Care sunt beneficiile masajului

.

O şedinţă de masaj este modalitatea ideală de a te remonta după o zi stresantă. Nu consuma alcool şi nu mânca nimic două ore înainte de a face masaj.
Te scapă de stres şi de durere, grăbeşte vindecarea, aduce armonie în viaţa ta… Nu este vorba de vreo pilulă miraculoasă, ci de doar câteva dintre beneficiile aduse de masaj.

Cei mai mulţi asociază masajul cu o metodă de relaxare, prin care pot scăpa de tensiunea acumulată până la un moment dat. Ceea ce nu este deloc de neglijat, având în vedere stresul la care suntem supuşi zilnic. Cu toate astea, efectele masajului sunt mult mai complexe, fiind o metodă terapeutică naturistă folosită de mii de ani în medicina tradiţională asiatică.

Îţi ia durerea cu mâna

Mişcările şi manevrele executate în timpul unei şedinţe de masaj profesionist diferă în funcţie de rezultatele urmărite. De asemenea, terapeutul se poate concentra asupra unei anumite zone sau asupra întregului corp.

– Îmbunătăţeşte calitatea somnului şi a vieţii în general prin reducerea nivelului hormonilor stresului (cum este cortizolul, de exemplu). De asemenea, s-a constatat că masajul stimulează activitatea părţii stângi a lobului frontal, responsabilă cu starea de bine a organismului, şi secreţia „hormonilor fericirii”: serotonina şi dopamina.

– Relaxează, scade presiunea sângelui, reglează bătăile inimii şi blochează centrii receptori ai durerii.  

– Stimulează activitatea anticorpilor, ducând astfel la creşterea rezistenţei organismului.

– Previne apariţia sindromului premenstrual.

– Furnizează energie organismu-lui şi creşte considerabil capacitatea de concentrare.  

– Este foarte eficient în tratarea afecţiunilor spatelui (în multe cazuri, s-a dovedit mai eficient decât acupunctura sau chiropractica).

– Stimulează şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi limfatică, fiind recomandat în tratarea unor afecţiuni circulatorii.

– Îmbunătăţeşte aspectul pielii prin îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafaţa pielii şi a excesului de sebum. Tonifică pielea şi o face mai elastică.

– Îmbunătăţeşte schimbul de substanţe nutritive între ţesuturi şi facilitează eliminarea deşeurilor metabolice.

– Reduce depozitele de grăsime existente şi previne apariţia unora noi.

Când trebuie evitat

– Masajul este contraindicat în caz de febră, de afecţiuni inflamatorii subcutanate sau de afecţiuni cutanate contagioase.

– Nu se face masaj pe zonele învineţite şi trebuie evitată apăsarea sub genunchi sau pe regiunile osoase (în mod special pe coloana vertebrală).

– În cazul femeilor însărcinate, trebuie evitat masajul în zona abdomenului sau în regiunea inferioară a spatelui. Este recomandat ca masajul să fie făcut prin mişcări uşoare, de maseuri profesionişti.

– În cazul unor tratamente medicale, masajul poate fi contraindicat. De aceea, trebuie cerută în prealabil permisiunea medicului.

Masajul, în combinaţie  cu aromaterapia

Efectele masajului vor fi potenţate dacă se vor folosi uleiuri esenţiale: de levănţică, de muşeţel, de trandafir, de salvie sau  de măghiran (pentru detensionare şi calmare), de mentă, de lămâie sau de eucalipt (pentru revitalizare, pentru energizare), de busuioc, de portocală sau de mandarină (pentru a combate stresul şi oboseala).

    
Vedete din Romania Vedete internationale