Arsurile la stomac sunt des întâlnite şi nu reprezintă o problemă dacă apar din când în când. Află de ce ai arsuri stomacale şi cum scapi de ele.
Ce sunt arsurile la stomac
Arsurile stomacale sau indigestia acidă se manifestă printr-o senzaţie de arsură în piept, chiar în spatele sternului – „în capul pieptului” cum spunem noi. Durerea devine mai puternică atunci când te întinzi în pat sau când te apleci. Poate să înceapă imediat după masă sau noaptea, în timpul somnului.
Câteva episoade rare de arsuri stomacale nu sunt motiv de îngrijorare, dar dacă se întâmplă des, consultă un medic.
De ce ai arsuri stomacale
Arsurile apar din cauza sfincterului esofagian inferior, un muşchi rotund care ar trebui să „sigileze” intrarea în stomac, relaxându-se doar când înghiţi mâncarea. Dacă acesta e slăbit sau se relaxează când nu trebuie, sucul gastric din stomac, care e acid, urcă pe esofag şi îl irită, iar de aici durerea „în capul pieptului”.
Arsurile sunt mai frecvente după mese copioase sau care conţin ciocolată, condimente picante, grăsimi, prăjeli, oţet. Portocalele, alcoolul, cafeaua, sucurile pot şi ele să provoace arsuri celor sensibili.
Cum se tratează arsurile stomacale
Pentru episoade rare de arsuri la stomac poţi să iei antiacide, care neutralizează acidul gastric: Dicarbocalm, Rennie, Maalox etc. Acestea calmează durerile pe termen scurt.
Dacă ai episoade frecvente de arsuri la stomac – sindromul de reflux gastroesofagian – va trebui să consulţi un medic. Acesta ar putea să-ţi prescrie ranitidină, famotidină sau alte medicamente care reduc producţia de acid gastric. Acestea nu îşi fac efectul pe loc, dar ajută mai mult pe termen lung. O altă posibilitate sunt Lanzap şi Omeran, care inhibă secreţia acidă şi oferă esofagului un ragaz ca să se poată vindeca.
Dacă ai probleme cu arsurile stomacale, e bine să fii atentă şi la regimul de viaţă. Încearcă să te menţii la o greutate normală, pentru că excesul de grăsime abdominală apasă pe stomac, împingând acidul gastric în sus, pe esofag. Acelaşi efect îl au şi hainele foarte strâmte, în special pantalonii cu talie înaltă, care strâng abdomenul.
Ca să previi arsurile, evită alimentele care ştii că îţi fac rău, mănâncă puţin şi des, iar după o masă fă o scurtă plimbare în loc să te aşezi în pat. Dacă ai arsuri noaptea, caută să dormi cu capul cât mai sus.
Nu uita că arsurile sunt provocate sau agravate şi de stres, aşa că încearcă să te odihneşti cât mai mult.