La întrebarea aceasta, adesea pusă în contextul unei petreceri, de cele mai multe ori vocea ta interioară va răspunde afirmativ. A doua zi dimineaţă, probabilitatea să-ţi pară rău că ai luat această decizie este destul de mare.
Tu cum te simţi mai bine? Cu ochii închişi sau cu ei deschişi? Ce te face să suferi mai rău când eşti mahmură? Gura ca un pergament, buzele crăpate, capul care-ţi bubuie de durere sau senzaţia insuportabilă de grea-ţă? Ce spui? Că nu bei alcool? Bine, tu poţi să sari peste acest articol… Dar, dacă faci parte dintre celelalte 8 din 10 românce de peste 15 ani care apreciază un pahar sau mult mai multe de vin, bere şi chiar de licori mai tari, poţi afla câteva lucruri noi despre ce efecte are alcoolul asupra organismului tău şi despre cum poţi evita senzaţia de mahmureală.
Mecanismele stării de rău
Cauza e clară: consumul unei cantităţi de alcool mai mari decât este capabil organismul tău să metabolizeze într-o anumită periodă de timp. Simptomele principale sunt greaţa, durerea de cap, oboseala şi deshidratarea. Să vedem care este mecanismul apariţiei fiecăruia. Greaţa: alcoolul ingerat irită stomacul, iar greaţa (şi voma) sunt modul în care acesta se apără. Apoi, alcoolul trece în sânge şi ajunge până în creier. Aici inhibă secreţia hormonului antidiuretic, cel care nu lasă rinichii să elimine mai multă apă decât e necesar. În consecinţă, chiar şi un singur pahar de băutură te va trimite la toaletă frecvent, ceea ce va produce deshidratare. În lipsa apei, creierul se „contractă“, iar asta se traduce prin durere de cap. Dacă pui la socoteală şi mineralele pierdute odată cu apa, în special potasiul, vei înţelege de ce apar oboseala şi ameţelile. Dar oricât de terifiante sunt simptomele, cu toate că ştii că vei suferi şi la viitoarea băută, distracţia în jurul unui „pahar de vorbă“ e prea plăcută ca să renunţi. Însă cine spune să renunţi? Doar ţine cont de câteva sfaturi şi ai toate şansele să te simţi minunat şi în dimineaţa de după chef.
Blindaj antimahmureală
Primele măsuri de prevenire le poţi lua cu mult înainte de evenimentul lichid: ajută-ţi ficatul să fie mai pregătit pentru a metaboliza alcoolul, luând zilnic un supliment de protecţie şi stimulare a funcţiilor hepatice. Un alt supliment de care e bine să nu uiţi este cel de fibre. Acestea păstrează conţinutul colonului în mişcare. Fibrele acţionează ca o „mătură“, care-ţi curăţă resturile din intestinul gros. Poţi să-ţi faci plinul de fibre mâncând toast din făină integrală sau adăugând o lingură de tărâţe de psyllium în iaurtul de dimineaţă. Când se combină cu lichidele din intestin, fibrele devin „bureţi“ care ajută la eliminarea substanţelor toxice şi a materiei nedigerate. Apoi, chiar înainte de petrecere e indicat să mănânci bine, eventual puţin mai gras decât eşti obişnuită. Grăsimea va împiedica parţial absorb- ţia intestinală a alcoolului, ceea ce reduce implicit şi manifestările neplăcute de a doua zi. Şi laptele are efect similar, aşa că poţi bea un pahar pentru a-ţi proteja stomacul de alcool. Odată ajunsă în mijlocul „acţiunii“, nu uita să alternezi paharele: cele cu alcool cu cele fără, de preferinţă pline cu apă. Efectul benefic va fi dublu: pe de-o parte limitezi cantitatea de alcool ingerată, pe de altă parte te fereşti de efectul deshidratant al alcoolului (şi, atenţie, al cafelei!) După ce ajungi acasă, înainte de a te băga în pat, mai bea măcar o jumătate de litru de apă amestecată cu suc de portocale. Vitamina C va accelera metabolizarea hepatică a alcoolului.
Măsurile de a doua zi
Până-ţi faci curaj să te dai jos din pat în dimineaţa de „după“, n-ar fi rău să ai la îndemână o aspirină, pentru a potoli ra-pid durerea de cap. Şi, eventual, un bol cu struguri: nu doar că te vor ajuta să scapi de gustul neplăcut din gură, dar antioxidanţii şi mineralele ce se regăsesc în ei din belşug vor contribui la refacerea mai rapidă a echilibrului electrolitic din organism. La micul dejun, un smoothie dintr-o banană, o lingură de iaurt probiotic şi una de miere, amestecate într-un pahar de suc natural de mere, va face minuni. După aceea, e timpul să faci o alergare uşoară. Nu există metodă mai bună să scapi de toxine decât transpirând o jumătate de oră pe banda de alergare sau în parc, dacă vremea-ţi permite. Oricâte măsuri ai lua, nu uita că efectele mahmurelii tot durează aproximativ 24 de ore, aşa că ai răbdare. Nu va trece mult timp până când te vei simţi mai bine. Ba chiar foaaarte bine. Un bun motiv să sărbătoreşti cu prietenii, nu?