Beneficiile untișorului pentru sănătate

.
Untișorul se găsește primăvara în toate piețele, dar puțină lume știe cât este de hrănitor și delicios în salate și alte preparate de sezon. Vezi care sunt beneficiile untișorului pentru sănătate.

Ce conține untișorul proaspăt

Untișorul este o bună sursă de vitamina C, dar aduce un aport de vitamina E, potasiu și fibre și are efect tonic și detoxifiant.

În trecut, untișorul era folosit în tratarea scorbutului, o boală gravă cauzată de carența de vitamina C.

De asemenea, multe leacuri din popor folosesc untișorul pentru răni și coagularea sângelui, deși nu toate sunt sigure și se recomandă sfatul medicului în caz de sângerări și hemoroizi.

Pentru că are proprietăți benefice în cazul hemoroizilor, pe vremuri, oamenii pisau untișorul frunze și îl amestecau cu untură de porc sau gâscă pentru a prepara un unguent special.

Untișorul se consumă în salate și are un gust ușor uleios, care i-a dat și numele popular.

Atenție, când devine untișorul toxic!

După luna aprilie, untișorul dezvoltă o toxină care le face până și pe animale să o evite la păscut.

Uscat corect la soare sau fiert la temperatura potrivită, untișorul devin din nou bun pentru consum, având proprietăți analgezice și cu efecte benefice în tratarea durerilor de burtă.

Dacă nu sunteți sigure că planta este foarte tânără și proaspătă este recomandat să gătiți untișorul la cuptor, în plăcinte, pentru a beneficia de aportul de minerale, fără riscul unei intoxicații.

Află și cum se mănâncă planta de untisor

Sursa foto untișor înflorit: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton