Avortul, intervenţie de rutină pentru adolescente

.

România este pe locul trei în Europa la numărul avorturilor. Locul întâi aparţine Angliei, unde adolescentele văd avorturile repetate ca pe o metodă contraceptivă.
Unele fete din Anglia fac chiar şi patru avorturi înainte să ajungă la majorat, anunţă site-ul Daily Mail.

19.000 de minore britanice au apelat la avort în 2008, iar, dintre ele, 15.000 nu erau la prima întrerupere de sarcină. Una dintre fete a suferit, în 2008, a opta intervenţie de acest fel.

Cei care militează împotriva avorturilor spun că adolescentele nu mai văd această intervenţie ca fiind un eveniment traumatizant în viaţa unei femei, ci ca fiind o rutină.

Nu este de mirare că Marea Britanie a ajuns pe locul întâi la numărul de avorturi, devansând Franţa, care are o populaţie mai mare. Peste 219.000 de britanice şi 209.000 de franţuzoaice au cerut întreruperea unei sarcini în 2007.

O asociaţie norvegiană pro-familie spune că numărul anual de avorturi făcute în Uniunea Europeană este egal cu populaţiile celor mai mici 10 state membre.
Peste jumătate din avorturile înregistrate, acum doi ani, în UE s-au făcut în Anglia, Franţa şi România.

În 2007, România se afla pe locul trei pe lista neagră a Europei, cu puţin peste 150.000 de avorturi.

Nici nu este de mirare. Un studiu realizat, cu câţiva ani în urmă, de GFK şi Societatea de Educaţie Contraceptivă si Sexuala (SECS), a arătat că 48% dintre românce nu folosesc nicio metodă contraceptivă.

Iar cele care se protejează nu o fac întotdeauna corect. În era internetului şi a telefoanelor mobile, 17% dintre românce se bazează pe metoda calendarului, coitus interruptus, spălaturi vaginale şi alte metode băbeşti pentru a preveni sarcinile nedorite.

Şi în ce priveşte avorturile studiul SECS oferă date alarmante. Jumătate din cele peste 1000 de femei intervievate au făcut cel puţin un avort. O femeie din trei a declarat că a suferit două avorturi, iar una din cinci avea la activ peste patru intervenţii.

Specialiştii avertizează că avortul nu este o metodă contraceptivă, ci o soluţie de ultim moment. Pentru a nu ajunge aici se pot folosi metodele contraceptive clasice (prezervativul, pilula, steriletul, etc) sau contracepţia de urgenţă (pastila de a doua zi), care sunt mai puţin traumatizante fizic şi psihic.

Deşi majoritatea avorturilor se fac, astăzi, în deplină siguranţă acest tip de intervenţie presupune şi riscuri.

Metoda chirurgicală, cea mai folosită în România, presupune îndepărtarea produsului de concepţie din uter cu ajutorul unui dispozitiv tip vacuum sau cu un instrument de forma unei linguri, chiureta.

Complicaţiile sunt rare, însă riscul creşte odată cu numărul avorturilor suferite. Se pot produce sângerări grave, răni pe col sau uter, slăbirea colului, perforarea uterului şi infecţii. Toate acestea pot duce la infertilitate şi la pierderea unor viitoare sarcini planificate.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale