Untișorul se găsește primăvara în toate piețele, dar puțină lume știe cât este de hrănitor și delicios în salate și alte preparate de sezon. Vezi care sunt beneficiile untișorului pentru sănătate.
Ce conține untișorul proaspăt
Untișorul este o bună sursă de vitamina C, dar aduce un aport de vitamina E, potasiu și fibre și are efect tonic și detoxifiant.
În trecut, untișorul era folosit în tratarea scorbutului, o boală gravă cauzată de carența de vitamina C.
De asemenea, multe leacuri din popor folosesc untișorul pentru răni și coagularea sângelui, deși nu toate sunt sigure și se recomandă sfatul medicului în caz de sângerări și hemoroizi.
Pentru că are proprietăți benefice în cazul hemoroizilor, pe vremuri, oamenii pisau untișorul frunze și îl amestecau cu untură de porc sau gâscă pentru a prepara un unguent special.
Uscat corect la soare sau fiert la temperatura potrivită, untișorul devin din nou bun pentru consum, având proprietăți analgezice și cu efecte benefice în tratarea durerilor de burtă.
Dacă nu sunteți sigure că planta este foarte tânără și proaspătă este recomandat să gătiți untișorul la cuptor, în plăcinte, pentru a beneficia de aportul de minerale, fără riscul unei intoxicații.