Avortul hormonal, ce este și ce îl provoacă

.

Află totul despre avortul hormonal, supranumit și avort medicamentos, ce este, ce factori îl pot declanșa și ce trebuie să știi dacă ai suferit o astfel de pierdere de sarcină și vrei să ai copii.

Ce este avortul hormonal sau avortul medicamentos

Studiile medicale din ultimii ani arată că există o strânsă legătură între folosirea contraceptivelor orale și avort.

Dacă ne uităm mai atent la cum acționează acestea, este foarte clar că însuși scopul lor este acela de a preveni o sarcină. Felul în care hormonii luați în doze zilnice modifică mecanismele interne pentru a nu permite dezvoltarea unui embrion în uter este puțin cunoscut de femeile care iau contraceptive orale.

Pilula contraceptivă presupune o doză zilnică de hormoni care previne ovulația, îngroașă mucoasa pentru a preveni fertilizarea și subțiază căptușeala uterină pentru a preveni implantarea ovulului fecundat, în cazul în care acest lucru se întâmplă totuși. Cum această metodă contraceptivă nu este 100% eficientă, o sarcină poate, totuși apărea. Continuarea tratamentului hormonal duce astfel la un avort medicamentos, pe baza hormonilor care își fac în continuare treaba.

Care sunt factorii care provoacă un avort hormonal

Există două situații în care un avort poate avea cauze medicamentoase: dacă sarcina a fost accidentală și nedorită, femeia poate decide să facă un avort controlat, asistată de medicul ginecolog și dacă pilula contraceptivă nu și-a făcut efectul și sarcina a apărut în timpul tratamentului cu contraceptive orale.

De asemenea, unele medicamente, afecțiuni preexistente sau combinația dintre cele două poate duce la un dezechilibru hormonal care poate provoca un avort hormonal femeilor care își doreau sarcina.

O altă cale de a reduce riscul unei sarcini nedorite este contracepția de urgență, care presupune tot o doză de hormoni care să împiedice dezvoltarea embrionului în uter. Pentru că este o soluție de urgență, pilula de a doua zi conține doze mari de hormoni, care pot afecta organismul pe o perioadă mai lungă de timp.

Dacă ați luat o astfel de pilulă relativ recent, este recomandat să cereți sfatul unui medic dacă doriți să rămâneți însărcinată, pentru că doza de șoc din contracepția de urgență poate avea urmări în perioada imediat următoare. Cum fiecare femeie este diferită, numai medicul poate spune dacă organismul și-a revenit complet după terapia hormonală de urgență și dacă puteți rămâne însărcinată fără riscuri din cauza dezechilibrului hormonal.

Ce poți să faci ca să eviți pierderea sarcinii în viitor

Un bun control hormonal și controale regulate la ginecolog sunt primul pas pentru o viață sexuală activă fără complicații nedorite. Dacă un cuplu își dorește un copil, sarcina trebuie și ea monitorizată și secundată de analizele de rigoare, pentru a evita un avort spontan, fie el din cauze medicamentoase sau nu.

De asemenea, dacă o femeie vrea să facă un avort, ea trebuie să recurgă la o clinică specializată și/sau la medici specialiști, deoarece un dezechilibru hormonal nu este o afecțiune ușoară și poate avea urmări grave pentru sănătate.

Multe femei au impresia că pot lua contraceptive ”după ureche”, la recomandarea unei prietene sau rude, dar fiecare organism este diferit și ceea ce este eficient și recomandat pentru o femeie îi poate face mult rău alteia.

Cu alte cuvinte, avortul hormonal poate fi provocat de mai mulți factori (mai multe medicamente pot provoca acest tip de avort, nu doar anticoncepționalele) și numai medicul ginecolog te poate îndruma corect pentru evitarea unor probleme asemănătoare în viitor.

Sursa foto femeie durere burtă: Shutterstock

Ultima modificare mai 12, 2015 1:44 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale