Anorexia – când foamea e cea mai bună prietenă

.

Care sunt cauzele anorexiei

„Stima de sine a persoanelor cu anorexie depinde în foarte mare măsură de conformaţia şi greutatea corpului, ele văzând pierderea în greutate ca pe un semn de autodisciplină şi considerând că creşterea în greutate este un eşec al autocontrolului.”

De unde porneşte totul este uşor de imaginat:  „Societatea actuală care mediatizează siluete foarte slabe contribuie la declanşarea afecţiunii, idealul în societăţile vestice, mai ales la femei, fiind acela de a avea un corp cât mai gracil”, spune dr. Popescu. Acesta este, am putea spune, factorul sociocultural.

Dar se bănuieşte că ar exista şi unul biologic. Cercetarile din ultimii ani au arătat că anumite femei sunt predispuse acestei boli. Teoria a fost confirmată de studiile pe gemeni.

Pe de altă parte, există şi un factor psihologic. Cei care suferă de anorexie au anumite trăsături care contribuie la declanşarea bolii: o personalitate obsesiv-compulsivă şi o tendinţă către perfecţionism care îi ajută să ţină diete stricte, ignorând foamea.

Interesant este că şi bărbaţii pot avea anorexie, chiar dacă, în cazul lor, presiunea de a arăta bine nu este chiar atât de mare. În general, spune dr. Oana Maria Popescu, bărbaţii îşi doresc un corp cât mai atletic, şi pe lângă înfometare apelează la exerciţii fizice compulsive şi exagerate. Este vorba de ceea ce psihologii numesc anorexia atletică.

Cum se tratează anorexia

Fiind o boală mintală, anorexia se vindecă prin tratament psihiatric şi psihoterapie. „Medicul de familie poate îndruma pacientele către psihiatru sau psihoterapeut pentru a demara tratamentul. În multe situaţii este utilă psihoterapia familială în paralel cu psihoterapia individuală, uneori în conjuncţie cu tratamentul medicamentos,” ne informează managerul PsihoBlue.

„Însă cea mai mare problemă este aceea că pacientele care suferă de anorexie nervoasă nu doresc să urmeze nici un tratament şi familia este în general cea care apelează la medic.” În cazurile în care familia poate depista o problemă, am adăuga noi, pentru că anorexicele se pricep de minune să se ascunda, mai ales astăzi, când au la îndemână site-uri pe care sunt învăţate cum să evite mesele în familie, cum să dea impresia că mănâncă sau unde să ascundă mâncarea neconsumată.

Dar înainte de a ajunge la psihiatru sau la psiholog, ar putea fi nevoie de tratamentul complicaţiilor medicale, care sunt frecvente, după spusele dr. Popescu. Ar fi imposibil ca perioadele de înfometare să nu lase urme asupra corpului, iar lista acestora este foarte lungă: anemie, probleme cardiace, pierderea masei osoase, menstre neregulate sau absente, constipaţie, balonare, greaţă, insuficienţă renală, deshidratare gravă.

Lipsa nutrienţilor poate să afecteze toate organele corpului, care până la urmă vor înceta să mai funcţioneze. Fără tratament, deznodământul este unul singur: moartea.

„De multe ori este necesară spitalizarea. După perioada de spitalizare se continuă cu tratament psihiatric şi psihoterapie”, explică specialistul.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton