Anxietate generata de Anul Nou? Iata 10 metode practice de combatere

.

Persoanele care sufera de anxietate depasesc cu greutate perioada Craciunului si a Anului Nou. Practic, orice lucru marunt care se petrece in aceasta perioada poate deveni un factor declansator al anxietatii.

Unele persoane cu anxietate isi doresc:

  • Sa nici nu mai existe aceste sarbatori sau sa se comporte ca si cum ele n-ar exista.
  • Sa aiba pauza intre cele doua sarbatori.
  • Sa nu mai puna presiune pe ei si planurile de Anul Nou.
  • Sa nu se mai incarce negativ cu perceptia celorlalti cum ca ei sunt diferiti.
  • Sa nu-si mai aminteasca de sarbatorile din perioada in care nu aveau responsabilitati.
  • Sa poata spune NU atunci cand este chemat sa faca parte din schema altuia pentru sarbatori.
  • Sa nu se mai teama de viitorul nesigur, necunoscut.
  • Sa nu se mai teama de schimbari.
  • Sa nu-si mai sarbatoreasca si ziua de nastere in perioada asta, daca se poate.
  • Iata cate motive care sa declanseze o forma de anxietate sau sa o accentueze daca este deja instalata.

Anxietate – metode de combatere, inainte de a cere ajutor specializat:  

1. Fa mai mult sport & iesi in natura

Stim ca e mai usor de zis decat de facut, totusi, asta nu inseamna extenuare. Daca mergi la 1-2 ori la sala pe saptamana ar trebui sa fie suficient. Iti vei consuma energia in mod constructiv si te va ajuta sa nu te mai gandesti la factorii declansatori de anxietate. Iesirea in natura are si ea un rol important: in parc, la patinoar, etc. In ritmul propriu, fara presiuni. Renunta la masina si mergi mai mult pe jos acolo unde ai nevoie sa mergi. Cauta pe internet programe de miscare pe care le poti aplica la tine acasa. Renunta la folosirea tehnologiei si intalneste-te cu cei dragi fata in fata.

2. Dormi mai mult

Somnul este esential pentru o buna functionare a organismului. Si chiar daca pana acum nu te-ai gandit la asta, este foarte probabil ca si tu sa dormi cu cel putin 2-3 ore mai putin decat ar trebui. Privarea de somn este o problema care conduce la multe afectiuni psihologice, iar anxietatea este printre primele care se manifesta. Daca iti e greu sa te odihnesti cu ceva ore mai devreme decat ai obisnuit pana acum, poti sa consumi un ceai, sa faci o baie odihnitoare si calda, etc. Orice iti usureaza calea catre o odihna eficienta si ceva mai indelungata decat pana acum.

3. Petrece timp cu tine insati/insuti

Este un privilegiu pe care nu-l avem prea des din cauza vietilor aglomerate, aflate mereu in mare viteza. Asa ca atunci cand esti in vacanta, bucura-te sa petreci putin timp cu tine. Sa iti faci ordine in ganduri, sa intelegi mai bine ce se intampla cu tine si cu viata ta. Nu ca o forma de judecare si de evaluare. Ci ca o forma de a invata cum sa te simti bine cu tine, sa inveti sa te apreciezi. Sa faci cumva ordine in propria personalitate.

4. Alimentatie corecta

Vei spune ca acest lucru e de la sine inteles. Nu, nu este. In preajma Sarbatorilor majoritatea oamenilor consuma mai multa mancare, mai mult alcool, mai multa nicotina si mai putina apa. Alimenteaza-te constient si sanatos asa incat sa te simti bine toata ziua. Iar lucrul acesta ar trebui sa-l faci mereu, nu doar intr-o anumita perioada din an. Te vei bucura sa vezi ca si silueta ta va fi mult mai supla si mai placuta. Nu uita sa te lasi de fumat.

5. Fa ordine in casa si in lucrurile personale

Arunca din casa orice obiect care nu-ti mai trebuie. Anxietatea se declanseaza si atunci cand te vezi inconjurat(a) de tot felul de lucruri si esti prea obosit(a) ca sa le dai la o parte. La gunoi cu ele! Pastreaza totul in ordine, numai ce-ti trebuie. Daca efectiv ai lucruri bune care nu-ti mai trebuie, doneaza-le cuiva caruia ii sunt de ajutor. Asa te vei bucura ca ai facut o fapta buna. De fapt doua: traiesti intr-o casa ordonata si vesela + ai ajutat un om care poate nu-si permite respectivul obiect donat.

6. Adopta un animal de companie  

Sunt multe persoane care au animale de companie si care nu mai sufera de afectiuni psihologice. Simpaticele animale te inveselesc, te ajuta sa ai un program disciplinat, sa ai noi motivatii pentru a desfasura diverse activitati (de ex. catelul te scoate in parc si atunci cand e foarte frig si ai sta cuibarit in casa sorbind o cana de ceai – ai sta la caldura, dar ai fi trist! Afara e frig, dar esti bucuros si alergi plin de energie dupa patruped). Daca nu poti adopta un animal pe termen lung, poti face asta pe termen scurt. Poate iti ajuti un prieten plecat in vacanta.

7. Ai grija de sanatatea ta

Daca esti mereu ocupat(a) si contra cronometru cel mai probabil ai ratat o gramada de examene anuale de sanatate. Fa-ti programare la medicul de familie, fa-ti analize si vezi exact cum stai. Daca ti se da un tratament, abordeaza-l cu seriozitate. Daca stai putin si de gandesti iti dai seama ca problemele de natura fizica sunt strans legate de cele de natura psihologica. Esti un complex de factori! E important sa ii stii si sa ii poti gestiona rezonabil pe toti.

8. Descopera noi atractii in viata

Sunt situatii in care schimbarea mediului de viata e de mare ajutor pentru o stare de spirit echilibrata. Gasim o anumita placere in lucrurile noi, ne reda forta si eficienta, ne alunga gandurile negre. Gandeste-te daca nu cumva e si asta o solutie de aplicat in cazul tau.

9. Placerea lecturii & diverse hobby-uri

Iti amintesti ca in copilarie citeai destul de mult si te bucurai de fiecare carte ca de o adevarata aventura? Ai putea sa repeti figura. Alege carti placute, pozitive, care sa te intereseze cu adevarat (nu doar sa le citesti pentru ca sunt la moda). Sau… Ai putea incepe un curs de modelaj in lut, croitorie, actorie sau poate unul de limbi straine. Sunt atat de multe lucruri frumoase din care poti sa alegi.

10. Nu-ti risipi emotiile

Pune pret pe emotiile tale, nu le risipi si nici nu le darui oricui. Evita emisiunile cu continut negativ, filmele de groaza, nu te mai implica in orice lucru. In acest fel nu poti ajunge decat la epuizare interioara. Si chiar de asta nu ai nevoie acum.

Daca aceste metode practice nu dau rezultate in viata ta, atunci poate ca ar trebui sa-ti faci programare la un cabinet psihologic. O mana de ajutor va fi binevenita.

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton