Cele mai recente studii demonstrează că un consum moderat de bere poate avea consecințe benefice asupra sistemului cardiovascular și poate ajuta chiar la reducerea riscului de apariție a mai multor boli de inimă. Totodată, studiile vin să întărească concluzii anterioare care certificau faptul că un consum moderat de bere poate avea efecte pozitive asupra sănătății.
”Fabricată din ingrediente naturale cum sunt hameiul, cerealele și drojdia, cu un conținut de apă de peste 90%, berea nu are deloc grăsimi, colesterol sau cafeină și este bogată în nutrienți, antioxidanți și vitamine. Astfel, consumată cu moderație poate aduce beneficii sănătății și poate proteja inima de afecțiuni cardiovasculare. Cercetări recente aduc chiar mai multă claritate, identificând posibile efecte pozitive ale consumului moderat de bere în ceea ce priveste reducerea incidenței bolilor de inimă, fapt cu atât mai îmbucurător pentru iubitorii acestei băuturi milenare.”, a declarat Corina Aurelia Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Consumul moderat de bere poate reduce producerea bolilor de inimă. Datorită conținutului de vitamina B6, aceasta poate preveni acumularea hmocisteinei, o substanta care, aflata la un nivel ridicat, reprezintă un factor de risc în bolile cardiovasculare. Studiile arată și că 30 – 35% din bărbații care beau bere în cantități moderate sunt mai puțin supuși riscului producerii atacului de cord. În plus, berea are polifenolicu proprietăți antioxidante și ajută la stimularea circulației sângelui.
În cazul femeilor, s-a demonstrat că 14% din consumatoarele de două sau trei beri pe săptămână prezintă un risc redus de hipertensiune arterială. Totodată, berea poate preveni riscul de obstrucție coronariană care apare atunci când se formează cheaguri în arterele coronare ce hrănesc inima.
Ateroscleroza ar putea fi prevenită în urma unui consum moderat de bere datorită scăderii rigidității arterelor, creșterii nivelului de lipoproteine cu densitate mare, a nivelului de colesterol bun și a scăderii nivelulului insulinei.
Atât cercetătorii, cât și membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție recomandă un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și de o alimentație corespunzătoare. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie de alcool de 5%.