Ce simptome și rată de mortalitate are variola maimuței, virusul care se răspândește în întreaga lume. OMS ia în considerare să declare urgență internațională

.

O boală foarte rară, care se numește variola maimuței, a apărut în Europa și în Statele Unite ale Americii. În timp ce Republica Centrafricană a anunțat că se confruntă cu o nouă tulpină, mult mai agresivă, care deja a apărut în Congo de ceva timp, OMS spune că intenționează să declare situația urgență internațională.

Variola maimuței, boala care afectează tot mai mulți oameni

Un caz de variola maimuței a fost raportat la un pacient internat în Massachusetts, SUA, după ce acesta călătorise recent în Canada, în anul 2022. Și în Canada au fost detectate astfel de cazuri, conform CNN. Au fost identificate cazuri și în Europa, în mai multe țări: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia și Suedia.

Boala a fost identificată inițial la maimuțe și se manifestă de regulă în Africa Centrală și de Vest. A fost foarte rar observată în alte locuri, motiv pentru care valul de îmbolnăviri a stârnit îngrijorare.

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Primele simptome seamănă cu cele ale gripei: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară. Totodată, se pot umfla ganglionii limfatici, simptom care arată că organismul caută să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Citește și: Studiu: Poluarea ucide 9 milioane de oameni în fiecare an

Citește și: Farmacii non-stop București. Câte sunt și unde se află

Citește și: Cum îți dai seama că nu dormi suficient? „40% dintre adulți afirmă că somnolența din timpul zilei interferă cu munca”

„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, arată CDC. Mai apoi, apare o erupție pe față și pe corp, inclusiv în cerul gurii, pe palme și pe tălpi. Pustulele care apar sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, înconjurate de cercuri roșii. Ele trec după două-trei săptămâni.

Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine a spus, potrivit Digi24: „Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”.

Cum se transmite variola maimuței

Boala se transmite prin contact apropiat cu o persoană infectată. Neil Mabbott, profesor de imunopatologie la Facultatea de medicină veterinară a Universității din Edinburgh din Scoția, a transmis că virusul se ia prin expunerea la „piele ruptă, membrane mucoase, picături de respirație, fluid corporal infectat sau chiar contact cu lenjerie contaminată”.

Variola maimuței poate fi gravă, întrucât ratele mortalității detectate anterior în focare au fost de aproximativ 1%, potrivit lui Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

„Variola maimuței se transmite foarte specific. Se transmite prin atingere, prin contact fizic îndelungat și intens. Nu prin prin aer. Nu te îmbolnăvești dacă te întâlnești, de exemplu, cu persoană bolnavă și stai de vorbă cu ea. Virusul se transmite la nivel de piele: micoase, răni, leziuni..Și trebuie avut un contact îndelungat”, a precizat pentru „Adevărul” dr. Mihai Negrea, epidemiolog și expert în politici de sănătate.

Citește și: Ce este gripa aviară şi cum se poate răspândi la oameni

OMS vrea să declare urgență internațională

După ce Republica Centrafricană a anunțat că se confruntă cu o nouă tulpină a variolei maimuței, mult mai agresivă, OMS a precizat că se gândește să declare această situație urgență internațională.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat în acest sens că are în vedere convocarea unui comitet de urgenţă privind reglementările sanitare internaţionale.

„Am în vedere convocarea unui comitet de urgenţă privind reglementările sanitare internaţionale, care să mă consilieze dacă epidemia de mpox ar trebui declarată urgenţă de  sănătate publică de interes internaţional”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe X

Această calificare reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declara OMS.

Care sunt simptomele bolii

Pacienții diagnosticați cu variola maimuței prezintă următoarele simptome:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • frisoane;
  • epuizare;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • dureri de spate și dureri musculare;
  • leziuni ale membranei mucoase și erupții pe piele.

Erupția poate apărea înainte sau după celelalte simptome și este în general localizată pe față, mâini, picioare, în jurul organelor genitale sau anusului. 

La început, leziunile cutanate arată ca niște pete roșii reliefate, ce se transformă în vezicule prine cu lichid. Înainte ca pielea să se vindece complet, veziculele fac crustă și cad.

În România există un plan de vaccinare împotriva variolei maimuței

Deși variola maimuței a fost eradicată la nivel mondial în anul 1980, în România există un plan de vaccinare împotriva acestei boli.

Vaccinul se administrează de către personalul medical, în spitalele cu secții de boli infecțioase, ca măsură de profilaxie post-expunere, pentru a preveni apariția și răspândirea bolii, în următoarele două situații: contactilor direcți ai cazurilor de îmbolnăvire confirmate, în primele 4-14 zile de la expunere și personalului medico-sanitar dacă a fost expus accidental virusului.

Acest vaccin se administrează în două doze, la distanță de 28 de zile. Însă, persoanele născute înainte de 1980 vor primi o singură doză de vaccin, acestea având deja anticorpi.

Vaccinul nu se administrează femeilor însărcinate, copiilor, adolescentilor cu varsta sub 18 ani.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare august 7, 2024 6:43 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale