
Glaucomul nu poate fi vindecat, dar poate fi ţinut sub control cu ajutorul medicamentelor şi al terapiei chirurgicale.

Dezlipirea de retină, o boală gravă

Aceasta e o afecţiune gravă, caracterizată prin desprinderea retinei de la nivelul inserţiei sale. Poate apărea spontan, cel mai adesea la cei cu tulburări de vedere de aproape.
Există mai multe tipuri de tratament în cazul acestei boli grave, toate implicând intervenţia chirurgicală. Controlul oftalmologic periodic este important pentru persoanele cu miopie şi pentru cei care prezintă riscul de a dezvolta o dezlipire de retină.

Conjunctivita, des întâlnită la copii

Boală întâlnită preponderent în copilărie, dar nu numai, conjunctivita se caracterizează prin senzaţia de usturime a ochilor, mâncărimi, înţepături sau prin senzaţia permanentă că ai avea nisip în ochi.
Dacă ai astfel de simptome, cel mai indicat e să ţi faci un consult oftalmologic. Medicul îţi va prescrie o reţetă  constând în medicamente sub formă de picături şi alifie oftalmică. Tratamentul trebuie aplicat în condiţii de maximă igienă şi ţi-l poţi face şi singură.
Trebuie doar să ţii capul uşor aplecat spre spate, să-ţi îndepărtezi cu mâna stângă pleoapele, iar cu dreapta să ţii pipeta din care îţi vei picura 3-4 picături de soluţie, cu mare grijă să nu le torni peste cornee.
Atenţie! Este posibil ca boala să reapară.

Ce este strabismul şi cum îl tratezi

Denumit şi „privire încrucişată”, strabismul este o afecţiune vizuală în care ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeaşi imagine în acelaşi timp. Boala apare cel mai frecvent în perioada copilăriei.
În cazul strabismului trebuie să începi cât mai repede posibil tratamentul, chiar din momentul diagnosticării. Acesta constă în purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului (un bandaj pus pe ochiul sănătos în scopul de a se forţa utilizarea ochiului mai leneş), medicamente, exerciţii ale globilor oculari, tratamentul cu toxina botulinică sau cel chirurgical.

Cataracta se tratează prin operaţie

Este o tulburare a vederii pe care o poţi descoperi cu uşurinţă dacă observi că începi să ai următoarele simptome: vedere înceţoşată, greoaie, fotofobie (nu suporţi lumina), vedere dublă.
În cazul cataractei, intervenţia chirurgicală e singura metodă folosită în mod curent pentru a o trata. Aceasta constă în înlocuirea cristalinului (lentila naturală a globului ocular) deteriorat de cataractă. Intervenţia chirurgicală nu este necesară decât după câteva luni sau ani de la debutul bolii. În tot acest timp îţi poţi corecta vederea cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact speciale.

Controlul oftalmologic este indispensabil

Cel puţin o dată pe an mergi la medicul oftalmolog pentru a-ţi face un control şi pentru a depista dacă prezinţi variaţii de vedere sau dacă ai nevoie de ochelari cu dioptrii. Atenţie! Prezintă-te la medic înainte de a simţi că e ceva în neregulă cu vederea ta, pentru a evita complicaţiile majore ce pot apărea pe parcurs, cum ar fi o afecţiune cronică.

    
Vedete din Romania Vedete internationale