Animalele de casă te pot îmbolnăvi

.

Îţi iubeşti pisica atât de mult încât ai săruta-o toată ziua. Iar când căţelul pofteşte la friptură nu eziţi să-l serveşti din farfuria ta. Dacă te recunoşti în descriere, rişti sa iei oricând o…
… boală de la animalul tău. 

Tocmai de aceea, Ioana Ionescu, medic veterinar la Minavet, ne sfătuieşte să păstrăm distanţa oricât ne-am iubi animăluţele. „Nu este neapărată nevoie ca animalul tău să stea la masă cu tine sau să se răsfeţe alături de tine pe pernă”, spune dr. Ionescu.

De asemenea, putem evita îmbolnăvirile dacă avem grijă ca animalul să fie sănătos, adică să fie cu vaccinările şi deparazitările la zi. Nu mai trebuie să spunem că spălatul pe mâini este obligatoriu după fiecare joacă.

La medic după fiecare muşcătură

Orice rană produsă de un animal sălbatic sau domestic trebuie să te trimită la centrul antirabic. Dacă se poate este indicat să prinzi vinovatul şi să-l duci la veterinar, care îl va ţine sub control. Dacă trăieşte mai mult de opt zile, înseamnă că este sănătos.

„Rana va fi curăţată imediat şi minuţios cu apă şi săpun pentru a se îndepărta saliva de la locul muşcăturii, apoi se va dezinfecta cu alcool iodat 0,5%, alcool simplu sau un alt dezinfectant”, ne sfătuieşte dr. Ionescu.

„Acordaţi mare atenţie toaletării rănii, ea este cea mai bună metodă de a preveni contractarea bolii. Medicul va fi cel care decide dacă este nevoie de ser şi vaccin antirabic sau e un alt tratament cu antibiotice.” Chiar dacă eşti sigură că animalul e sănătos, cu vaccinurile la zi, tot trebuie să mergi la medic pentru a preveni infectarea rănii.

Ce boli poţi lua de la animalul tău

Veterinarul ne avertizează că zoonozele – bolile care se transmit de la animal la om – sunt destul de multe şi periculoase. Numai de la căţel putem lua 39 de boli diferite. Dintre ele, cea mai periculoasă şi mai cunoscută este rabia sau turbarea, o boală infecţioasă care se poate preveni prin vaccin, dar, odată instalată, este fatală.

„Bolnavii de turbare mor într-un interval scurt de timp. Principalul mod de prevenţie este vaccinarea antirabică a pisicilor şi câinilor, obligatorie prin lege, începând cu varsta de trei luni şi repetată anual”, ne avertizează veterinarul.

Destul de frecvente sunt bolile provocate de paraziţi intestinali luaţi de la căţel. De exemplu, toxocarioza presupune infectarea cu un vierme, Toxocara canis, care se împrăştie în tot corpul, inclusiv la plămâni şi ochi. Cei care nu se tratează la timp pot să-şi piardă vederea. La om, parazitul ajunge prin contactul cu materiile fecale ale câinelui, explică dr. Ioana Ionescu.

De la pisică putem lua 22 de boli diferite, printre care şi faimoasa toxoplasmoză, care poate afecta fătul atunci când este infectată mama însărcinată.
O altă ameninţare este boala zgârieturilor de pisică, produsă de o bacterie. „Apărând iniţial sub forma unei papule sau pustule, duce în câteva săptămâni la o limfoadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici – n.r.) regională. Dezinfectarea rănii este cea mai bună metodă de prevenţie”, explică dr. Ionescu.

Şi pasteuleroza este provocată tot de o bacterie, una care se găseşte în saliva pisicii. Mai mult de jumătate din feline sunt contaminate. „Poate da flegmoane la nivelul muşcăturilor şi septicemii”, spune veterinarul.

Dacă multe din aceste boli se pot trata cu antibiotice, pentru chisturile hidatice – sau echinococoză – e nevoie de intervenţie chirurgicală. Te poţi alege cu chisturi hidatice în ficat sau plămâni dacă nu te speli pe mâini după ce atingi blana căţelului, dar şi atunci când mănânci fructe şi legume nespălate.

Parazitul ajunge în tubul digestiv şi eliberează embrioni, care pătrund în sânge. De aici ajung uşor în ficat sau plămâni unde dezvoltă chisturi. „Spălarea mâinilor după atingerea unui caine şi spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor sunt suficiente pentru a preveni boala”, ne sfătuieşte medicul veterinar.

 Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale