Au, ma doare spatele!

.

Macar o data in viata, te-ai trezit ca te doare spatele. Nu te alarma prea tare! Nu esti singura care are aceasta problema.
Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale zonei lombare care, potrivit studiilor de specialitate, afecteaza aproximativ 7 din 10 persoane din populatia tarilor occidentale. Mai mult, printre doctori circula anecdota potrivit careia, spatele ar fi inceput sa dea semne de nemultumire cand s-au inventat scaunele de birou.

Din fericire, nu toate durerile de spate reprezinta o amenintare demna de luat in seama. Cea mai frecventa forma de disconfort in zona lombara este resimtita in partea inferioara a spatelui. Explicatia este simpla: acest nivel este cel mai solicitat atunci cand ridicam ceva sau cand petrecem ore indelungate in scaunul de la birou, ca sa nu mai vorbim de diversele accidente care pot interveni in aceasta zona. De obicei, acest banal disconfort trece destul de repede, putand persista de la cateva zile la cateva saptamani.

Cand durea devine o problema

Problemele adevarate incep cand durerile revin sau, mai grav, ele se cronicizeaza devenind un necaz cotidian. Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, starea de disconfort se poate resimti, in unele cazuri, la nivelul soldurilor sau al picioarelor. Daca aceste simptome se repeta de cateva luni, nu mai sta pe ganduri si cere sfatul medicului de familie care te va indrepta catre un specialist.

Cauzele acestui neajuns pot fi multiple: leziuni la nivelul spatelui, o  iritarea a unui muschi, nerv sau o leziune osoasa, tensiunea musculara, spasmele musculare. Un motiv in plus pentru care trebuie sa te adresezi specialistului consta in faptul ca aceste dureri pot fi martorele unor afectiuni complexe precum hernia de disc (uzura discului intervertebral care preseaza  pe nervii coloanei vertebrale), artrita  (boala degenerativa care afecteza  discurile sau articulatiile dintre vertebre), lumbago (intinderea muschilor peste capacitatea  maxima) sau chiar afectiuni ale organelor interne.
 
Dusmanii care ne pandesc din spate

Printre cei mai de temut dusmani ai spatelului se numara pozitia incorecta la birou, saltele de pat inadecvate, prea moi, statul in picioare in exces, sofatul pe perioade lungi, miscarile efectuate incorect in timpul ridicarii, impingerii sau tragerii de greutati, si nu in ultimul rand cresterea in greutate. Atunci cand avem kilogramele in plus, muschii spatelului sunt cei mai solicitati.

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale