Antibiotic care poate salva multe vieți a fost descoperit într-o floare ornamentală. În prezent, tratamentul cu antibiotice este tot mai ineficient, chiar și în cazul unor afecțiuni banale.
Este cunoscut faptul că un consum în exces al medicamentelor are drept consecință rezistența organismului la substanțele respective. Același lucru se întâmplă și în cazul antibioticelor, care fac față tot mai greu bacteriilor suprarezistente, conform digi24.ro.
Specialiștii avertizează că în aceste condiții, persoanele care suferă fie și de o infecție obișnuită, cum ar fi amigdalita, nu vor mai putea fi tratați. La nivel mondial, 1 din 8 persoane moare din cauza infecțiilor, iar rata mortalității este în creștere din cauza rezistenței la antibiotice.
Oamenii de știință australieni, în căutare de soluții și noi posibilități de tratare a infecțiilor, au descoperit că o plantă ornamentală, Regina Nopții, care se protejează de infecții producând molecule antifungice. Nicotiana alata, așa cum se mai numește planta, ar putea fi folosită pentru crearea unei noi clase de antibiotice.
Cercetătorii cred că aceste noi medicamente antimicrobiene ar putea trata anumite boli infecțioase, cum ar fi stafilococul auriu multirezistent și infecțiile virale cu HIV, Zika sau febra denga și anumite encefalite.
Nicotiana alata (Regina Nopții) este o plantă ornamentală perenă, originară din America de Sud) care conține nicotină. În Iran, planta este cultivată pentru a oferi tutun de fumat într-o narghilea.