Un nou val al pandemiei de COVID-19 amenință lumea, avertizează directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În ciuda resurselor de combatere a pandemiei de COVID-19, cum ar fi vaccinurile, lumea se află în fața unui val de infectării și decese provocate de virusul SARS-CoV-2, a atras atenția reprezentantul OMS într-un discurs adresat Comitetului Olimpic Internațional din Tokyo.
Tedros Adhanom a mai spus că tulburările socioeconomice se vor accentua dacă pandemia se prelungește: „Pandemia este un test și lumea îl pică”, a declarat el, potrivit Digi 24. Acesta este de părere că amenințarea globală a pandemiei se va menține până când toate țările vor avea control asupra bolii. Însă multe țări în care nu există o rată de vaccinare mare continuă să se închidă după ce numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească.
„Pandemia se va termina atunci când lumea va alege să îi pună capăt. Este în mâinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem testa și o putem trata”, a mai adăugat Tedros Adhanom.
Un noul val al pandemiei de COVID-19 ar putea lovi România chiar din această vară, nu din toamnă, așa cum preconizau experții. Varianta Delta, care se răspândește masiv în alte țări, ar putea duce la o nouă criză sanitară în țara noastră, dat fiind că procentul de persoane vaccinate rămâne scăzut.
„Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări – de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi -, având în vedere că şi incidenţa infecţiilor cu tulpina Delta este în creştere la noi în ţară, da, estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.
„În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital şi rata de mortalitate este mult redusă, dacă luăm prin exemplu o comparaţie cu o zi din martie 2021 în România când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese”, a mai explicat aceasta.
„Valul patru va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum”
„Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie. (…) Referirea pe care am făcut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populaţia adultă. Este doar o comparaţie. O acoperire suficientă înseamnă acea rată de vaccinare care ne permite să avem foarte puţine infecţii şi foarte puţine decese”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
Despre amenințarea valului patru a vorbit și coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță.
„Valul patru va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, a declarat medicul militar, potrivit Adevărul.ro.