Femeile își amintesc foarte bine vârsta la care au avut prima menstruație, dar data nu este importantă doar pentru a avea ce povesti. Studii recente au constatat că există o legătură între momentul în care ai devenit adolescentă și bolile pe care le poți face.
Cercetătorii susțin că ziua în care ai devenit adolescnetă îți spune ce riscuri ai să faci boli cardiovasculare mai târziu. Potrivit studiului, femeile care au avut menstruație la vârste fragede au o rată metabolică mai mare, o circumferință a taliei mai mare și tendința de îngrășare. În aceste condiții, sunt supuse unui risc mai mare de a deveni obeze și de a dezvolta boli cardiovasculare.
Studiul a fost efectuat de Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge pe un număr de 1,638 de femei. Cercetătorii au măsurat stratul de grăsime de sub piele și grăsimea de pe abdomen, notând, în același timp, vârsta la care au avut prima menstruație.
Prima menstruație și bolile respiratorii
Nu este prima analiză care stabilește o legătură între boli și vârsta primei menstruații. În 2011, cercetătorii din Norvegia au constatat că femeile care au avut prima menstruație la 10 ani sau mai devreme aveau o capacitate mai scăzută a plămânilor. Astfel, acestea erau predispuse să facă astm și alte boli respiratorii. În aceste condiții, aceste femei au o statură mai mică și sunt mai dezvoltate decât celelalte fete de vârsta ei.
Același studiu arată că menstruația la vârste fragede este mai comună la fetele din sudul Europei, care provin din familii mari. În plus, oamenii de știință au constatat și că fetele care se confruntă cu acest proces fiziologic tind să se apuce de fumat.