Bolile de inimă – oricine poate avea soarta lui Liz Taylor

.

Elizabeth Taylor este doar una din milioanele de persoane care au fost sau vor fi ucise anul acesta de bolile cardiovasculare. Află mai multe despre ce îţi poate afecta inima.

Insuficienţa cardiacă a ucis-o pe Elizabeth Taylor

Liz Taylor a murit din cauza insuficienţei cardiace congestive, o boală care împiedică inima să pompeze suficient sânge către şi de la celelalte organe, care devin congestionate. Insuficienţa cardiacă poate să apară când vasele de sânge se îngustează, când tensiunea este mare, când există ţesut cicatricial în urma unui infarct etc.

Bolile de inimă, principală cauza de deces în România

Insuficienţa cardiacă este doar una din bolile inimii, însă există şi altele. Acestea sunt principalele ameninţări la adresa sănătăţii peste tot în lume. Conform cardiologilor Gral Medical, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru mai mult de 60% din mortalitatea generală în România.

Iar pe primul loc în topul cauzelor de deces este îngroşarea peretelui arterelor, până la punctul când sângele nu mai are loc suficient să circule cum trebuie. Această modificare, numită ateroscleroză, duce la cardiopatie ischemică, situaţia în care inima suferă din cauza irigării insuficiente cu sânge.

Cardiopatia ischemică se manifestă prin angină (durere) pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac, moarte subită, dar şi insuficienţă cardiacă, boala de care suferea Elizabeth Taylor. Potrivit specialiştilor în cardiologie, un milion de români sunt luaţi în evidenţă astăzi ca suferind de cardiopatie ischemică, boală care le afectează calitatea vieţii.

În ciuda tratamentului – medicamente, intervenţii chirurgicale – o parte dintre ei rămân cu angină pectorală. Din fericire, românii pot apela la un nou tratament cu unde acustice, care promite să refacă circulaţia în zonele afectate de boala arterelor coronare.  

Cum se previn bolile de inimă

 
Totuşi, pentru a nu ajunge aici, se pot lua măsuri pentru a preveni bolile cardiace: renunţarea la fumat, exerciţiu fizic cel puţin 30 de minute pe zi, o dietă bogată în acizi graşi nesaturaţi, combaterea obezităţii şi, desigur, controale medicale periodice. Acestea ar trebui să includă verificarea tensiunii arteriale, a colesterolului din sânge şi a glicemiei pentru că diabetul este un factor de risc pentru bolile inimii.

Până pe 30 aprilie 2011 poţi face gratuit un control de rutină pentru prevenirea bolilor cardiace, la clinica Gral Medical.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale