O găsești mai mereu la piață sau pe rafturile magazinelor, dar cu siguranță nu știai cât de multe beneficii are asupra sănătății. Iată care sunt beneficiile miraculoase ale sucului de sfeclă roșie.
Sfecla are în compoziția sa multe substanțe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic și antioxidanți. Sfecla roșie este ușor de digerat și este bogată în apă (peste 90 %); zaharuri; fibre.
Beneficiile sucului de sfecla rosie
Previne cancerul – Betaceaninul prezent în sucul de sfeclă ajută la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase și de asemenea, are efect detoxifiant. El previne cancerul de colon, pulmonar, de ficat, de sân și de prostată.
Piele strălucitoare – Sucul de sfecla este un bun purificator al sângelui. Sfecla roșie este bogată în vitamina C, care ajută la întărirea dinților, oaselor și țesutului conjunctiv de la nivelul pielii.
Citește și: 9 alimente care te ajută să slăbești
Sănătatea ficatului – Betaina este unul dintre principalii compuși benefici ai sucului sfeclă. Betaina ajuta la stimularea funcției celulelor hepatice și la curățarea canalelor biliare. De asemenea, crește producția de enzime detoxifiante în ficat.
Scade nivelul grăsimilor din sânge – Consumată cu regularitate sfecla roșie scade nivelul grăsimilor din sânge. Un studiu recent a arătat că extractul de sfeclă scade trigliceridele, colesterolul total și crește nivelul de HDL colesterol (grăsime bună) în ser.
Ameliorează anemia – prin conținutul ei bogat în fier și vitamina C, sfecla favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Anemia și alte boli grave ale sângelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla roșie, care contribuie și la întărirea pereților vasculari.
Reglează tensiunea arterială – Bogată în potasiu și în acid folic, sfecla roșie este benefică celor care au probleme de inima. Sfecla reglează tensiunea arterială și asigură buna funcționare a musculaturii cordului.
Împotriva simptomelor de gripă și răceală este indicat consumul zilnic a două pahare cu suc de sfeclă roșie.
Citește și: Ceaiul de iasomie combate stresul și depresia
Cum se prepară sucul de sfeclă roșie
Ingrediente:
4 tulpini de țelină
1 sfeclă roșie de mărime medie
1 măr verde
½ castravete
Toate ingredientele se combină într-un blender și se mixează până ajunge la consistența dorită. Sucul se consumă proaspăt.
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile sfeclei, o poți consuma proaspătă sub formă de salata de sfecla rosie sau poți pune sfecla rosie la borcan pentru iarnă.
Sursă foto: 123rf.com
Ultima modificare ianuarie 17, 2022 5:30 pm