Controversat în Occident şi folosit de mii de ani în orient, fructul noni se găseşte tot mai des în produsele homeopate şi naturiste de la noi. Ai auzit de fructul Noni? Vezi ce beneficii aduce sănătăţii şi ce efecte secundare ar putea avea dacă este consumat incorect.
Ce este fructul noni şi cum se consumă
În Asia, fructul numit noni este foarte cunoscut şi folosit adesea în medicina tradiţională, în unguente şi pulberi ale vracilor.
Gustul acestui fruct asemănător cu fructele de cactus este acru şi puţin iute, cu o aromă puternică, pe care fie o iubeşti din prima, fie nu o poţi suporta.
Fructul noni este un fruct al unei plante din insulele Oceanului Pacific, Asia de sud-est, Australia şi India, care iubeşte terenurile de lângă vulcani. În trecut, noni era folosit ca aditiv la coloranţii roşii şi galbeni pentru haine, dar şi ca medicament aplicat pe piele pentru diferite afecţiuni.
Ce beneficii ar avea noni pentru sănătate
În ciuda controverselor legate de consumul de noni şi suplimente alimentare cu extracte de fruct noni, tot mai multe produse conţin acest aşa-zis fruct minune.
Fructul ca atare se consumă pentru colici, convulsii, tuse, diabet, febră, boli ale ficatului, constipaţie, greaţă, inflamaţii de tot soiul, artrită, cataractă, depresie şi probleme digestive.
Se spune, de asemenea, că fructul noni este bun pentru reducerea tensiunii arteriale, infecţii, dureri de cap şi migrene şi ca sedativ.
Ce efecte secundare ar avea noni asupra oamenilor
Mulţi cercetători sunt de părere că noni face mai mult rău decât bine, mai ales că majoritatea produselor pe bază de fruct noni nu sunt standardizate, adică au doze variate în fiecare pastilă sau pliculeţ.
În plus, cei care consumă fructul noni în cantităţi foarte mari, în speranţa că mai mult este mai bun, riscă să sufere de efecte secundare ca: indigestie, scaun lichid, balonare, diaree, greaţă, respiraţie urât mirositoare, bube dulci, tuse, dureri de cap, acnee, menstruaţie abundentă, dureri de articulaţii şi oase şi chiar reacţii alergice.
Dacă te interesează fructele mai puțin cunoscute la noi, vezi cum arată și ce gust au opuntia – fructul de cactus, carambola – fructul stea sau pitaya – fructul dragonului cu nume de poveste.