Te-ai întrebat vreodată de ce iaurtul este cel mai utilizat produs în reţetele pentru slăbit? Află care sunt proprietăţile acestui aliment şi ce beneficii are el asupra organismului tău.
Iaurtul este unul dintre alimentele care trebuie consumate cu regularitate de către copii, femei şi bătrâni, datorită aportului său de calciu. Nimeni nu ştie cu exactitate când a apărut pentru prima dată, dar se estimează că odată cu începuturile agriculturii, în urmă cu multe secole. Prima atestare a sa şi a calităţilor sale apare în secolul 17, când sultanul Imperiului Otoman trimite acest produs regelui Franţei, care avea probleme cu sănătatea stomacului, iar acesta se face bine. De atunci, iaurtul a fost ridicat la rang de aliment cu proprietăţi curative.
Iaurtul este recomandat în diete?
Iaurtul este un produs fermentat, obţinut din lapte sub acţiunea unei microflore specifice: două lactobacterii (lactobacillus bulgaricus şi streptococus termophilus) care se găsesc în stare vie pe toată perioada de valabilitate a produsului. El reprezintă o sursa de proteine, calciu şi vitamina B2. Conţine potasiu la fel de mult ca şi bananele, proteine şi calciu (are de cel puţin două ori mai mult calciu decât o cană de 250 ml cu lapte degresat), dar, în schimb, posedă mai puţine calorii. Acesta este şi motivul pentru care se regăseşte în majoritatea reţetelor pentru slăbit.
Iaurtul luptă împotriva cancerului şi a colesterolului
Iaurtul reduce riscul apariţiei anumitor boli, curăţă organismul de substanţe toxice şi ajută la menţinerea echilibrului florei intestinale. Totodată, consumul periodic ajută şi echilibrează digestia, întăreşte sistemul imunitar al organismului şi contribuie la reducerea colesterolului. Iaurtul reduce riscul apariţiei cancerului, deoarece bacteriile lactice din compoziţia sa scad numărul de enzime cancerigene din colon.