Anorexie: Mania trupului perfect poate să omoare!

.

Fiica ta vrea să arate precum vedetele de la Hollywood şi e dispusă să facă orice pentru a-şi realiza acest vis? Învaţ-o să evite greşelile care îi vor aduce numai suferinţă şi dezechilibru.
Criza de timp face dificil accesul în lumea fiicei tale. Drept urmare, aceasta se află sub influenţa internetului, a televizorului şi a altor surse de informaţie nu tocmai „sănătoase”. Iar cu asemenea îndrumare, e foarte simplu să-şi formeze o imagine falsă despre standardele de frumuseţe feminină.

O minte sănătoasă într-un trup sănătos

Tristul adevăr e că societatea din ziua de azi promovează superficialitatea. Nu de puţine ori se pune mai mult preţ pe imagine decât pe valoare. Există nişte modele de frumuseţe pe care le regăseşte peste tot, dar e important ca ea să fie conştientă că, pentru realizarea aspectului acelor manechine au muncit o „armată” de stilişti. Dacă se va compara cu aceste exemple, va ajunge să aibă o părere proastă despre sine. Următorul pas peri-culos e apariţia unui sentiment de neîncredere în forţele proprii. În această lume competitivă, e esenţial ca adolescenta să aibă o atitudine de învingătoare şi să nu împrumute obsesia pentru imaginea perfectă.

Oglinda mă minte…

La perioada pubertăţii, oricum, tinerii trec prin multe schimbări fizice şi psihice. Iar fetiţa de ieri, de-acum, îşi caută altă identitate. Dorinţa de a avea un corp perfect poate să devină uşor o obsesie. Drept urmare, niciodată n-o să-i placă ceea ce vede în oglindă. Astfel, odată deformată, imagi-nea negativă despre propriul corp devine teren propice pentru dezvoltarea tulburărilor alimentare.
Semnale de alarmă:
► face sport în mod excesiv;
► mănâncă doar anumite alimente;
► se cântăreşte foarte des;
►  este obsedată de diete;
► este depresivă, lipsită de energie şi îi este mereu frig;
► foloseşte mereu laxative şi diuretice.

Sfătuieşte-o de bine!

Discută deschis cu fiica ta, fii prietena ei cea mai bună. Tu poţi influenţa în mod pozitiv imaginea pe care şi-o formează despre propriul trup. Imprimă-i o atitudine sănătoasă în ceea ce priveşte menţinerea greutăţii ideale.
Spre exemplu, explică-i că dacă nu se odihneşte suficient, va avea toate şansele să acumuleze kilograme nedorite. De asemenea, dacă petrece prea mult timp la calculator, riscă să ia în greutate mai mult decât şi-ar dori. „Statul pe net” în timpul liber nu se împacă bine cu silueta. Avertizeaz-o că nici produsele pentru slăbit ori alimentele dietetice nu sunt neapărat prietenii unei talii de invidiat. Zaharina şi alţi înlocuitori ai zahărului sunt produse „înşelătoare”. Pot determina o creştere în greutate mai mare decât cea provocată de consumul de zahăr. Dacă eforturile tale de a o aduce „pe calea cea bună” nu dau roade, nu ezita să ceri sfatul unui specialist deoarece, în timp, tulburările alimentare cauzează probleme serioase de sănătate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton