O repriză bună de plâns te face să te simţi mai bine atât psihic cât şi fizic. Află şi alte motive pentru care e bine să plângi. Lacrimile sunt catalogate până şi de oamenii…
de ştiinţă ca un miracol al naturii. Deşi sunt studiate de zeci de ani, nimeni nu ştie exact care e mecanismul prin care se produc ele. E vorba în special de lacrimile emoţionale, pe care le vărsăm de supărare sau de bucurie. Orice animal terestru are ochi capabili să producă lacrimi bazale – cele care lubrifiază ochii – dar numai oamenii pot să producă lacrimile care curg şiroaie pe obraz.
În mod normal, lacrimile se scurg în punctul lacrimal, acel orificiu care se poate vedea în colţul intern al ochiului, pe pleoapa inferioară. Dar când plângi produci mai multe lacrimi decât poate înghiţi punctul lacrimal, aşa că ele se scurg pe obraji.
Plânsul te scapă de stres
Un asemenea episod, chiar dacă nu ni-l dorim, este benefic pentru organism. Studiile au arătat că oamenii se simt mai bine, atât fizic cât şi psihic după ce plâng. Şi nu e de mirare. S-a descoperit că lacrimile produse de iritanţi – de pildă ceapă – au altă compziţie decât lacrimile emoţionale.
Cele din urmă conţin substanţe toxice care se acumulează în organism din cauza stresului. Deci dacă plângi te eliberezi de stres, iar dacă încerci să pari puternică şi te abţii nu faci decât să ajuţi acumularea de toxine. Acestea sunt responsabile pentru bolile asociate cu stresul: hipertensiunea, ulcerul, bolile cardiace.
Lacrimile spală ochiul
Cine are o secreţie redusă de lacrimi ştie cât de neplăcut este să ai mereu ochii uscaţi, situaţie care poate merge până la pierderea vederii dacă nu este tratată. Dar lacrimile apară ochii şi în alt fel. Ele conţin lisozimă, unul din cei mai puternici agenţi antibacterieni şi antivirali. Datorită acestei substanţe, 95% dintre bacteriile care ajung în ochi sunt ucise în maxim 10 minute.
În lipsa ei, am avea încă din primele zile de viaţă infecţii grave care ne-ar duce la orbire. De câte ori plângi, ochii sunt scăldaţi în lisozimă, ceea ce omoară bacteriile şi îţi asigură o sănătate şi o vedere bună.
Lacrimile ne apropie
Pe lângă sănătatea individului, lacrimile contribuie la sănătatea unui grup, de pildă o familie, apropiind copilul de părinţi şi partenerii de cuplu între ei. Lacrimile ne ajută să comunicăm şi atrag simpatia celor din jur mai rapid şi mai eficient decât cuvintele sau alte modalităţi de comunicare. Plângând în faţa cuiva îi arăţi că ai încredere sau că te impresionează suferinţa sa.