Beneficiile dansului pentru sănătate

.

Râde din toată inima, bucură-te de muzică și dansează din suflet! Ce terapie fenomenală pentru sănătate! Beneficiile dansului sunt de necontestat și se simt la orice vârstă. Copii, adolescenți, părinți sau bunici, orice vârstă am avea, dansul ne menține în formă, ne stimulează creativitatea și ne protejează inima!

Este imposibil să nu te simți bine când dansezi! Chiar dacă nu cunoști un stil anume și dansezi în felul tău, simte-te bine și dansul te va elibera! Vei uita de stres, de griji, de facturi, de eșecuri și responsabilități… cel puțin pentru o vreme. Beneficiile dansului se simt din plin la nivel emoțional, psihic și fizic. Este una dintre cele mai plăcute terapii care poate, efectiv, să dea timpul înapoi.

Dansul este fenomenal pentru întregul organism, menține inima tânără, reduce ridurile, stimulează creierul și îmbunătățește tonusul general. Vei descoperi în acest articol beneficiile dansului și o mulțime de proprietăți terapeutice la care nici nu te gândeai.

Dansul – un sport pentru orice vârstă

Dansul presupune o mișcare fizică intensă și totodată plăcută. Este unul dintre cele mai frumoase sporturi, pe care le putem practica la orice vârstă. Până și persoanele care nu sunt înzestrate cu ureche muzicală, dansează în felul lor, învață câțiva pași și se simt foarte bine.

Poți dansa singur în casă, poți dansa la petreceri sau la un club de dans. Cu cât mai des, cu atât mai bine! Începe ziua cu dans pe o melodie ritmată și vei căpăta un tonus de invidiat. Sau înlocuiește cafeaua de după amiază cu o partidă de dans și vei alunga imediat oboseala, iar creierul tău va fi pregătit pentru o nouă sesiune de muncă.

Chiar dacă ai o vârstă înaintată și te dor încheieturile, mergi la dans… un vals lent, o șansonetă din tinerețe sau o horă populară te vor ajuta să îți dezmorțești genunchii și să recapeți un strop de tinerețe!

Ce spun studiile despre beneficiile dansului

Dansul îți conferă grație și te ajută să îmbătrânești cu grație. Potrivit unui studiu publicat în ”The New England Journal of Medicine”, dansul îți poate stimula memoria și poate împiedica apariția demenței, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dovezile arată că efortul fizic moderat pe care îl depui când dansezi efectul anulează pierderea în volum a hipocampului, partea creierului care controlează memoria.

Hipocampul este cel care se micșorează în mod natural după vârsta de 50 – 60 de ani, ceea ce duce adesea la tulburări de memorie și uneori la demență. În plus, faptul că faci un efort să înveți și să reproduci secvența pașilor de dans, este o modalitate excelentă de a stimula creierul, indiferent de vârstă. Oamenii de știință au descoperit că abilitățile cognitive, precum planificarea și organizarea, se îmbunătățesc și cu un exercițiu simplu precum dansul.

Un alt studiu, realizat în Australia, demonstrează că dansul de orice gen este, în general, mult mai eficient decât alte tipuri de exerciții fizice, deoarece îmbunătățește o serie întreagă de parametri psihologici și cognitivi.

Un program de dans cu o durată de cel puțin șase săptămâni poate îmbunătăți semnificativ rezultatele psihologice și cognitive ale orgnismului. Publicat în Sports Medicine, studiul este o revizuire sistematică amplă, cu meta-analize care investighează efectul dansului asupra sănătății psihologice și cognitive. Echipa multidisciplinară a inclus cercetători de la Universitatea din Sydney, Universitatea din NSW, Universitatea Macquarie și Universitatea de Tehnologie din Queensland. La studiu au participat voluntari cu vârste cuprinse între 7 și 85 de ani, atât persoane sănătoase, cât și persoane cu boli cronice, boala Parkinson, insuficiență cardiacă, paralizie cerebrală, fibromialgie.

Orele de dans la care au mers voluntarii au cuprins o gamă largă de genuri, inclusiv dans teatral, dans aerobic, forme tradiționale de dans și dans social și au fost comparate cu o serie de activități fizice, inclusiv sporturi de echipă, arte marțiale, mersul pe jos sau antrenamentul cu greutăți.

Studiul a demonstrat că dansul poate îmbunătăți starea emoțională, poate ameliora depresia, poate crește motivația, poate favoriza cunoașterea socială și unele aspecte ale memoriei.

Conducătorul studiului,  Dr. Alycia Fong Yan de la Facultatea de Medicină și Sănătate a Universității din Sydney și Sydney Musculoscheletal Health a declarat: „Dovezile preliminare sugerează că dansul poate fi mai bun decât alte activități fizice pentru a îmbunătăți tonusul psihic  și capacitatea cognitivă”. Aceste constatări nu au fost observate doar la adulții în vârstă, ci și în cazul tinerilor, al copiilor și al persoanelor cu afecțiuni clinice.

„Învățarea pașilor de dans poate provoca cunoașterea, dansul în cuplu sau în grup poate dezvolta interacțiunile sociale, iar aspectul artistic poate stimula bunăstarea psihologică”, a mai subliniat dr. Alycia Fong Yan.

Beneficiile dansului, de necontestat

Ori de câte ori simți nevoia de o activitate simplă și plăcută, care să te stimuleze fizic și mental, ascultă o melodie ritmată și dansează. Nu oricine poate să facă sport, să alerge, să mergă pe bicicletă, să înoate, să joace fotbal. Dar oricine poate să danseze.

