Experții în sănătate susțin că apa alcalină, fie că este cumpărată din comerț, fie că este obținută acasă, este o variantă foarte sănătoasă de hidratare pentru organismul nostru.
Stopează procesul de îmbătrânire, sporește energia, ajută în problemele de infertilitate, reglează pH-ul organismului și previne îmbolnăvirile de afecțiuni cronice, precum cancerul.
Cuprins
- 1 Ce spun specialiștii despre apa alcalină
- 2 Ce beneficii are apa alcalină
- 3 Tipuri de apă alcalină
- 4 Cură cu apă alcalină
Apa este foarte bună pentru organism, și dacă bei peste 2 litri zilnic, îți îmbunătățești starea generală de sănătate. Peste 50 la sută din organismul nostru este compus din apă, iar dacă îți menții corpul hidratat îl ajuți să funcționeze așa cum trebuie.
Însă apa alcalină este și mai bună, susțin specialiștii. Așa cum știm de la orele de chimie, pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea unei substanțe. Valorile pH-ului (hidrogen potențial) sunt cuprinse între 0 și 14, iar punctul în care pH-ul este neutru este 7 – aceasta este și valoarea pH-ului apei pure. Lichidele care înregistrează un pH de 1 sunt foarte acide, iar cele care au un pH de 13 sunt foarte alcaline. Așadar, trebuie să existe un echilibru.
Cuprins
Ce spun specialiștii despre apa alcalină
Specialiștii susțin că apa alcalină este mult mai bună pentru organismul nostru, fiindcă îl face să devină mai puțin acid. O dietă foarte acidă duce la probleme mari de sănătate, cum ar fi probleme hormonale, deteriorarea masei osoase și probleme metabolice.
Sângele uman are nivelul pH-ului de 7,4, adică foarte puțin alcalin. Este foarte important pentru organismul nostru să ne menținem pH-ul într-o limită apropiată de acest nivel. Chiar și mici fluctuații, respectiv de 0,5, în pH-ul sângelui, ne poate ridica probleme mari de sănătate. Totuși, pH-ul celorlalte organe din corpul nostru poate varia.
În stomac, de exemplu, unde sunt digerate alimentele, pH-ul este cuprins între 1.5 și 3.5, adică este foarte acid. Nu trebuie să scădem aciditatea din stomac pentru că numai așa acesta funcționează cum trebuie. Există, desigur, cazuri în care o aciditate prea mare deranjează organismul în general și atunci este recomandat un tratament cu antiacizi.
Citește și: Dieta alcalină: meniu complet și beneficii pentru sănătate
De asemenea, într-un studiu intitulat ”PH-ul acid în tumori și potențialul lui în exploatarea terapeutică”, publicat în august în 1989, s-a demonstrat că micromediul din tumori, în general, este mult mai acid decât într-un țesut normal.
Ce beneficii are apa alcalină
Un studiu realizat în 2001 și publicat în „Shanghai Journal of Protective Medicine” a arătat că persoanele care au consumat apă alcalină între 3 și 6 luni au avut rezultate remarcabile: nivelul colesterolului a scăzut, au scăzut, de asemenea, glicemia și tensiunea arterială.
O altă cercetare făcută în iulie 2012 și publicată în „Annals of Otology, Rhinology & Laryngology”, cu titlul ”Potențialele beneficii ale apei alcaline 8,8 ca ajutor în tratarea bolilor de reflux”, a arătat că apa cu pH de 8,8 a neutralizat acidul și pepsina, făcând-o astfel să devină un tratament posibil pentru bolile de reflux.
Tipuri de apă alcalină
Apa alcalină artificială: adică apă normală, de la robinet, care trece printr-un proces de ionizare, în fabrică, pentru ca pH-ul să devină mai alcalin.
Apa alcalină de izvor: este apa ”recoltată” dintr-un izvor, care, datorită solului, este îmbogățită cu minerale naturale ce influețează pH-ul, cum ar fi calciu, siliciu, potasiu, magneziu și bicarbonat. Aceasta este cea mai naturală și sănătoasă apă, susțin specialiștii.
”O sursă bună de apă alcalină este apa de izvor, care are, de obicei, un pH cuprins între 8 și 8,5 și care devine alcalină datorită interacțiunii cu mediul natural”, susține Lawrence Wilson, doctor în echilibru nutrițional la Centrul pentru Dezvoltare din Arizona.
Un truc simplu prin care poți alcaliniza apa îmbuteliată este să pui puțină lămâie în ea, mai recomandă specialistul.
Cură cu apă alcalină
Dacă vrei să ții o cură cu apă alcalină, medicii recomandă consumul acesteia pe stomacul gol dimineața. Se bea o jumatate de litru de apă alcalină, dimineața pe stomacul gol, iar timp de 45 de minute nu se mănâncă nimic.
Dacă îți este greu să bei atât de multă apă pe stomacul gol, poți începe treptat, cu un pahar de apa, apoi de la o zi la alta se bea mai mult pana se ajunge la jumatate de litru.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare octombrie 24, 2022 11:15 am