Internetul şi Google îţi afectează memoria
Aşa cum probabil aţi observat, creierul uman tinde să şteargă informaţiile pe care nu le mai folosiţi mult timp. Întocmai ca un computer performant, creierul renunţă la dosarele pe care nu le-aţi mai accesat demult din memorie, cum ar fi lecţiile de algebră din şcoala generală sau numerele de telefon ale prietenilor, care acum sunt stocate în telefonul mobil.
Motoarele de căutare şi existenţa internetului însuşi ne fac să uităm tot mai mutle lucruri, deoarece creierele noastre ştiu că nu mai e nevoie să memoreze toată informaţia.
Un studiu recent făcut pe un grup de elevi a arătat că dacă aceştia erau convinşi că rezultatele testelor pe care le-au dat vor fi stocate într-un calculator, memoria lor nu mai reţinea decât idei generale despre acestea. Grupul de control, care era convins că rezultatele vor fi şterse odată testul încheiat, au fost în stare să reproducă cu 40% mai multe informaţii din timpul testului. Reclamele şi publicitatea îţi modifică memoria
Poate că sună înspăimântător, dar nişte studii recente pe grupuri de oameni au arătat că memoria este la fel de vie ca celulele creieirului în care este stocată. Un grup de oameni a fost convins de un set de reclame că o companie a inventat un nou tip de popcorn.
Cercetătorii le-au servit acestora popcorn obişnuit, cu sare. Grupul de control a văzut reclamele la popcorn, apoi a primit chipsuri de cartofi şi li s-a spus că se testează reacţia la cantitatea de sare şi arome.
După câteva săptămâni, toţi oamenii participanţi la studiu au fost întrebaţi despre noul sortiment de popcorn. AMBELE grupuri au povestit despre experienţa lor cu noul popcorn, folosind multe dintre calităţile sugerate de reclame. Hiar şi cei care mâncaseră chipsuri îşi aminteau că popcornul cu brânză este mai sărat decât cel cu paprika.
Deci aveţi grijă ce faceţi data viitoare când cineva insistă să vă povestească o amintire pe care o aveţi deja.