Vitamina C a fost descoperită în anul 1912, când biochimistul polonez Casimir Funk a dezvoltat conceptual de vitamine. Aceasta are foarte multe beneficii pentru organismul uman.
Beneficiile Vitaminei C
- Schimbă aspectul pielii, întrucât este bogată în antioxidanți, ajută la producerea de colagen și îmbunătățește pigmentul.
- Contribuie la regenerarea pielii, prin faptul că ajută corpul să producă mai mult colagen.
Avem nevoie de Vitamina C și pentru a sintetiza neurohormonii importanți: noradrenalină, adrenalină și dopamina. - Întărește sistemul imunitar
- Reduce efectele intoxicării cu plumb
- Ajută la scăderea în greutate
- Reduce nivelul de stres
- Ajută la încetarea căderii părului
- Cicatrizează ranile
- Ajută la menținerea nivelului de energie
- Ajută în lupta cu diverse boli, precum cancerul, diabetul sau astmul.
- Protejează tenul de factorii negativi ai mediului înconjurător, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii
- Ajută în lupta cu acneea
Citește și: 6 lucruri pe care nu le știai despre vitamina C
Doza zilnică recomandată
Bărbații trebuie să își asigure o doză de 90 de mg, iar femeile de 75 mg. Femeile care sunt însărcinate au nevoie de 85 mg zilnic, iar cele care alăptează de 120 mg.
Pentru copii se recomandă astfel:
0-12 luni: Vitamina C regăsită în laptele matern este suficientă
1-3 ani: 15 mg
4-8 ani: 25 mg
9-13 ani: 45 mg
14-18 ani: 75 mg
Citește și: 7 alimente cu multă Vitamina C. Mai multă decât portocalele
Putem să ne asigurăm doza necesară prin capsule sau siropuri pe care le găsim la farmacie, dar și prin intermediul alimentelor bogate în această vitamină, precum: conopida, căpșunile, pătrunjelul, spanacul, castraveții cu coajă, ananasul, roșiile, portocalele, lămâile și multe altele.
Foto: Shutterstock