Scapă de astenie în mod natural

.

Somnolenţă, incapacitate de concentrare, tonus general scăzut. Nu sunt simptomele vreunei boli, ci doar reacţia organismulu la schimbarea antotimpului.
Schimbările de la nivelul climei ne influenţează, mai  mult sau mai puţin, pe fiecare dintre noi. De aceea, în fiecare an, trecerea la sezonul cald este resimţită printr-o stare de slăbiciune generalizată, prin scăderea capacităţii fizice şi intelectuale şi prin oboseală persistentă.

Ce mănânci ca să previi astenia

După lunile de iarnă, în care hrana a fost constituită din alimente conservate, sărace în vitamine, organismul este slăbit şi face cu greu faţă schimbărilor de mediu care au loc odată cu trecerea la un nou anotimp. Aşadar, în ameliorarea capacităţii de adaptare a organismului la noile condiţii exterioare, alimentaţia are un rol-cheie.

Profită de crudităţi! Ştevia, spanacul, salata verde, ridichile, ceapa, untişorul, ţelina, varza, prazul conţin multă clorofilă, săruri minerale şi vitamine cu rol antioxidant şi de activare a metabolismului. Salata verde conţine şi o serie de produşi hormonali (estrogeni), care ajută la refacerea echilibrului hormonal, afectat la multe femei odată cu venirea primăverii.

Loboda şi urzicile au rol remineralizant şi detoxifiant. Pentru diversificarea meniului, ele se pot consuma şi sub formă de sucuri. De asemenea, este recomandat ca deserturile pe bază de zahăr să fie înlocuite cu fructe, proaspete ori sub formă de salate sau cocteiluri, şi cu cereale integrale îndulcite cu miere.

Ce remedii naturiste există

Polenul este o sursă considerabilă de minerale şi de vitamine. O cură de o lună cu polen, ţinută în această perioadă va reface rezervele de substanţe nutritive ale organismului, îmbunătăţind tonusul general.

Astfel, în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, se vor lua câte 2 linguri de polen, dizolvate în 250 ml de apă. În cazul unor simptome de iritabilitate şi de epuizare nervoasă, depresie, se pot administra infuzii de coada-şoricelului, talpa-gâştei, sunătoare, vinariţă, calomfir sau levănţică.

Un bun tonic general se poate obţine din 20 g de rozmarin, 20 g de salvie, un litru de vin roşu şi o lingură de miere. Acest amestec se încălzeşte, se strecoară, apoi se toarnă şi se păstrează într-o sticlă închisă cu dop. Din produ-sul obţinut, se iau câte 30-50 ml pe zi, după masă.

Un excelent tonic nervos şi general este ginsengul roşu, administrat sub formă de capsule. Se face o cură de 2 săptămâni (câte 3 g pe zi), apoi de o lună (câte 2 g pe zi). Se administrează dimineaţa, înainte de masă, şi cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz.

Eficientă în cazul simptomelor de excitabilitate nervoasă este şi tinctura de ceasornic: 20 g flori uscate la 100 ml de alcool de 60º. Se lasă la macerat 10 zile, apoi se filtrează. Din produsul rezultat, se iau zilnic câte 40-50 de picături, seara.

Gemoterapia (terapia cu muguri de plante) este foarte eficientă în combaterea simptomelor de astenie.

Ea acţionează blând asupra organismului, echilibrând sistemul nervos şi stimulând imunitatea organismului. Cele mai eficiente sunt extractele glicerinice din muguri sau din mlădiţe de stejar, cătină, mesteacăn, rozmarin, coacăz negru, zmeur sau măceş.

Extractele de muguri de măceş sunt indicate astenicilor care au dureri de cap, iar cele de cătină tonifică sistemul nervos.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare august 12, 2020 12:59 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale