Nu toate bolile sunt genetice sau cauzate de mediul înconjurător toxic. Unele afecțiuni au legătură cu sexul persoanei și pot afecta mai des femeile decât bărbații. Vezi ce spun studiile din străinătate, ca să știi ce controale medicale nu trebuie să ratezi niciodată.
Scleroza multiplă
Această boală foarte gravă, care afectează sistemul nervos central a circa 2,3 milioane de oameni în întreaga lume, tinde să apară mai des la femei decât la bărbați.
Majoritatea persoanelor care suferă de scleroză observă primele simptome între vârsta de 20 și 40 de ani, acestea fiind amorțeli în membre sau pierderea vederii, printre altele.
Lupus
O altă boală autoimună gravă este lupusul. Sistemul imunitar al persoanelor care suferă de lupus atacă din greșeală propriile celule din corp, în loc să lupte cu microbii și alte particule care intră în organism.
Potrivit Fundației pentru bolnavii de lupus din America, peste 90% din pacienții care suferă de această boală sunt femei.
Depresia
Deși pare să fie boala secolului, depresia lovește mai des femeile decât bărbații, potrivit unor studii recente.
De fapt, Clinica Mayo din Statele Unite arată că de două ori mai multe femei sunt diagnosticate anual cu depresie față de bărbați și că una din cinci femei are un episod depresiv major o dată în viață.
Boala celiacă
Potrivit datelor furnizate de Fundația Internațională pentru bolnavii celiaci, 60-70% dintre persoanele diagnosticate cu această reacție imună la o proteină din gluten sunt femei.
Deși simptomele principale ale bolii celiace implică probleme digestive, studii recente arată că femeile cu această afecțiune dezvoltă adesea probleme ale sistemului reproducător și chiar infertilitate.
Sursa foto femeie la oftalmolog: Shutterstock