Există un tip de cancer care omoară zilnic câte 28 de oameni în România zilnic. Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial.
Este vorba despre cancerul pulmonar. Din păcate, în România boala este diagnosticată foarte târziu, peste trei sferturi dintre pacienți ajungând la medic când este prea târziu. Din acest motiv, 28 de români sunt răpuși zilnic de cancer pulmonar, conform Digi24. „Dacă ești fumător ai un risc mai mare de a face această boală de plămâni” , a spus Mihnea Orghidan, medic de chirurgie toracică. „Putem să îl considerăm printre cele mai letale forme de cancer”.
Jurnaliștii Digi24 au vorbit și cu o pacientă, Mihaela Radian, care a povestit experiența ei: „A fost o tumoare care s-a dezvoltat foarte încet”. Aceasta a spus că este o boală foarte parșivă. „Pe ultima sută de metri mi-a zis doctorul că dacă mai stăteam 2-3 luni nu mai aveam șanse să scap”, a povestit ea. „Am luat-o că pe o provocare și am zis că e ca la meci. Eu știu că sunt celule bune și rele, și mi-am imaginat un meci de fotbal. Meciul asta l-am câștigat. Nu știu dacă boală se învinge, dar o țin în frâu, zic eu. E ca un dresor”.
În cazul Mihaelei, stilul de viață nesănătos din tinerețe a fost un factor declanșator pentru cancerul pulmonar, după cum a explicat: „S-a fumat pe rupte, și mai ales în anii 80 când lucram în frig într-o fabrică. Colegii mei aprindeau țigară de la țigară, cu geamurile închise. Am lucrat și cu coloranți textili. Nu exista aerisire”.
Citește și: Raport: Unul din cinci oameni dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieții
Citește și: Bianca Sârbu a învins cancerul a două oară: „Nu te omoară, dar te macină așa încet”
Citește și: Un bărbat s-a dus la dentist cu o durere de măsea și a aflat că are cancer în stadiu terminal
Citește și: Avocatul Poporului s-a autosesizat în privința pacienților cu cancer din România
Doctorul Mihnea Orghidan îi sfătuiește insistent pe oameni să renunțe la țigări. „Să ne lăsăm de fumat, este singurul lucru pe care îl putem spune oamenilor”, a avertizat el. „Dacă ești fumător ai un risc mai mare de a face această boală de plămâni”.
Cancerul pulmonar este prima cauză de cancer la bărbați și a patra la femei, și reprezintă 13% din totalul cazurilor de cancer, după cum arată Carmen Ungurean, expert în prevenţia cancerului INSP. Un fumător care fumează câte un pachet de țigări pe zi, timp de un an, acumulează în plămâni o cantitate de 400 de grame de gudron, adică aproape jumătate de kilogram.
O problemă este că oamenii nu se prezintă la timp la doctor. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății de Pneumologie, a detaliat: „Acești oameni consideră normal să tușească și să expectoreze. Din cauza trecerii anilor, pacienții spun: îmbătrânesc și atunci este normal să obosesc, să am o toleranță la efort mai redusă. Nu e normal nici să tușești, nici să expectorezi. Deja ai niște inflamații la nivelul plămânilor”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare septembrie 21, 2021 6:17 pm