Conform unui anunț făcut de International Papillomavirus Society în luna martie 2018, Australia ar putea deveni prima țară fără cancer de col uterin, o boală cumplită, care omoară zeci de mii de femei anual.
Noul studiu, publicat în luna martie 2018, arată că programul de vaccinare gratuită anti HPV implementat în școlile australiene a dus la o reducere dramatică a viitoarelor rate de îmbolnăvire de cancer cervical, astfel că, în 40 de ani, e de așteptat ca numărul de îmbolnăviri să fie de doar câteva cazuri.
Cancerul de col uterin apare în 99,9% dintre cazuri în urma infecțiilor repetate cu papilomavirusuri umane (human papillomavirus – HPV), care se transmit prin contact sexual. În 2007, autoritățile guvernamentale au decis să ofere gratuit vaccinul fetelor de 12-13 ani, iar din 2013 programul s-a extins și la băieți.
Inclusiv cei care nu mai au vârsta respectivă pot primi două doze gratuite de vaccin, cu condiția să aibă sub 19 ani. Astfel, în 2016, 78,6% dintre fetele de 15 ani și 72,9% dintre băieții australieni erau deja vaccinați.
Prima țară fără cancer de col uterin – cifrele arată un trend îmbucurător
În urma celor peste 10 ani de vaccinare susținută, incidența infecțiilor HPV la femeile cu vârste între 18 și 24 de ani a scăzut de la 22,7% la doar 1,1%, iar rata vaccinărilor este în creștere.
Profesorul Ian Frazer de la Universitatea din Queensland, coinventator al vaccinului, atrage însă atenția că femeile mai în vârstă, care nu au beneficiat de vaccin, trebuie să facă în continuare teste de screening regulate.
Până de curând screeningul se făcea prin testul Papanicolau, care depista anomaliile celulare din cervix și care trebuia repetat anual sau la doi ani. Noul test de screening identifică direct virusurile HPV de tipurile celor care pot declanșa cancerul cervical și nu trebuie repetat mai des de cinci ani. Din păcate, doar jumătate dintre australience fac analizele de screening, care sunt indicate femeilor între 25 și 74 de ani, la fiecare cinci ani.
Cancerul de col la nivel mondial
În ciuda veștilor îmbucurătoare din Australia, situația la nivel mondial este cu totul alta, procentajele îmbolnăvirilor de cancer de col uterin fiind mari în special în țările în curs de dezvoltare din cauza lipsei programelor de vaccinare a tinerelor fete de 12-14 ani, intervalul optim pentru ca vaccinul să fie eficient. Oamenii de știință spun că, de exemplu, Vanuatu și Bhutan au beneficiat de un program de vaccinare gratuită, iar rezultatele s-au văzut imediat.
Realitatea arată că două treimi dintre femeile de pe glob nu au acces gratuit la acest vaccin.
Situația cancerului de col uterin în România
Conform datelor prezentate recent de prof dr Adrian Streinu Cercel, în România se înregistrează anual 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin. Dintre acestea, 1909 se vor sfârși prin deces.
Cifrele disponibile mai arată că acest tip de cancer este principala cauză de mortalitate a femeilor cu vârsta între 15 și 44 de ani, iar statul român cheltuiește peste 70 000 de lei pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice cauzate de HPV, 57% din acești bani reprezentând costurile spitalizării.
În România, este disponibil, din acest an, cel mai eficient vaccin anti HPV, denumit Gardasil 9, dar prețul vaccinului este prohibitiv, o singură doză costând circa 500 lei. Astfel, vaccinul poate fi efectuat, cu recomandarea medicului, doar la cerere.
În țara noastră a existat un program național de vaccinare anti HPV gratuită a fetițelor în urmă cu 10 ani, dar, din cauza comunicării publice proaste și a reacțiilor furibunde ale antivacciniștilor, programul a fost un eșec total.
În prezent, există un Program național de screening pentru cancerul de col uterin, coordonat de dr Carmen Ungurean de la Institutul Național de Sănătate Publică din București, care întreprinde numeroase acțiuni de informare și conștientizare asupra pericolului infecției cu HPV și a necesității vaccinării.
Poți afla mai multe despre cancerul de col uterin, despre infecția cu HPV și despre vaccinare pe https://protejeaza-tedehpv.ro/virusul-hpv/infectia-cu-hpv/
Sursa foto: Shutterstock
S-ar putea să te intereseze și:
De ce ne îmbolnăvim de cancer. Un medic oncolog ne oferă explicația
Cum depistezi cancerul de col uterin