Beneficiile consumului de murături pentru sănătate

.

Castraveții murați, varza acrișoară, gogonelele picante și crocante, toate legumele savuroase pregătite la saramură sunt un adevărat deliciu în sezonul rece. Iar beneficiile consumului de murături pentru sănătate și imunitate sunt mult mai importante decât am putea crede.

Vara, un măr pe zi ține doctorul departe… iarna, este valabil același sfat în privința consumului de murături. Un castravete murat, o salată de varză murată, un aperitiv cu gogoșari acri sau conopidă murată face minuni pentru sănătate. Beneficiile consumului de murături pentru organism, pentru tonusul nostru și pentru imunitate sunt numeroase.

Beneficiile consumului de murături pentru organism

Beneficiile consumului de murături pentru sănătate

Iată de ce ar fi bine să consumi în sezonul rece cât mai des murături, să le combini cu alimente sățioase și sănătoase și chiar să folosești zeama de la murături la diverse preparate care vor fi astfel mai gustoase.

1. Vitamine, săruri și acizi benefici

Procesul de fermentație la rece prin care trec murăturile, fie ele castraveți, gogoșari, varză sau morcovi, sporește concentrația anumitor vitamine din legume. Murăturile, fie ele în saramură cu sare sau cu oțet, au o concentrație mai mare de vitamina C, vitamina B3 sau vitamina B12. De asemenea, sporește concentrația de vitamina K, o vitamină care ajută la întărirea sistemului osos și muscular.

Tot în procesul de fermentație sporește procentul de acid lactic, polifenoli și antioxidanți care stimulează procesul de digestie, o mai bună absorbție în sânge a vitaminelor, sărurilor și macronutrienților din alimente.

2. Sursă excelentă de probiotice

Fermentația legumelor în saramură este accelerată datorită unor bacterii bune, de care are nevoie stomacul nostru și întregul proces de digestie. Aceste bacterii bune sau probiotice ajută la descompunerea mai bună a alimentelor, la absorția mai bună a nutrienților și la combaterea microorganismelor de tipul bacteriilor rele, virusurilor sau microbilor pe care îi înghițim odată cu diverse alimente.

Murăturile sunt la fel de bune precum kefirul sau iaurturile care stimulează și ajută digestia și aduc și ele un aport important de probiotice naturale.

3. Ajutor pentru imunitate

Datorită concentrației mari de vitamina C și datorită enzimelor benefice care stimulează absorbția de vitamine și săruri din alimente, murăturile pot fi considerate un ajutor pentru imunitate.

Este adevărat că și concentrația de sare este mai ridicată, în comparație cu alte grupe de alimente, dar persoanele sănătoase, care nu au probleme cu inima și cu tensiunea, se pot bucura de beneficiile consumului de murături pentru o imunitate mai bună.

4. Ajutor pentru secreția biliară

Murăturile acrișoare și picante nu ajută doar flora intestinală, ci stimulează secreția biliară și ajută la o mai bună descompunere a grăsimilor, proteinelor și zaharurilor.

Murăturile merg de minune cu preparatele mai grase din carne de porc, cu fripturi, cârnați sau cartofi prăjiți, iar acest lucru nu este întâmplător. Enzimele din murături și zeama acrișoară stimulează bila pentru a descompune mai repede grăsimile și pentru a elimina substanțele reziduale mai ușor, așa cum este colesterolul rău.

Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că, dacă mănânci în fiecare zi alimente grase și murături, nu te vei îngrășa. Trebuie să existe un echilibru în toate, iar dacă vei consuma din când în când cantități potrivite de cărnuri și preparate grase alături de murături, organismul tău va lupta mai ușor împotriva depunerilor de colesterol, grăsime și celulită.

5. Sprijin pentru artere și inimă

Murăturile sunt bogate în sare! Cu toate acestea, ele pot fi un aliat al inimii. Persoanele sănătoase, care nu au probleme cu tensiunea și depunerile de colesterol, pot consuma frecvent murături tocmai pentru a preveni problemele cardiovasculare.

Acizii și enzimele benefice din murături pot combate depunerile de colesterol pe artere și pot menține vasele de sânge suple și sănătoase mai mult timp. De asemenea, s-a dovedit deja că inima este sănătoasă ani de-a rândul, dacă ai o dietă sănătoasă și un stomac sănătos. Se spune că stomacul este al doilea creier, iar dacă stomacul funcționează corect, el va influența într-un mod benefic circulația sângelui și activitatea cardiacă.

Enzimele, antioxidanții și vitamina C din murături pot combate nu doar grăsimile, ci și stresul oxidativ, procesul inflamator care este un dușman pentru inimă și pentru toate celelalte organe esențiale.

6. Un tonus mai bun și un plus de energie

În mod surprinzător multe persoane se simt foarte bine după ce consumă murături, poate la fel de bine ca atunci când consumă ciocolată. Dar nu este deloc întâmplător! Toate beneficiile de mai sus ale consumului de murături, acțiunea lor benefică asupra stomacului și asupra digestiei ajută la un tonus mai bun al organismului.

Murăturile accelerează digestia și te scapă de senzația de balonare și de greutate din stomac, te revigorează cu gustul lor acrișor și te înviorează după o masă copioasă. După o salată de murături te vei simți mai energică și mai activă.

Se pare că murăturile și zeama de la murături pot reface echilibrul electrolitic al organismului și stimulează producția de seretonină, considerată ”hormonul fericirii”. Așadar, nu este curios dacă multe persoane se simt mult mai bine după ce consumă murături sau salate stropite cu zeamă acrișoară de lămâie!

Zeama de murături și beneficiile ei mai puțin știute

Beneficiile consumului de murături sunt la fel de importante și în cazul saramurilor în care sunt preparate murăturile. Zeama de murături, acrișoară și picantă, are diverse beneficii pentru sănătate chiar dacă este destul de sărată. Persoanele care nu au voie de consume sare trebuie să o evite. Dar pentru un om sănătos, care poate mânca alimente sărate, acre și ușor picante, zeama de murături are beneficii mari.

Bună pentru digestie

Saramura acrișoară de la castraveciori sau zeama de murături cu oțet ajută digestia, dacă este consumată în cantități mici. Nu trebuie să abuzezi, dar dacă simți că te doare stomacul după o masă copioasă, bea câteva guri de zeamă acrișoară și digestia va fi ameliorată.

Reduce crampele musculare și hidratează organismul

Zeama acidulată din borcanele cu gogonele, conopidă sau castraveți murați este bogată în săruri minerale, fermenți și acizi benefici care ajută la o mai bună hidratare a organismului. După un efort fizic intens, dacă te simți slăbită bea două guri de zeamă de murături, apoi un pahar mare de apă minerală.

Aceasta va reface echilibrul electrolitic, te va ajuta să te menții hidratată și va alunga crampele musculare care apar de obicei după efort.

Ajută la slăbit

Saramura, fie ea făcută doar cu sare sau combinată cu oțet, nu are deloc calorii care se depun. Din contră, ea ajută la slăbit. O cantitate mică de zeamă de murături îți dă senzația de sațietate, mănânci mai puțin, iar digestia este accelerată.

Dacă nu ai probleme din cauza concentrației de sare, poți folosi saramura acrișoară cu oțet pentru a ține în frâu pofta de dulce sau de alimente grase. Astfel, vei consuma mai puține gustări care pun în pericol greutatea organismului.

Combinații sănătoase cu murături

Procentul scăzut de calorii se numără printre beneficiile consumului de murături. Chiar dacă murăturile au puține calorii și zero grăsimi, acest lucru nu înseamnă că putem abuza de alimentele grase atunci când avem murături pe masă. Ar fi bine să consumi cantități moderate de carne grasă, tocănițe cu mult ulei sau alimente prăjite, chiar dacă le combini cu murăturile. Iată și câteva idei de combinații sănătoase de alimente care merg de minune cu gogoșarii, castraveciorii murați sau cu varza acră.

  • Friptura de curcan sau de pui
  • Carnea de porc slabă la grătar sau la cuptor
  • Sandviciurile cu carne de pasăre
  • Pilaful sau preparatele cu orez și legume
  • Fasolea bătută sau iahnia de fasole
  • Ouăle fierte tari
  • Tocănița de ciuperci
  • Plăcintele din carne, legume sau ciuperci
  • Pateurile umplute cu ciuperci, pastă de ficat sau legume
  • Pateul de casă cu ficat și muștar
  • Quesadilla de pui
  • Tortilla din cartofi și ouă

Combinații sănătoase cu zeama de la murături

Zeama acrișoară și sărată în care au stat murăturile poate fi folosită la ciorbe, la salate sau pe post de marinate pentru cărnurile mai tari. Condimentată cu piper, mărar, cimbru și hrean iute, saramura de la murături are un gust delicios și este apreciată de mulți consumatori.

Marinată sănătoasă pentru carne  

Folosește zeama de murături să pui la marinat carnea de vită sau carnea de porc pe care o vei găti a doua zi la cuptor sau pe grătar. Oțetul frăgezește, iar sarea și celelalte condimente dau un gust special fripturilor. Carnea va fi mult mai moale și aromată a doua zi. În plus, după ce este pregătită la cuptor sau la grătar, ea va căpăta o crustă delicioasă de la sarea din saramură.

Zeamă acră pentru ciorbe

Dacă îți place ciorba mai acră, pune-le la dispoziție borcanul cu zeama de la castraveciori. Câteva linguri de zeamă acră și ciorba va avea gust delicios! Poți renunța la borșul clasic, pentru a acri ciorba de cartofi sau ciorba din carne de porc doar cu zeama de murături. Ai grijă doar să nu mai adaugi sare la ciorbă, pentru că saramura este suficient de sărată.

Truc delicios pentru ceapa din salate

Dacă vrei să faci o salată cu ceapă crudă, dar nu îți place în mod deosebit gustul și iuțeala cepei, las-o câteva ore în zeama de murături. Ceapa se va înmuia și nu va mai fi atât de iute! Când o adaugi la salată, nu trebuie decât să o lași câteva minute să se scurgă de saramură într-o sită. Cu acest mic truc, salatele tale de iarnă din cartofi sau crudități vor fi mult mai aromate.

Dressing pentru salată

Zeama de murături dă gust mai bun salatelor de iarnă pe bază de cartofi, morcovi sau varză. În loc să adaugi sare și oțet, mai bine condimentezi salata cu zeama din oțet și va fi mai gustoasă.  

Sos pe bază de iaurt

Tot cu zeama de la murături poți face un sos de iaurt apetisant. Folosește un iaurt mai gras sau un iaurt grecesc dens și adaugă câteva lingurițe de zeamă acră treptat, până când capătă consistența și gustul dorit pentru salatele de crudități sau de verdețuri.

Contraindicații ale consumului de murături

Beneficiile consumului de murături pentru sănătate

Beneficiile consumului de murături sunt mari, atâta vreme cât este un consum moderat, din cauza procentului ridicat de sare. De asemenea, ar fi bine să ții cont de faptul că beneficiile consumului de murături sunt cu adevărat importante pentru organism, dacă murăturile sunt făcute chiar de tine, acasă, fără conservanți, coloranți și arome artificiale. Așadar, ar fi bine să consumi mai degrabă murături făcute în casă, decât murături din comerț.

Atenție la conținutul de sare!

Murăturile făcute în casă vor conține un procent mult mai acceptabil de sare, decât cele din comerț. Trebuie să ții cont că sarea în exces provoacă un dezechilibru electrolitic, perturbă tensiunea arterială, afectează inima și rinichii și poate fragiliza oasele, deoarece împiedică absorbția de calciu.

Atenție la tensiune!

Din cauza procentului ridicat de sare, persoanele care au probleme cardiace și cele care au hipertensiune trebuie să evite murăturile. Ele pot consuma murături în cantități foarte mici și numai după consultarea medicului cardiolog.

Atenție la rinichi!

Persoanele care suferă de boli de rinichi, cele care au predispoziție pentru calculi renali și nefrite, trebuie să evite murăturile. Le pot consuma în cantități foarte mici și la intervale mari de timp, numai dacă nu iau un tratament care interzice complet consumul de sare.

Atenție la retenția de apă!

Persoanele care au probleme cu inima și cu circulația au de obicei și probleme cu retenția de apă. De aceea, murăturile bogate în sare trebuie evitate sau consumate sporadic, în cantități mici.  

Foto: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton