Atenţie la grătar! Poate fi extrem de periculos pentru sănătate!

.

Pentru că ne aflăm în plin sezon de vară, când ieşitul la iarbă verde implică musai un grătar, specialiştii în nutriţie ne atrag atenţia că folosirea excesivă a acestuia în exces poate avea urmări extrem de periculoase pentru sănătatea noastră.
Carnea gătită la grătar, considerată în general un preparat sănătos şi preferat din acest motiv în locul celei prăjite în ulei, ar putea fi la fel sau chiar mai puţin sănătoasă decât aceasta, din cauza unor substanţe cancerigene.

Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se pot forma în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni. Temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naştere următoarelor substanţe, deosebit de periculoase: aminele heterociclice (HCA) şi hidrocarbura aromatică policiclică (PAH).

Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Conform unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.

Specialiştii nu recomandă consumul de grătar mai mult de o dată pe săptămână şi aceasta doar dacă este realizat respectând anumite cerinţe.

Cum să preparaţi corect un grătar:

Felia de carne trebuie tăiată cât mai subţire, astfel va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins. Îndepărtarea pieii de pe carnea de pui poate fi şi ea utilă.
Timpul efectiv în care carnea stă pe grătar este important şi e recomandat să fie cât mai scurt.

Renunţaţi la obiceiul de a perfora carnea pentru a vedea dacă este bine făcută, din moment ce astfel se poate scurge mai multă grăsime şi obţine mai mult fum.

Şi marinarea cărnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limitează formarea compuşilor carcinogeni. Condimentele şi aromele oferă protecţie, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.

Dacă o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasă şi curăţată, aşa cum trebuie procedat şi cu murdăria şi arsurile care rămân pe grătar.

Fructele şi legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul şi pot ajuta la anularea efectelor dăunătoare ale cărnii supragătite, astfel că alegerea lor ca şi garnitură este cea mai recomandată.

    
Vedete din Romania Vedete internationale