Băuturile din soia pot înlocui cu succes laptele dacă ţii post, dacă ai intoleranţă la lactoză, dar şi dacă vrei să trăieşti sănătos. Insă excesele fac mai mult rău decât bine.
Băuturile din soia au (aproape) acelaşi gust ca şi laptele, aceleaşi beneficii, dar nu au şi dezvavantajele lui. Asta spun producătorii şi consumatorii care preferă o băutură vegetală în locul uneia de origine animală.
Pe de altă parte, nici laptele din soia nu este lipsit de pericole dacă îl consumi în exces, iar acestea pot merge de la o absorbţie scăzută a vitaminelor până la diverse tumori maligne.
Beneficiile laptelui din soia
Laptele de origine animală, în stare naturală, este destul de bogat în grăsime saturată şi colesterol. Dacă vrei să consumi mai puţină grăsime trebuie să cauţi lapte degresat sau parţial degresat.
Nici băuturile din soia nu sunt lipsite de grăsime, însă mare parte din ea este nesaturată, iar nivelul de colesterol este zero. Grăsimile mono şi polinesaturate din soia ajută la reducerea colesterolului „rău” din sânge şi asigură sănătatea cardiovasculară.
Un alt plus al laptelui din soia este absenţa lactozei. Cei care au intoleranţă la lactoză, deci nu pot digera această substanţă, suferă de balonare, crampe abdominale şi diaree dacă beau lapte de origine animală. Când îl înlocuiesc cu o băutură din soia, au toate beneficiile laptelui, dar fără dezavantajele lui.
Faţă de lapte, băuturile din soia conţin şi fibre, care ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv, prevenind constipaţia.
În ce priveşte conţinutul de proteine, soia se ridică la nivelul laptelui şi poate fi o sursă excelentă în timpul postului, când renunţi la produsele din carne.
Dezavantajele băuturilor din soia
Produsele din soia nefermentată, printre care şi băuturile, conţin acid fitic, care, după unele studii, ar împiedica absorbţia mineralelor (calciu, magneziu, fier zinc) în tractul digestiv. Printre aceste minerale se numără şi iodul, care este folosit de glanda tiroidă în producerea hormonilor. Aşa se face că un consum mare de soia a fost asociat cu hipotiroidismul, mai ales la femei.
O altă problemă este soia modificată genetic. Deşi nu se cunosc cu exactitate efectele pe termen lung ale plantelor modificate genetic, se bănuieşte că ele ar putea duce la diverse tipuri de cancer şi malformaţii la nou-născuţi.
Un punct slab al băuturilor din soia, în comparaţie cu cele din lapte este conţinutul scăzut de calciu. Unii producători adaugă acest mineral în băuturi tocmai pentru a aduce laptele de soia la acelaşi nivel cu cel de origine animală. Însă calciul adăugat artificial se absoarbe în proporţie mai mică decât cel natural.
Controversa fitoestrogenilor
Pe lângă proteine şi grăsimi bune, soia conţine fitoestrogeni, substanţe de origine vegetală, care au aceeaşi acţiune ca şi hormonii estrogeni secretaţi de corpul uman.
Nu i-am încadrat nici la beneficii, nici la dezavantaje, pentru că ei sunt în centrul unei controverse care, probabil, nu se va lămuri curând. Dacă unele studii îi consideră benefici, altele îi asociaza cu un risc sporit de cancer.
Există mai multe cercetări care spun că fitoestrogenii ar putea preveni cancerul de sân, ovar, uter, prostată. La menopauza, fitoestrogenii ar uşura neplăcerile asociate acestei perioade şi ar preveni osteoporoza.
Pe de altă parte sunt şi studii care arată că, din contră, fitoestrogenii strică echilibrul hormonal şi provoacă tumori maligne ale sânului şi organelor reproducătoare. De altfel, pacientele cu cancer mamar, ovarian sau uterin sunt avertizate că nu au voie să consume produse din soia, care, teoretic, ar putea stimula creşterea tumorilor.
La bărbaţi, fitoestrogenii ar putea să scadă calitatea spermei şi nivelul testosteronului, afectând fertilitatea.
Până când vor exista studii clare privind riscurile şi beneficiile fitoestrogenilor, medicii recomandă moderaţie în consumul de soia şi produse din soia. Beneficiile acestei plante sunt evidente însă, ca în cazul oricărui aliment, excesele nu aduc nimic bun.
Băuturi din soia şi preturi aproximative
Joya (variante cu măr, ciocolată, vanilie, etc.) – 12 lei, un litru
So Good (variante cu vanilie, căpşuni, ciocolată, etc.) – 12 lei, un litru
Granovita (soia şi orez) – 13 lei, un litru
Provamel (organic) – 10 lei, 750 ml
Inedit – 7 lei, 750 ml
Ultima modificare aprilie 14, 2021 1:54 pm