Înfăşatul poate părea o practică învechită, dar se poate dovedi util pentru mămici şi plăcut pentru bebeluşi. Sunt mai liniştiţi, mai fericiţi şi se calmează mai repede când plâng.
Cu ceva timp în urma nu vedeai sugar care să nu fie înfăşat strâns şi cu picioruşele bine legate, la nivelul genunchilor. Se credea că aceasta este condiţia pentru ca cel mic să aibă picioare drepte şi frumoase.
Între timp, părinţii s-au convins că poziţia „crăcănată” a picioarelor este absolut normală pentru un nou-născut, chiar dacă nouă ni se pare nefirească.
În plus, părinţii de astăzi ştiu că, pentru a se dezvolta normal, bebeluşul trebuie să exerseze tot felul de mişcări ale braţelor şi picioarelor. Aşa se face că mămicile tinere consideră înfăşatul o practică desuetă şi periculoasă.
De altfel, nici medicii nu o mai recomandă. „ Ca principiu, înfăşatul sugarilor nu se recomandă pentru că este necesar ca bebeluşii să se poată mişca pentru a-şi exersa muşchii, să-şi perfecţioneze mişcările (în funcţie de maturizarea sistemului nervos central), să cerceteze şi să cunoască lumea înconjurătoare”, ne-a explicat dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru.
Mai mult, obiceiul de a lega strâns picioarele este considerat periculos: „ Înfăşatul strâns este complet contraindicat datorită accentuării condiţiilor de apariţie a luxaţiei congenitale de şold”, mai spune dr. Preoteasa. Pentru că articulaţia şoldului să se dezvolte normal, sugarul trebuie să se mişte în voie şi să doarmă cu genunchii în exterior, într-o poziţie de broscuţă.
În ciuda atâtor argumente, înfăşatul începe să revină la modă. Dacă, la noi, majoritatea mămicilor sunt încă împotriva acestei practici, în alte ţări, tot mai multe sunt gata să o încerce. Startul l-a dat doctorul american Harvey Karp, în cartea sa „ The Happiest Baby on the Block”.
Doctorul spune că un sugar înfăşat este mai liniştit şi se calmează mai repede atunci când plânge pentru că, având mânuţele prinse pe lângă corp, nu se mai declanşează relfexul Moro. Acest reflex se observă uşor atunci când sugarul se sperie de ceva: îşi arcuieşte spatele, îţi întinde braţele şi picioarele încercând să apuce, apoi începe să plângă. Dacă este înfăşat, reflexul nu se mai declanşează şi copilul va fi mult mai liniştit.
Dar asta nu e tot. Un sugar înfăşat va fi mai liniştit şi va dormi mai bine pentru că se simte în siguranţa. Dr. Daniela Preoteasa ne spune că „ există sugari cărora le place şi se calmeaza atunci când se simt înfăşaţi. Acest lucru apare mai frecvent la vârste foarte mici, până în 2 luni de viaţă. Probabil sunt recreate senzaţiile vieţii intrauterine”.
Şi alţi medici sunt de acord cu această ultimă afirmaţie. Se consideră că un sugar înfăşat este mai liniştit şi mai fericit pentru că paturica moale îl învăluie la fel ca uterul mamei, făcându-l să se simtă în siguranţă.
Există şi argumente pro şi argumente contra. Până la urmă fiecare mămică decide ce este mai bine pentru copilul ei. Cu alte cuvinte „trebuie să ne adaptăm la preferinţele fiecărui sugar, ajutându-l totodata să crească sănătos”, după cum ne-a sfătuit dr. Preoteasa.
În primul rând, păturica trebuie să fie prinsă lejer, aşa încât să-şi poată mişca uşor picioarele. În niciun caz nu se leagă genunchii.
În al doilea rând, nu se înfaşă sugarul dacă în camera e foarte cald. Supraîncălzirea este un factor de risc pentru sindormul morţii subite. Bineînţeles că nu trebuie să-i acoperi faţa.
Folosirea sling-ului este o alternativă la înfăşat. Sling-ul este acea fâşie de material textil, care se leagă în jurul trunchiului tău, cu bebeluşul prins înăuntru.
Este foarte la modă printre mămici şi se pare ca şi bebeluşilor le place, pentru că astfel se simt mai aproape de corpul mamei, deci mai în siguranţă. Se spune că în ţările sărace din Africa nu există conceptul de colici, tocmai pentru că mama îţi ţine copilul tot timpul în sling, lipit de corpul ei.