Avantaje pentru condiția fizică

Dansul este, poate, la fel de bun sau chiar mai bun decât înotul, care este considerat un sport complex, care duce la o dezvoltare armonioasă a corpului. Dansul ajută la dezvoltarea mușchilor, la tonifierea corpului, la îmbunătățirea circulației, îmbunătățirea posturii, a echilibrului, coordonării și promovarea unei flexibilități mult mai bune.

Flexibilitatea este adesea trecută cu vederea ca un beneficiu, dar este esențială atât în cazul copiilor, cât și în cazul persoanelor mai în vârstă. Dansul ajută la menținerea corpului tonifiat și a minții concentrate, ceea ce sporește capacitatea de a efectua alte activități fizice care necesită atenție la detalii și gesturi bine coordonate.  

Copiii care sunt implicați în diverse cluburi de dans vor excela în mediul academic și tind să fie mai creativi, arată unele studii. Arta dansului ajută un copil să se concentreze, îi stimulează creativitatea și în conturează un sentiment de disciplină, toate acestea fiind obligatorii în orice domeniu al educației.

Indiferent de vârstă, dansul este benefic pentru tonus și pentru sănătate, ajută activitatea cardiacă, te ajută să slăbești, să îți tonifici musculatura și să menții articulațiile flexibile!

Beneficii pentru învățare și memorare

Creierul funcționează cu grăsime și zahăr, dar și cu oxigen. Dacă nu poți face alte sporturi, cel puțin poți dansa, iar efortul plăcut pe care îl depui când dansezi stimulează o bună oxigenare a mușchilor și a creierului.

În mod deosebit, dansul stimulează acele regiuni din creier responsabile cu atenția, creativitatea, memoria și minuțiozitatea sau concentrarea asupra detaliilor. Toate aceste beneficii sunt esențiale pentru copiii și tinerii care studiază, mai ales în perioada examenelor.

Încurajează copilul să ia o pauză de la studii timp de o oră, să danseze acasă sau la un club de dans, să se odihnească și apoi să reia lectura și studiile. Se va simți revigorat, destins și mult mai concentrat asupra ceea ce trebuie să învețe, deoarece o formă atât de plăcută de relaxare îl va ajuta să treacă mai ușor peste examenele grele.

În plus, creierul este cel care eliberează endorfine, iar acestea stimulează energia, atenția și memorarea. Așadar, practicarea dansului în cazulor elevilor sau al studenților este benefic pentru studii.

Beneficii comportamentale

Puțini amatori de dansuri știu cât de benefic este dansul pentru persoanele care au probleme de comportament, mai ales pentru copiii care suferă de tulburări de hiperactivitate, precum și a celor care suferă de comportamente autodistructive.

Actul dansului pare să ajute la calmare și concentrare. Dansul este o terapie simplă, eficientă și totodată plăcută pentru ei. În plus, dansul îi ajută pe copiii cu probleme să relaționeze mai ușor cu ceilalți copiii cu care merg la cursurile de dans.

Beneficii sociale

Orice psihoterapeut îți poate confirma că dansul îmbunătățește sensibilitatea, înțelegerea, aprecierea și considerația față de ceilalți. În mod subtil, devii o persoană mai empatică, mai înțelegătoare și mai răbdătoare cu ceilalți, cu defectele și deficiențele lor. Cum este posibil acest lucru? Deoarece tu, prin dans, ești un om mai fericit, mai echilibrat și mai împlinit.

Acele sentimente de bucurie, exuberanță și armonie pe care ți le oferă dansul contribuie la conturarea unei personalități mult mai empatice față de cei din jur. 

Dansul poate lărgi orizonturile copilului tău, prezentându-l altor persoane și ajutându-l să relaționeze mai bine mai târziu în viață cu cei cu care s-ar putea confrunta la școală și, de asemenea, în cariera viitoare.

Beneficii estetice

Orice stil de dans, inclusiv street dance, dar mai ales baletul, dansurile de societate și dansurile populare îi ajută pe copii și tineri să descopere frumusețea mișcării și a formei.

Dansul dezvoltă simțul estetic, copiii încep să descopere armonia mișcărilor și să aprecieze ritmul și frumusețea unor mișcări sau pași deosebiți de dans.

Beneficii emoționale

În aceeași măsură în care dansul este benefic pentru corp și sănătate, el este benefic pentru sănătatea emoțională. Dansul imprimă un tonus mai bun, ajută la dezvoltarea încrederii de sine și a stimei de sine într-un mediu stimulant.

„Avantajul artelor (muzica și dansul) este că leagă dezvoltarea cognitivă de dezvoltarea socială și emoțională. Elevii se concentrează mai bine pe ceea ce studiază, văd legăturile dintre materii și viața lor, capacitățile lor de gândire cresc, lucrează mai sârguincios și învață unii de la alții”, se arată în concluziile unui studiu despre beneficiile dansului, realizat de Centrul pentru sincronizare, coordonare și abilități motorii, citat de Washington Post.

Nu numai copiii beneficiază din plin de toate avantajele dansului, ci fiecare dintre noi, la orice vârstă am dansa! Dansul ne menține sufletul tânăr, corpul agil și inima puternică!

Foto: ProfiMedia Images

Ultima modificare iulie 22, 2024 4:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale