Atenție când mergeți în concediu! Medicul Carmen Dorobăț, totul despre pericolul vacanțelor: boala călătorului, meningită și encefalită

.

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a explicat, pentru site-ul DC Medical, care sunt pericolele cu care ne confruntăm atunci când mergem în concedii sau la piscină.

Boala călătorului

Medicul Carmen Dorobăț recomandă să vă consultați cu medicul de familie, în cazul în care aveți de gând să călătoriți pe un alt continent.

„Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Simptomele pentru diareea călătorului sunt scaunele moi și crampele abdominale.

Atenție la căpușe, în cazul vacanțelor din țară!

Pentru concediile în țară, medicul Dorobăț atrage atenția asupra pericolului reprezentat de mușcăturile căpușelor și baia în piscine necorespunzătoare din punct de vedere igienic.

”La arealul nostru geografic, ATENȚIE la mușcătura de căpușe, ATENȚIE la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită (…) Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai explicat medicul infecționist.

Riscuri la vacanțele pe litoral

În ceea ce privește litoralul, medicul infecționist Carmen Dorobăț atrage atenția asupra riscurilor cauzate de alimentație.

”Pentru litoral sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate. Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton